Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι. Μητρόπολη Αιτωλίας (ΦΩΤΟ)

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης 30 Ιανουαρίου 2018, εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το τοπικό παράρτημα Νομού Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (Π.Ε.Θ.).

Ομιλητής ήταν ο ομότιμος Καθηγητής της Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η εργασία ως ανεξόφλητο χρέος αγάπης, κατά τους Τρεις Ιεράρχες».

Κατά την έναρξη της εκδηλώσεως απηύθυναν χαιρετισμούς: ο κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, πρόεδρος του παρατήματος Νομού Αιτωλ/νίας της Π.Ε.Θ., ο οποίος αναφέρθηκε στην αιτία που καθιερώθηκε η εορτή των Τριών Ιεραρχών ως σχολική εορτή των γραμμάτων, και ο κ. Κωνσταντίνος Νάκος, συντονιστής Σχολικών Συμβούλων Ν. Αιτωλ/νίας, ο οποίος εγκωμίασε το έργο των Αγίων τριών Πατέρων.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο κεντρικός ομιλητής κ. Δημ. Τσελεγγίδης, ο οποίος ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο θέμα του, σε τρεις επιμέρους ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα, όρισε την έννοια της εργασίας και αναφέρθηκε στην διάκριση κοσμικής και θεανθρώπινης εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η μια έχει αυστηρά κριτήρια προσήλωσης στην καταξίωση και την οικονομική άνοδο του ανθρώπου, ενώ η δεύτερη θέτει ως πρότυπο τον Θεό που αγάπησε τον κόσμο και τα δημιουργήματά του και δεν έπαυσε να εργάζεται ακόμη και όταν τελείωσαν οι έξι ημέρες της Δημιουργίας.

Στη δεύτερη ενότητα, ο κ. καθηγητής αναφέρθηκε στον σκοπό της εργασίας, με βάση τη διάκριση κοσμικής και θεανθρώπινης. Τόνισε ότι σκοπό της εργασίας δεν θα πρέπει να αποτελεί η κοινωνική ανέλιξη, η τυφλή υπακοή σε παράλογες απαιτήσεις και η μετατροπή της εργασίας σε αυτοσκοπό για την οικονομική ευμάρεια. Σκοπός της εργασίας θα πρέπει να είναι η δοξολογία προς τον Θεό Δημιουργό και η ακατάπαυστη επιθυμία να προάγεται η αρετή και το καλό.

Τέλος, στην τρίτη ενότητα παρουσίασε τις απαντήσεις των Τριών Ιεραρχών σε πρακτικά ζητήματα και προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας, σχετικά με την ανεργία και την εκούσια ανεργία. Επίσης αναφέρθηκε στο πλούσιο περιεχόμενο των συγγραμμάτων των Οικουμενικών Διδασκάλων, το οποίο δίνει απαντήσεις για τα ζητήματα της Ελληνορθόδοξης Παιδείας.

Μετά την ομιλία η παιδική και νεανική χορωδία του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα με επίκαιρα τραγούδια, με τη συμμετοχή και της μαθητικής ορχήστρας του Ιερού Ναού. Την ευθύνη για παρουσίαση της εκδηλώσεως είχε ο κ. Ιωάννης Γκιάφης, μέλος του Δ. Συμβουλίου του παραρτήματος της Π.Ε.Θ.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε τον ομιλητή για την εμπνευσμένη ομιλία του και τόνισε ότι οφείλομε να κρατήσουμε αναχώματα στην προσπάθεια απαξίωσης της χριστιανικής μας Πίστεως. Συνεχάρη επίσης όλους τους εκπαιδευτικούς για την συνειδητή και αγωνιώδη προσπάθειά τους να διατηρήσουν άμυνες μέσα στα σχολεία. Τόνισε ότι αποτέλεσμα των προσπαθειών τους είναι το γεγονός ότι, παρά τις αντιθέσεις και τις επίσημες επισημάνσεις, τιμήθηκε η ήμερα των Τριών Ιεραρχών με τον εκκλησιασμό μεγάλου αριθμού μαθητών στους Ι. Ναούς.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου τελέστηκε πανηγυρικά ο μέγας αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στην παράδοση της καθιερώσεως της κοινής εορτής των τριών Αγίων από τον επίσκοπο Ευχαϊτών Ιωάννη. Αναφέρθηκε στην αξία της αληθινής Παιδείας, η οποία δεν περιορίζεται στις κοσμικές περγαμηνές, αλλά μέσα από την φλόγωση της αγαπώσης καρδίας μεταδίδεται παντού, χωρίς να χωράει αμφισβήτηση, την οποία δυστυχώς προσπαθούν να προωθήσουν κατά την σημερινή εποχή.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν οι θεολόγοι – μέλη του τοπικού παραρτήματος της Ενώσεως Θεολόγων, που τιμούν ως προστάτες τους Τρείς Ιεράρχες.  Στη συνέχεια, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ναού, έκοψαν την Βασιλόπιτα για το νέο έτος και αντήλλαξαν ευχές και προβληματισμούς γύρω από τα τεκταινόμενα των ημερών. Παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, ο οποίος ευλόγησε την Βασιλόπιτα και κάλεσε τους θεολόγους εκπαιδευτικούς σε στενότερη συνεργασία για το καλό όχι μόνο της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, κατά τις προηγούμενες ημέρες και για την καλύτερη προετοιμασία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, κάλεσε σε Σύσκεψη, στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, τους Διευθυντές των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων της Ι. Πόλεως Μεσολογγίου, όπου αντάλλαξαν απόψεις.

Επίσης την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, όπου εκκλησιάστηκαν οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου. Το πρωί της Τρίτης 30 Ιανουαρίου, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, όπου εκκλησιάστηκαν τα Δημοτικά Σχολεία (1ο, 2ο και 3ο) της Ιεράς Πόλεως.

Ι. Μ. Αιτωλίας

Διαβάστε ακόμα