Φθιώτιδος: “Ο Αγ. Χαράλαμπος μας διδάσκει να μένουμε αμετακίνητοι στην πίστη μας”

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου η Ιερά μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού στην ομώνυμη πανηγυρίζουσα Ενορία των Ραχών.

Ανήμερα της Εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ, εκ δεξιών, ενώ το αριστερό αναλόγιο πλαισίωσε χορός προεξάρχοντος του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Δήμου Μπάλλα.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την Ευαγγελική Περικοπή του Ευαγγελιστού Ιωάννου (Ιω. ιε´ 17 – ις´ 2), ωμίλησε για τις προρρήσεις του Κυρίου μας για τα συστήματα της αμαρτίας του κόσμου, τα οποία είναι αντίθετα στο νόμο και το θέλημα του Θεού.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μας διαβεβαιώνει ο Κύριος αγαπητοί μου αδελφοί, ότι όταν κανείς θέλει να είναι πιστός στο θέλημα του Θεού θα τον μισήσει ο κόσμος και όταν κανείς θελήσει να αρέσκεται στις συνήθειες του κόσμου θα είναι εναντίον του Θεού.

Έχουμε έλθει σε μία εποχή συγκρούσεως. Από τη μία μεριά η Εκκλησία του Χριστού και από την άλλη η νέα εποχή, η οποία επιβάλλει νόμους κατά της πατρίδος μας, κατά της πίστεως, κατά της Ορθοδοξίας, κατά του Ευαγγελίου και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που την ελευθέρωσε το ράσο, η χάρις του Κυρίου και η Υπέρμαχος Στρατηγός η Υπεραγία Θεοτόκος.

Η αγία μας Εκκλησία, προβάλλει σήμερα την Εορτή του αγίου Χαραλάμπους ως παράδειγμα για την ζωή όλων μας. Να μένουμε δηλαδή αμετακίνητοι στην πίστη μας, να μην γίνουμε προδότες. Αυτά που παραλάβαμε και είναι τα αληθινά, να τα κρατήσουμε απ’ όποια θέση κι’ αν βρισκόμαστε. Όχι μόνο να ομολογούμε την πίστη μας, αλλά να την ζούμε, όπως έπραξε και ο άγιος Χαράλαμπος. Αυτό που λέγει το Ιερό Ευαγγέλιο να το τηρούμε. Δικό μας συμφέρον είναι να είμαστε σωστοί χριστιανοί και μάλιστα σε μια εποχή που όλα αυτά πολεμούνται. Όσοι μείνουν αμετακίνητοι θα λάβουν διπλό στεφάνι από τον Κύριο.

400 χρόνια δουλείας οι Έλληνες κρατήσαμε την πίστη μας και τον Ελληνισμό, ο οποίος άνθισε και πάλι. Κάτι τέτοιο νομίζω ότι περνούμε και σήμερα. Οι εχθροί δεν είναι με τουφέκια, αλλά με κονδυλοφόρους, είναι ευγενής, έχουν επιχειρήματα, είναι διπλωμάτες, είναι με το χρήμα και εξαγοράζουν τα πάντα. Να μείνουμε λοιπόν αμετακίνητοι στην Ορθοδοξία μας και στον πατριωτισμό μας και να οπολιστούμε με θάρρος και ανδρεία».

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ναού Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Αθανάσιος Μιναχείλης ευχαρίστησε εγκαρδίως εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, όλων των Ενοριτών και των ευλαβών προσκυνητών τον Σεβασμιώτατο και ενώπιον όλων εζήτησε την ευχή του Ποιμενάρχου μας για την πραγματοποίηση δύο έργων, τα οποία εξ ολοκλήρου θα στηρίξουν οι ευσεβείς Ενορίτες των Ραχών: την συντήρηση του παλαιού και Ιστορικού Ναού του αγίου Χαραλάμπους καθώς και την κατασκευή Ενοριακού Λαογραφικού Μουσείο στο προαύλιο του Ναού , στο οποίο θα εκτίθενται περί τα 600 είδη παραδοσιακής και λαϊκής τέχνης, τα οποία κατέχει η Ενορία.

Τέλος ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο να έχει έτη πολλά γεμάτα υγεία και να συνεχίζει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να κρατά ψηλά την δάδα της πίστεως και της Ελλάδος διατηρώντας την ενότητα κλήρου και λαού, μία ενότητα η οποία αποθαρρύνει τους εχθρούς της πίστεως και της πατρίδος.

Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον π. Αθανάσιο για τα καρδιακά και ειλικρινή λόγια του και τον συνεχάρη για τις αποφάσεις του, δίδοντας την ευλογία του, ευχόμενος σε όλους να έχουν την ευλογία του Θεού, δια πρεσβειών του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού.

Μετά την διανομή του αντιδώρου ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του ξεναγήθηκε στον γυναικωνίτη του Ναού θαυμάζοντας τα εκθέματα λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης.

Η Εορτή έκλεισε με πλούσιο κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού προς όλους τους εορταστάς.

Στις Ιερές ακολουθίες παρέστησαν μεταξύ των πολλών πιστών ο Αντιδήμαρχος Στυλίδος κ. Δημήτριος Φούντας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ραχών κ. Δημήτριος Ευαγγελάρας, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Ραχών της Πολεμικής Αεροπορίας Επισμυναγός Παναγιώτης Τίτα, ο τ. Βουλευτής κ. Δημήτριος Κατσικονούρης, καθώς και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής συνοδευόμενοι από καθηγητές.

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Διαβάστε ακόμα