Αποστολή στην Πολωνία …

Προσκεκλημένος της επισκοπής Μπιαλίστοκ και Γκτανσκ βρέθηκε από 8 έως 15 Ιανουαρίου 2018 στην Πολωνία, ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού της Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου.

Στις 9 Ιανουαρίου το πρωί, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ Σάββα όπου έλαβε την ευχή του για την ιεραποστολή για την οποία έφτασε μία ακόμη φορά στην Πολωνία. Στην συνέχεια επισκέφθηκε τους φοιτητές του τμήματος εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και μετά συνάντησε υπευθύνους οργάνωσης για τους πρόσφυγες, με τους οποίους συζήτησε προοπτικές αρωγής εκείθεν για τους τόπους υποδοχής προσφύγων ενταύθα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο της Επισκοπής, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Πολωνίας, συμμετείχε σε εσπερίδα με θέμα την ιστορία της εκκλησίας της Κύπρου και των Αγίων της, στο τέλος της οποίας έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης του γραφείου θρησκευτικών περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Στα πλαίσια των εγκαινίων ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ παρουσίασε το έθιμο της βασιλόπιτας στους δεκάδες παριστάμενους. Αργότερα είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Μπιαλίστοκ Ιάκωβο και τον επίσκοπο Σούπραλς Ανδρέα.

Την επόμενη από το πρωί, στον ίδιο χώρο, μίλησε σε τρεις διαφορετικές ομάδες μαθητών για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελληνική παράδοση και εν συνεχεία επισκέφθηκε το ορθόδοξο σχολείο « Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» που βρίσκεται στην πόλη του Μπιαλίστοκ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, συμμετείχε στην ακολουθία του Ακάθιστου που ψάλλεται στη Μονή Ευαγγελισμού Σούπραλς και το βράδυ συνάντησε τον διευθυντή του φιλανθρωπικού οργανισμού της επισκοπής «Έλεος», Μάρκο Μασάλσκι.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, επισκέφτηκε το κρατικό σχολείο της περιοχής Οντρίνσκι και εν συνεχεία το σχολείο της περιοχής Σούπραλς όπου παρουσίασε στους μαθητές τα ελληνικά έθιμα των Χριστουγέννων. Το απόγευμα ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε Γενική Σύναξη Νεολαίας, των νέων από τις ενορίες της πόλεως του Μπιαλίστοκ, ενώ το βράδυ μετέβη στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου με τον οποίον από χρόνια βρίσκεται σε συνεργασία η ενορία της Αγίας Μαρίνης και συνεργάστηκε με τους τέσσερεις κληρικούς του Ναού.

Την επόμενη ημέρα μετέβη σιδηροδρομικώς στην πόλη Λουτζ της κεντρικής Πολωνίας όπου επισκέφθηκε τον καθεδρικό ναό αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι και είχε συνάντηση με το νέο επίσκοπό της περιοχής, Αθανάσιο. Το Σάββατο οδικώς έφτασε στην πόλη Βρότσλαβ στη δυτική Πολωνία, όπου συμμετείχε στον εσπερινή ακολουθία και την Θεία Λειτουργία της επομένης, επί τη εορτή της Περιτομής του Κυρίου και τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου, φιλοξενούμενος υπό του συμφοιτητή του και φίλου, Αρχιεπισκόπου Βρότσλαβ και Στέτιν Γεωργίου.

Το βράδυ της Κυριακής 14 Ιανουαρίου, παρακολούθησε συναυλία χορωδιών που τραγούδησαν σε κεντρική αίθουσα της πόλεως κάλαντα και άλλες χριστουγεννιάτικες μελωδίες, προς τιμήν των ορθοδόξων της περιοχής.

Τη Δεύτερα επέστρεψε στην Βαρσοβία και συνάντησε τις οικογένειες των υποτρόφων στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, του Διορθοδόξου Πνευματικού Κέντρου «η Αγία Μαρίνα». Το απόγευμα και πριν την αεροπορική αναχώρηση της επιστροφής, επισκέφθηκε το γηροκομείο της Μητροπόλεως Βαρσοβίας και είχε συνεργασία με τον διευθυντή του.

Η συνεργασία με την Εκκλησία της Πολωνίας ξεκίνησε στις 16/2/1997, από την παρουσία στο ναό της Αγίας Μαρίνης του τότε Αρχιεπισκόπου Μπιαλίστοκ, νυν Μητροπολίτου Βαρσοβίας Σάββα. Από τότε, τιμάτε στο Ναό κάθε Φεβρουάριο αντίγραφο εικονίσματος της Παναγίας Οστρομπράμσκα.

Οι φετινοί εορτασμοί θα γίνουν με το παρακάτω πρόγραμμα:

Προεόρτιος εορτασμός Κυριακή 11/2, ιερουργούντος του Πολωνού Επισκόπου Λουτς και Πόζναν Αθανασίου.

Όρθρος και Θεία Λειτουργία 6:30–9:30π.μ.

Λιτανεία 9:45μ.μ.

Παραμονή Πέμπτη 15/2 στις 17:30 Μικρός Εσπερινός στο Παρεκκλήσι της Παναγίας και 18:00 Μέγας Εσπερινός μετά λιτής, αρτοκλασίας και Θεία Λειτουργία.

Ανήμερα Παρασκευή 16/2, από τις 7:30 Όρθρος και στις 18:00 Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στην Οστρομπράμσκα.

 

Διαβάστε ακόμα