Η εορτή της Υπαπαντής του Χριστού στην Ι. Μ. Χαλκίδος (ΦΩΤΟ)

Με την ευκαιρία της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε δύο πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς της Ι. Μητροπόλεώς μας.
           
Την παραμονή της Εορτής, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό – Ιεροκήρυκα και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο, μετέβη στην πανηγυρίζουσα ιστορική Ιερά Μονή Ερίων στους Καθενούς, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό, προεξήρχε στην Ακολουθία της Αρτοκλασίας και μίλησε κατάλληλα στους συγκεντρωθέντες πολλούς ευσεβείς χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, με την συμμετοχή και των Οικον. Εμμανουήλ Βιολάκη – Εφημερίου Πεισώνα και Οικον. Ιωάννου Κεσεντζή – Εφημερίου Καθενών, ενώ την ιερά Υμνωδία διηκόνησε ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Ιάκωβος Κεσεντζής, υιός του Εφημερίου της.
Για την διοργάνωση της πανηγύρεως την κύρια ευθύνη είχε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Καθενών, υπό την προεδρία του π. Ιωάννου Κεσεντζή, που με την προτροπή του Σεβασμιωτάτου, την συνεργασία πολλών εθελοντών και του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και τις οδηγίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας φροντίζουν αυτό το σημαντικό μνημείο του Τόπου μας.
Το μικρό Καθολικό της παλαιάς Ιεράς Μονής είναι χτισμένο στις αρχές του 13ου αιώνα, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη παλαιότερης Εκκλησίας που μεταφέρει την ίδρυση της Μονής σε πιο παλιούς χρόνους. Ο υπάρχων Ναός είναι σταυροειδής με κυλινδρικό τρούλο. Η αγιογράφησή του έγινε το 1637 σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στο αριστερό άκρο της γενέτειρας αψίδας. Το Μοναστήρι διαλύθηκε το 1834, επί Βαυαροκρατίας, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το Β.Δ. «περί φορολογίας και μισθώσεως των μοναστηριακών», σύμφωνα με το οποίο, όποια Μονή είχε μόνο 6 μοναχούς κηρυσσόταν διαλυτέα. Από τότε υπάγεται στην πλησιέστερη Ενορία των Καθενών.
Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο της Υπαπαντής, της Ενορίας Αφρατίου Χαλκίδος.
Εκεί, με την συμμετοχή του Αρχιμ. Νεκταρίου Ευγενικού, του Πρωτοπρεσβ. Ευαγγέλου Γαλάνη – Εφημερίου Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος και του Διακ. Πορφυρίου Γερμανού, συμπροσευχομένου και του Πρωτοπρεσβ. Χαραλάμπους Ταραμίγκου – Εφημερίου Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, εξ  Αφρατίου καταγομένου, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, στην οποία έψαλλε ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Κωνσταντίνος Κουτσουρός, Γραμματέας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Ευβοίας και υιός του ασθενούντος Εφημερίου της Ενορίας, Οικον. Δημητρίου Κουτσουρού.
Πολλοί ευσεβείς χριστιανοί του Αφρατίου προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία, άκουσαν και το επίκαιρο κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, μεταξύ των οποίων και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου, με την συνοδεία του Διευθυντή κ. Αναστασίου Λαμπρινόπουλου και του Δασκάλου κ. Δημητρίου Λιανοστάθη, οι οποίοι, με την ευκαιρία της παρουσίας του Σεβασμιωτάτου στο χωριό, τον προσκάλεσαν να επισκεφθεί το Σχολείο τους.
Μετά την διανομή του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Διάκονό του π. Πορφύριο, επισκέφθηκε το Σχολείο και μίλησε στα παιδιά και τους διένειμε αναμνηστικές ευλογίες. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρινόπουλο και τον Σύλλογο των διδασκόντων για την πρόσκληση και τους συνεχάρη για το σημαντικό εκπαιδευτικό τους έργο.
Ι. Μ. Χαλκίδος
Διαβάστε ακόμα