Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στην Αγία Σοφία Λευκωσίας (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή της Τυρινής ο παρεπιδημών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ.Λειτουργίας στον Ι. Ναό  Αγ. Σοφίας Λευκωσίας πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.Αφορμή στο κήρυγμά του πήρε από την αποστολική περικοπή της ημέρας.

Στην πρώτη χριστιανική Εκκλησία , είπε, είχε προκύψει ένα θέμα : αν οι Χριστιανοί επιτρέπεται να τρώγουν τα ” ειδωλόθυτα “, δηλ.τα κρέατα που προσφέρονταν από τους ειδωλολάτρες ως θυσία. Και υπήρχε μια διαφωνία,που δημιουργούσε διενέξεις και οξύτητες ανάμεσα στους πιστούς.

Ο Απ. Παύλος γράφει στους Ρωμαίους ότι αυτό το θέμα είναι δευτερεύον και επουσιώδες. Το πρωτεύον είναι οι μεταξύ σας σχέσεις,που πρέπει να βασίζονται στην αγάπη και στο πνεύμα του Χριστού. ” Ο εςθίων τον μη εσθίοντα μη εξουθενείτω και ο μη εσθίων τον εσθίοντα μη κρινέτω ” θα τονίσει ο Απόστολος ( Ρωμ. ιδ, 3 ).
( Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα με αυτούς που νηστεύουν και με αυτούς,που για κάποιο λόγο,δεν νηστεύουν ).
Έτσι λοιπόν σε κάθε εποχή οι πιστοί βρίσκουν δυστυχώς αφορμές,για να τραυματίζονται οι σχέσεις τους και να ατονεί η αγάπη,που πρέπει να τους χαρακτηρίζει.

Πόσες φορές το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον γίνεται θέατρο φιλονικιών και συγκρούσεων ! Πόσες φορές ανάμεσα σε χριστιανούς,που διακηρύττουν ότι είναι πιστοί,εισχωρεί η διχόνοια και τους χωρίζει, ώστε να συγκρούονται με άκαμπτο φανατισμό !Οπως η συγκρουση μεταξύ πιό φιλελευθέρων και συντηρικοτέρων πιστών και μάλιστα για θέματα εντελώς δευτερεύοντα και επουσιώδη. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει εμείς οι πιστοί να αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας απέναντι στον κόσμο και να περιορίζουμε τους προσωπικούς μας εγωϊσμούς,που πολλές φορές βρίσκονται στην ρίζα των συγκρούσεων. Ο Χριστός μας ενώνει. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να επικρατεί πάνω από τις ανθρώπινες διαφορές. Και ως κώδωνα του κινδύνου ας ακούμε την φωνή του Απ. Παύλου ” ει δε αλλήλους δάκνετε και κατεσθίετε, βλέπετε μη υπ’ αλλήλων αναλωθήτε ” ( Γάλ. ε, 15 ).

Δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο. Συνέχεια βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους άλλους. Και είναι φυσικό να προκύπτουν διαφωνίες και παρεξηγήσεις. Ας μη τις αφήνουμε να μας χωρίζουν. Ας βλέπουμε τα πράγματα και απο την πλευρά του άλλου.

Δύο ιππότες διαπληκτίζονταν για το χρώμα μιας ασπίδας. Ήταν λευκή ή μαύρη ; Όταν άλλαξαν θέση είδαν ότι άδικα φιλονικούσαν. Η μία πλευρά της ασπίδας ήταν μαύρη και η άλλη λευκή.

Είμαστε ενωμένοι εν Χριστώ. ” Χριστός γαρ εστίν ο της ενότητος σύνδεσμος ” ( Ιερός Χρυσόστιμος ). Ας έχουμε συντεταγμένες της ζωής μας την αγάπη,την διαλλακτικότητα, το ταπεινό φρόνημα,την επιείκεια. ” Το επιεικές υμών γνωςθήτω πάσιν ανθρώποις ” μας παραγγέλλει ο Απ. Παύλος ( Φίλιπ. δ, 5 ).Αυτά ας ρυθμίζουν την ζωή μας, τις διαθέσεις μας,τις ενέργειές μας, τις σχέσεις μας, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Διαβάστε ακόμα