Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Άγιο Νικόλαο Καλλιθέας (ΦΩΤΟ)

Σε ένα κατάμεστο από πιστούς Ναό,στον Αγ. Νικόλαο Καλλιθέας, εορτάσθηκε πανηγυρικά η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόλαο Κλάδη και τους συνεφημερίους του.

Στο επιγραμματικό σύντομο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε :
Η Ορθοδοξία, που εορτάζουμε σήμερα τον θρίαμβο της, δεν είναι ούτε μια ιερή παρελθοντολογία ούτε μία ξηρά τυπολατρία,οπως ίσως μερικοί νομίζουν. Είναι ζωή, αγιασμός, ανακαίνιση, Χάρις.
Αυτή η Ορθοδοξία αναδεικνύει την Εκκλησία μας :
1. Μια. Διότι με την ενότητα της πίστεως διατηρείται η ενότητα της Εκκλησίας. ” Εις Κύριος,μία πίστις, εν βάπτισμα ” ( Εφεσίους δ, 5 ).
2. Αγία. Διότι ” εμμένοντες τη υγιαινούση διδασκαλία ” μένουμε ενωμένοι στο Σώμα της Εκκλησίας και αγιαζόμαστε. Η αγιότητα της Εκκλησίας δηλ.δεν είναι το άθροισμα της αγιότητας των μελών της, αλλά πηγάζει από την Αγία κεφαλή της,τον Χριστό και από την Χάρη του Αγ. Πνεύματος,που ενεργεί ” εν τη Εκκλησία “.
3. Καθολική. Διότι ” πιστεύομεν ότι πάντοτε, πανταχού και υπό πάντων επιστεύθη ”
( Βικέντιος εκ Λειρίνου ). Έτσι διατηρείται μέσα στην Εκκλησία η πληρότητα της αληθείας και της Χάριτος. Ο χαρακτηρισμός δηλ. ” Καθολική ” δεν έχει απλώς γεωγραφική σημασία, αλλά κυρίως ποιοτική. Γι’ αυτό και κάθε τοπική Εκκλησία είναι η πλήρης Εκκλησία και όχι τμήμα της Εκκλησίας.
4. Αποστολική. Διότι διατηρώντας την  ακρίβεια της διδασκαλίας,δηλ.την Ορθοδοξία
συνεχίζουμε την διδασκαλία των Αποστόλων διά των Επισκόπων. Και έτσι διατηρούμε άρρηκτη την αλυσίδα της αποστολικής διαδοχής και μεταδίδεται ο θησαυρός της πίστεως αλώβητος από γενεά σε γενεά.
Όμως ας προσέξουμε ! Η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο ορθοδοξία διδασκαλίας,αλλά και
Ορθοπραξία εμπειρίας.

Ακολούθησε η Λειτανία των ιερών εικόνων εντός του Ναού και ανεγνώσθηκαν οι καθορισμένες περικοπές του υπέρ της Ορθοδοξίας Συνοδικού.

 

 

Διαβάστε ακόμα