Φθιώτιδος Νικόλαος: «Η Παναγία είναι η μόνη βεβαία προστασία μας»

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια  τελέσθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου το απόγευμα,  η ακολουθία της Α ΄ Στάσης των  Χαιρετισμών εις την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε και ωμίλησε στην ιερά ακολουθία που τελέστηκε στον κατάμεστο από ευσεβείς πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Στο κήρυγμά του Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε ιδιαίτερα συγκινημένος στο πρόσωπο της Παναγίας,  της Υπερμάχου Στραγηγού, σχολιάζοντας τον στίχο : «Ἀλλ’ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον», τονίζοντας την αναγκαιότητα του λαού μας για συνεχή και αδιάλειπτο προσευχή προς την Παναγία, την μόνη προστασία και σωτηρία μας.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Δεν πρέπει αδελφοί μου να μένουμε πια παγωμένοι και αδιάφοροι. Οι μέρες που ξημερώνουν είναι πάρα πολύ δύσκολες. Η βεβαία προστασία μας είναι ο Χριστός και η Παναγία.

Όλη αυτή η ευπρεπής ακολουθία εκφράζει την αγάπη μας στην Υπεραγία Θεοτόκο και όντως ο λαός μας αγαπά την Παναγία διότι κα η Παναγία μας αγαπά. Είναι η σχέση μητρός προς τα τέκνα και τέκνων προς την Μητέρα.

Πάντοτε αυτές τις ημέρες καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας για ότι έχει κάνει για το ανθρώπινο γένος.

Η Παναγία έγινε η εκπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους, έδωσε το αίμα της, τα κύτταρά της και ο άϋλος Θεός  έλαβε σάρκα, ανθρώπινη φύση. Αυτή είναι η πρώτη σωτηρία. Ύστερα είναι οι καθημερινές ευλογίες της Παναγίας στις ανάγκες μας, στον πόνο μας, στις δοκιμασίες μας, τα θαύματά της τα άπειρα.

Ασφαλώς καταθέτουμε την εμπιστοσύνη μας και γι’ αυτό ψάλλουμε: « Ἀλλ’ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον».

Δεν μπορεί κανείς να την νικήσει. Εκείνη επεμβαίνει και σώζει τους αδυνάτους. Πόσο επίκαιρη είναι αυτή η φράση!

Αυτές τις ημέρες αναμιμνησκόμεθα τις επεμβάσεις της Παναγίας μας προς το γένος μας. Πάντοτε η Παναγία ήταν η καταφυγή μας, διότι πιστεύουμε ακραδάντως  ότι είναι απροσμάχητος.

Τώρα πρέπει να την παρακαλούμε ιδιαιτέρως, όσοι δεν έχουμε καταλάβει τι πλησιάζει. Πρέπει να ξυπνήσουμε. Γύρω – γύρω την Ελλάδα μας την έχουν κυκλώσει εχθροί. Όποιος μελετά τα πράγματα βλέπει ότι σφίγγει ο κλοιός.

Δεν θα χαθούμε όμως γιατί έχουμε την Παναγία μας, αλλά πρέπει να φωνάξουμε και να προσευχηθούμε.

Η Ελλάδα είναι το κέντρο της Ορθοδοξίας και γι’ αυτό πολεμείται, γι’ αυτό ταλαιπωρείται από τους ανθρώπους του σκότους. Δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι αλλά ιδεολογικοί.

Η Ελλάδα έχει πιστό λαό και έχει μία Υπέρμαχο Στρατηγώ, η οποία μας λυτρώνει απ’ τους κινδύνους.

Θέλω να  παρακαλέσω αδελφοί μου να έχετε την προσευχή σας θερμή και συνεχή προς τον Θεό και την Παναγία. Ο Θεός αλλάζει βουλάς Εθνών.

Ο μόνος φόβος είναι η ραθυμία του λαού μας. Η κούραση που έχει η ψυχή του Έλληνα, το τσαλάκωμα αυτό που έχουμε υποστεί και έχει γονατίσει το φρόνημά μας, αλλά εμείς που ανήκουμε στην Εκκλησία και είμαστε πιστά παιδιά της πρέπει και στις δύσκολες ώρες να έχουμε ζέον το φρόνημα και δυνατό.

Μακάρι ν’ αλλάξουν τα πράγματα και να στραφούν διαφορετικά αλλά γι’ αυτό χρειάζεται δύναμη αντιστάσεως πνευματική και Ενότητα του λαού μας.

Η Ελπίδα μας είναι στο Θεό κι’ εκείνος που ελπίζει στο Θεό δεν καταισχύνεται ποτέ».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εις όλους Καλή Σαρακοστή και καλή δύναμη.

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Διαβάστε ακόμα