Η εορτή της Υπαπαντής και της Ορθόδοξης Ελληνίδας Μητέρας στον Πύργο (ΦΩΤΟ)

Με την αρμόζουσα ιεροπρέπεια αλλά και τον προσήκοντα σεβασμό, εορτάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, η μεγάλη Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού, η οποία είναι ημέρα χαράς και Ιερών πανηγυρισμών για την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας και τα πιστά μέλη της, κατά την οποίαν ως γνωστόν ο δίκαιος και πρεσβύτης Συμεών, δέχθηκε στις αγκάλες αυτού τον Ιησούν Χριστόν! 

Παράλληλα όμως εορτάστηκε για μία ακόμη φορά και η εορτή της Ελληνίδας Ορθόδοξης Μητέρας, αφού την τρυφερή αυτή στιγμή της Θείας οικογένειας επέλεξε η  Αγία Εκκλησία μας, για να τιμήσει το ιερό πρόσωπο της «Μητέρας» που είναι το πιο γλυκό όνομα που υπάρχει. 

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού την παραμονή της εορτής 1η Φεβρουαρίου ε.έ, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών για τις εορτάζουσες μητέρες, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιουμένου υπό των Αιδεσιμοτάτων. π. Αθανασίου Στεργιόπουλου, π. Αυγερινού Τσουκαλά και π. Γεωργίου Τούμπα, καθώς επίσης και του οικείου εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα. Ο Θεοφιλέστατος κατά την διακονία του Θείου Λόγου, αναφέρθηκε εκτενώς  στο γεγονός της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού, την σημασία της μεγάλης αυτής εορτής, καθώς επίσης και στα μηνύματα που αυτή μας μεταφέρει από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα…
Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού, ακολούθησε η εορταστική εκδήλωση για την εορτή της Μητέρας, την οποία προλόγισε, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ευχαριστώντας παράλληλα τους συντελεστές της λαμπρής αυτής εκδήλωσης, καθώς επίσης και τους παρευρισκομένους τονίζοντας   μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί την ημέρα της Υπαπαντής του Κυρίου, εορτάζουμε και τιμούμε σύμφωνα με την Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας, την Ελληνίδα Ορθόδοξη Μητέρα!  Τιμούμε την κάθε μητέρα που γίνεται συνεργός του Θεού στο έργο της δημιουργίας του ανθρώπου, όπως έγινε και η Παναγία μας,  Μητέρα του Κυρίου μας, συνεργός του Θεού στο  έργο της αναδημιουργίας και της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.  Επιβραβεύουμε  παράλληλα τους κόπους, τις θυσίες, καθώς επίσης την ανεκτίμητη προσφορά της, στην Οικογένεια και στην Ελληνική Κοινωνία μας. Μέσα στις δυσκολίες των καιρών μας, λόγω της σοβούσης πνευματικής, ηθικής αλλά και οικονομικής κρίσης, κάθε γυναίκα που γίνεται μητέρα αξίζει την εκτίμηση και την στήριξη όλων μας. Διότι χάρις σ’ αυτήν που τολμάει να φέρει ένα ακόμη παιδί στον κόσμο, κάτω από δυσκολίες και αντιξοότητες, προσπαθώντας δε να το μεγαλώσει σύμφωνα με τα ιδανικά της φυλής μας και τις ηθικές αξίες της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστης, συνεχίζεται η ένδοξη και λαμπρή Ιστορία μας».  

Κεντρικός ομιλητής στην εξαιρετική αυτή εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ο οποίος και  ανέπτυξε με γλαφυρότητα και σαφήνεια το θέμα: “η Μητρότητα ως διαχρονική αξία του Πολιτισμού”. Ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι: «Η έννοια της Μητρότητος υπήρξε πάντοτε το θεμέλιο μιας οικογένειας, και επομένως κάθε κοινωνία έδινε ξεχωριστή τιμή σε αυτήν, αναδεικνύοντας την Μητέρα ως πρότυπο. Αυτό μας διδάσκει σε μεγάλο βαθμό και η Ελληνική Ιστορία, με αμέτρητα παραδείγματα από την Αρχαιότητα, από την Αρχαία Σπάρτη, την Αθήνα και την Μακεδονία. Ο Χριστιανισμός έδωσε μεγάλη σημασία στην έννοια της Μητρότητος, με την μορφή της Παναγίας να είναι η κορύφωση αυτής, μέσα από την παρουσία της δίπλα στον Υιό και Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, όπως την ημέρα της Υπαπαντής. Άλλο δείγμα αυτής της σημασίας που έδινε η Εκκλησία στην Μητρότητα ήταν οι μητέρες των Τριών Ιεραρχών, που με το προσωπικό παράδειγμα τους ανέδειξαν τα παιδιά τους ως αξεπέραστα πνευματικά αναστήματα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και η Οικογένεια και η Μητρότητα δέχονται πλήγματα ακόμη και στην Ελλάδα μας, ακόμη και μέσα από αποφάσεις της Βουλής, με αποτέλεσμα  την αποδόμηση και τον ευτελισμό της Κοινωνίας μας. Κάτι τέτοιο ωστόσο, όπως πάλι μας διδάσκει η Ιστορία, οδηγεί  σε παρακμή τις Κοινωνίες».
Χαιρετισμό  επίσης απηύθυνε ο Πρόεδρος του παραρτήματος της Π.Ε.Θ. Ηλείας κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, Καθηγητής Θεολόγος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος απήγγειλε και ιδιόγραφο ποίημα με τίτλο: «Ύμνος εις την Μητέρα».
 
Η εορταστική αυτή έκλεισε με την προβολή ενός βίντεο που επιμελήθηκε ο Εφημέριος του Ναού, για τους πρόσφατα εορταζομένους Τρείς Ιεράρχες και τις Αγίες Μητέρες τους, οι οποίες υπήρξαν πρότυπα Χριστιανικής  παιδείας και ανατροφής. Μέσα δε από  αυτό το φωτεινό παράδειγμα των Αγίων Τριών Μητέρων, πρέπει οι σημερινές μητέρες να διαπαιδαγωγούν με σωστό τρόπο τα παιδιά τους, παρέχοντας σε αυτά μία σωστή ανατροφή και δίνοντάς τους, τις σταθερές εκείνες βάσεις οι οποίες διαμορφώνουν το ήθος, τον χαρακτήρα, τα ιδανικά και τις αξίες στα παιδιά τους, έχοντας έτσι πάντοτε σωστό προσανατολισμό και μαζί με τον σύζυγό τους, να μπορούν να οδηγούν αυτά στο Χριστό και στην Εκκλησία μας. Αξίζει δε να σημειωθεί  ότι την Ιερή μνήμη των αγίων μητέρων των «Φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος», της Ανθούσας, της Εμμέλειας και της Νόννας,  τιμά η Αγία μας Εκκλησία, ύστερα από σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου, την Κυριακή μετά την εορτή της Υπαπαντής.   
Την  ενδιαφέρουσα και αξιόλογη αυτή Ενοριακή εκδήλωση παρηκολούθησαν μεταξύ πολλών άλλων: ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πύργου-Ολυμπίας κ. Μαργαρίτα Ηλιοπούλου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ε.Ε.Σ. Πύργου κ. Τζένη Τσεπενέκα, η Αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Πύργου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ» κ. Μαίρη Μιχαλακοπούλου.
«Από τη γη βγαίνει νερό από την ελιά το λάδι
και από την μάνα την καλή βγαίνει το παλληκάρι».
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
Διαβάστε ακόμα