Εγκαίνια Τοπικής Μονάδας Υγείας από τον Μητροπολίτη Φιλίππων (ΦΩΤΟ)

Και επίσημα, πλέον, η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στη συνοικία του Αγίου Λουκά στην Καβάλα άνοιξε τις πύλες της, μετά την πραγματοποίηση των εγκαινίων το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2018 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

«Έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν οργανωμένες μονάδες Υγείας σε οποιαδήποτε βαθμίδα, προκειμένου οι άνθρωποι που πάσχουν να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής σε αυτές για να βρουν την υγεία τους, σωματική και ψυχική. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τον τόπο μας», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.

Ο κ. Πολάκης ανέτρεξε στο παρελθόν, συγκρίνοντάς το με το σήμερα και τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πεδίο της Υγείας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία δε θα λυθούν όλα, αλλά παρά τα εμπόδια και τα «σαμποτάζ», θα γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα με συνέργειες και αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ χωρίς σπατάλες.

Όσον αφορά τη δεύτερη ΤΟΜΥ στην Καβάλα, δήλωσε ότι απομένει η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού, κάτι που αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στους επόμενους 2 μήνες και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η μονάδα θα ανοίξει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Παρά ταύτα, υφίσταται ακόμα το πρόβλημα της εύρεσης χώρου στα ανατολικά της πόλης, ωστόσο τόσο το υπουργείο όσο και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα λυθεί το θέμα της στέγασης.

«Πως τα φέρνει καμιά φορά η ιστορία… Σαν σήμερα το 2014 απολύθηκαν 2.500 γιατροί από την Πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα. Σήμερα εμείς, 4 χρόνια μετά, συνεχίζουμε στην πόλη σας τη σειρά των εγκαινίων της πραγματικής μορφής της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι οι ΤΟΜΥ, οι οποίες ανακοινώθηκαν 20 φορές, αλλά έγιναν πράξη τώρα για πρώτη φορά. Είναι η πρώτη φορά που εγκαινιάζονται μέσα σε 4-6 μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος.

»Προσπαθούμε να καλύψουμε και να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξε αυτή η ιστορία το 2014, καθώς ήθελαν να παραδώσουν πλήρως το κομμάτι των πρώτων αναγκών υγείας των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αρχίζει κι αντιστρέφεται. Σταματήσαμε την κατηφόρα και θα γίνουν 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας περίπου 2,3 εκατομμύρια αστικού πληθυσμού.

»Εδώ δε θα έρχονται ασθενείς μόνο για συνταγογραφήσεις ή εξετάσεις. Η ομάδα υγείας είναι υπεύθυνη να βγει έξω, να πάει στα σχολεία, να ανακαλύψει ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να έχει ατομικό φάκελο και να οργανώνει τον έλεγχο των εξετάσεών τους, να παρακολουθεί τη θεραπεία τους. Είναι βαρύ το έργο τους και χαίρομαι που βλέπω νέα πρόσωπα. Πολεμήθηκε αυτή η ιστορία, όμως καταφέραμε με κόπο μέσα σε μνημόνια να διαμορφώσουμε ένα άλλο πλαίσιο. Πήραμε 140 εκατομμύρια ευρώ και τα ρίξαμε εδώ για τα πρώτα 2 συν 2 χρόνια και μετά υπάρχει σαφής δέσμευση ότι θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατής Πλωμαρίτης, τόνισε ότι «σήμερα είναι μέρα χαράς και για τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, αλλά και για τους πολίτες. Είναι μια Μονάδα που θέλουμε ν’ασχοληθεί με την πρόληψη και τις ευπαθείς ομάδες, να μιλήσει στους πολίτες για το κάπνισμα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την παχυσαρκία. Μέσα σε δύσκολους καιρούς είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο οικογενειακός γιατρός και η πρόληψη πρέπει να μπουν στη ζωή μας από τώρα».

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο διοικητής του ΕΚΑΒ Κώστας Καρακατσιανόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Σίσσυ Ρακιτζή.

kavalapost.gr

Διαβάστε ακόμα