Το Αγρίνιο υποδέχθηκε λείψανο του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων (ΦΩΤΟ)

Αγρίνιο – Σωκράτης Ψιλιάς 

Απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου εξ Ιωαννίνων υποδέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου  η πόλη του Αγρινίου και πιο συγκεκριμένα ο Ιερός Ναόας Αγίου Γεωργίου Αγρινίου. Η υποδοχή είναι αποτέλεσμα πολύμηνης πρωτοβουλίας και συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου όπου αποθησαυρίζεται εφέστια εικόνα του Αγίου καιτ ου διοικητικού συμβουλίου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, προ μηνών δέχθηκε το αίτημα των ανωτέρω φορέων και σήμερα εκπληρώθηκε αυτή η επιθυμία.

Ο Άγιος νεομάρτυς Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων, ανήκει στη χορεία των μαρτύρων που μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, είλκε την καταγωγή του από τα Γρεβενά και νυμφέθηκε στα Ιωάννινα. Σε νεαρή ηλικία και μη έχοντας προλάβει να χαρεί τη γέννηση του παιδιού του μαρτυρεί στην πόλη των Ιωαννίνων το 1833 για την πίστη την Αγία. Στην αγιογράφηση της Εκκλησίας μας απεικονίζεται με παραδοσιακή φουστανέλα και κρατώντας τον Τίμιο Σταυρό.

Το ιερό απότμημα κόμισε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων, πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μηττάκος, λόγω εκτάκτου κωλύματος αυτού, ενώ της επισήμου υποδοχής προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς μετά του ευλαβούς ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Την πολιτειακή ηγεσία εκπροσώπησε η αντιπεριφεριάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, Πολιτευτές και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αξιοπρόσεκτη είναι και η παρουσία του κ. Γεωργίου Βασιλείου, εκπροσώπου τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αμέσως μετά την υποδοχή τελέστηκε Δοξολογία επί τη αφίξη και Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους νεομάρτυρες και στην ιδιαίτερη τιμή που αποτελεί για την Εκκλησία μας αυτή η κατηγορία των Αγίων. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο για την αποδοχή του αιτήματος, τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Μηττάκο για την μετακομιδή, καθώς και τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Βενέδικτο Παπαχρήστο, προϊστάμενο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγρινίου και στο διοικητικό συμβούλιο του πανηπειρωτικού συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, χάριν στις ενέργειες των οποίων αφίχθη το ιερό σέβασμα στο Αγρίνιο.   Στην αντιφώνησή του ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μηττάκος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την υποδοχή και μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου, ο οποίος εκτάκτως απουσίαζε από την υποδοχή λόγω του ότι έπρεπε να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτου Σύμης κυρού Χρυσοστόμου. Δεν παρέλειψε δε να μεταφέρει την ευχή ο Άγιος Γεώργιος όπως σκεπάζει και ευλογεί ολόκληρη την Ήπειρο έτσι να σκορπά τη χάρη του και την Αιτωλοακαρνανία.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι και την Τετάρτη, όπου και θα εορταστεί πανηγυρικά ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων. Στη συνέχεια το Ιερό Απότμημα θα παραμείνει στον Ναό για διαρκή ευλογία και χάρη των πιστών.

ARXON.GR

Διαβάστε ακόμα