Ο Εσπερινός της Συγνώμης στην Ι. Μητρόπολη Αιτωλίας (ΦΩΤΟ)

Αγρίνιο – Σωκράτης Ψιλιάς

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, τελέστηκε απόψε στην πόλη του Αγρινίου και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου ο πρώτος κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εσπερινός της Συγγνώμης όπως ονομάζεται. Είναι μία πνευματική ευκαιρία της περιόδου αυτής. Είναι καλύτερα η εναρκτήριος ακολουθία της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Και αρρύει την ονομασία του από την παλαιόθεν συνήθεια στο τέλος του Εσπερινού να παρέχεται η συγχώρηση, ώστε να ξεκινήσουν όλοι οι χριστιανοί το στάδιο των αρετών με γαλήνη και ήρεμο πνεύμα. Μία ακόμη ερμηνεία η οποία και μας διασώζεται από την απαράμιλλη μοναστική παράδοση είναι και η εξής. Συνηθιζόταν στα μοναστήρια κάθε τέτοια ημέρα όλοι οι αδελφοί της μονής να παρακολουθούν την κατανυκτική ακολουθία του Εσπερινού, στο τέλος να βάζουν συγχώρηση στον προεστώτα και τους αδελφούς και να αναχωρούν σε κάποιο κάθισμα η μετόχι της μονής προς περισυλλογή καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Όποια και να είναι η αλήθεια πάντως το γεγονός είναι πως δίνει μία ξεχωριστή νότα στην περίοδο αυτή.

Στην ιερά ακολουθία παρέστησαν και συμπροσευχήθηκαν πλήθος κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και πλήθος κόσμου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στην σταυροαναστάσιμη προσλαλιά του αναφέρθηκε στην έννοια της σωτηρίας της ψυχής του ανθρώπου και στις μεγάλες ευκαιρίες που μας δίνονται μέσα από την αυστηρότατη νηστεία που ορίζει η Εκκλησία μας,  την υμνολογία αλλά κυρίως τις κατανυκτικότατες λατρευτικές ακολουθίες, να εμβαθύνουμε στο ζήτημα της πνευματικής μας σωτηρίας με ειλικρίνεια, με ταπείνωση και με ειλικρινή συντριβή χρησιμοποιώντας τα όπλα που η Εκκλησία μας δίνει. Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει την επιτατική ανάγκη να προστρέχουμε στο μυστήριο της Εξομολογήσεως όχι μόνο αυτή την περίοδο αλλά πάντοτε όταν η ψυχή μας αισθάνεται ένα πνευματικό βάρος.

Προ της απολύσεως της ακολουθίας χειροθέτησε δύο νέους πνευματικούς για να ενισχύσουν το ιερό μυστήριο της Εξομολογήσεως ιδιαιτέρως αυτή την κατανυκτική περίοδο. Αμφότεροι αποτελούν χειροτονίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά το έτος 2013.  Πρόκειται για τον αιδεσιμολογιώτατο πρεσβύτερο π. Αθανάσιο Κουλοχέρη, πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αστακού, ο οποίος επιτελεί σημαντικό πνευματικό έργο στην ενορία του και τον αιδεσιμότατο πρεσβύτερο π. Λεωνίδα Ράπτη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Παλαιομάνινας. Ο π. Λεωνίδας είναι κατά σαρκά πατήρ του γνωστού και διακεκριμένου κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εκπαιδευτικού, πρωτοπρεσβυτέρου π. Σπυρίδωνος Ράπτη, εφημερίου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βριλησσίων. Σε μεγάλη ηλικία δέχθηκε την κλίση για την Ιερωσύνη και εγκατέλειψε την Αθήνα για να διακονήσει ταπεινά την ιδιαιτέρα πατρίδα του. Και στους δύο ευχήθηκε την καλή δύναμη και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος στη νέα διακονία που αναλαμβάνουν.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη στο πνευματικό στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και έδωσε ξεχωριστά στον καθένα την πατρική του ευλογία.

ARXON.GR

Διαβάστε ακόμα