Παρουσίαση του βιβλίου του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα (ΦΩΤΟ)

Με πρωτοφανή επιτυχία, παρουσία πλήθους κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά τον πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου, η κοινή παρουσίαση των βιβλίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα «Θεέ μου, Θεέ μου …Ψυχική εξάντληση και αποξένωση του Κληρικού» και «σε άγονη γη …9+3 διηγήματα» του συγγραφέα κ. Αντώνη Ανυφαντάκη.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή». Στο πάνελ της εκδήλωσης, στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες του Εκκλησιαστικού, του Πολιτικού και του Επιστημονικού χώρου, παρουσιάστηκαν με τρόπο πρωτότυπο τα δύο πονήματα, καθώς για πρώτη φορά επιχειρήθηκε να αναλυθούν μαζί δύο βιβλία φαινομενικά διαφορετικά, καθώς το ένα ανήκει στον τομέα της επιστήμης, ενώ το άλλο στον τομέα της λογοτεχνίας, έχοντας όμως σαν κοινό συνδετικό κρίκο τον άνθρωπο, που είτε ως Κληρικός, είτε ως λαϊκός, βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκληρή καθημερινότητα της εργασίας και τον προβλημάτων του βίου τους, προσπαθώντας παράλληλα να ανταποκρίνονται, όσο αποτελεσματικότερα γίνεται στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, επιβάλλοντας πολλές φορές στον εαυτό τους μια σκληρή ψυχική καταπόνηση, η οποία εμφανίζεται πολλές φορές ως εμπόδιο για την εξέλιξη της ζωής και της αλληλεπίδρασής τους με την οικογένεια και τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Όλα τα παραπάνω ανέλυσαν με τρόπο λιτό, εμπεριστατωμένο και πλούσιο σε νοήματα και συμβολισμούς ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπός Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ι. Μ. Ιλίου, η Βουλευτής Β’ Αθηνών και τ. Υπουργός κα. Σοφία Βούλτεψη, ο Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρήστος Τσιρώνης, ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών και τ. Υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος, και ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Δρ. Δημήτριος Κυριαζής. Τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Ι. Μ. Ιλίου κ. Δημήτριος Ανυφαντάκης, ενώ αποσπάσματα από τα δύο βιβλία ανέγνωσε με τρόπο θεατρικό ο καταξιωμένος ηθοποιός κ. Ιάκωβος Μυλωνάς. Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά η ιστορική χορωδία «Άγιος Αλέξανδρος».

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης, ο οποίος ως άψογος  οικοδεσπότης διοργάνωσε υποδειγματικά το συγκεκριμένο εγχείρημα, έχοντας την ουσιαστική υποστήριξη της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Υπεύθυνης των Δημοτικών Βιβλιοθηκών κας Βασιλικής Ανδρικοπούλου και μιας ομάδας έμπειρων και καταξιωμένων συνεργατών του, άνοιξε την παρουσίαση με μια συγκινητική ομιλία, στην οποία εκθείασε το έργο και τις προσωπικότητες των δύο συγγραφέων, τονίζοντας τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό της σκέψης τους και την προσφορά τέτοιων δημιουργημάτων στην δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο χαιρετισμός της Προέδρου της «Παναθηναϊκής» κας Μαρίας Γιαννίρη. Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, στου οποίου το Δήμο εδρεύει η Μητρόπολή μας, με τη σειρά του, μίλησε με θερμά λόγια για τους συγγραφείς και τα έργα τους, ενώ τέλος, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγου ανειλημμένων υποχρεώσεων, χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

 

Μερικά βασικά σημεία των εισηγήσεων των ομιλητών:

Για το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη:

Χρήστος Τσιρώνης: «Το εξαίρετο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα αποτελεί μια ποιμαντική προσέγγιση  των ποιμένων και μια αναστοχαστική ματιά στο λειτούργημα της ποιμαντικής στην εκκλησιαστική ζωή. […] «Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή προς την κατεύθυνση του αναστοχασμού. […] Η αναφώνηση Θεέ μου, Θεέ μου, είναι ένας λυγμός βαθιά ανθρώπινος, που ανήκει στον Κληρικό που υποφέρει υπό το βάρος του υπαρξιακού αθλήματος που έχει αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα μπορεί ν’ ανήκει και στον πιστό, που γεμάτος προβλήματα προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια από έναν Ιερέα».

Δημήτρης Κυριαζής: «Επικέντρωσα την σημερινή μου ομιλία στην γυναικεία ψυχική εξάντληση, εμπνεόμενος από το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου. […] Θα σας μιλήσω για τη σχέση μητέρας κόρης που αφορά τον Ιερέα διπλά και από την άποψη της φροντίδας προς τρίτους και από την άποψη της κατανόησης παραγόντων που συμβαίνουν και στη δική του οικογένεια, συμβάλλοντας στην ψυχική του κόπωση».

Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος (διαβάζοντας τη σχετική με το βιβλίο εισήγηση του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Πρωτ. Βασίλειου Καλλιακμάνη): «Στο βιβλίο αυτό μπορεί να εντρυφήσει και επωφεληθεί κάθε Κληρικός, είτε βρίσκεται στο στάδιο της ψυχικής εξάντλησης, είτε όχι. […] Η ποιμαντική των ποιμένων είναι δύσκολη υπόθεση και ο συγγραφέας με παρρησία έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, όχι για να μεγαλώσει το τραύμα, αλλά για να το θεραπεύσει».

 

Για το βιβλίο του κ. Αντώνη Ανυφαντάκη

Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών: «Το βιβλίο του κ. Ανυφαντάκη εμπνέει έναν έντονο αποφατισμό, φανερώνει αλήθειες μέσα από την αδυναμία του συγγραφέα να τις προσδιορίσει, έχει ένα ρεαλιστικό υπόβαθρο, σχεδόν αντικειμενικά περιγράψιμο, γι’ αυτό κι όπως μπορεί να περιγραφεί με λιτότητα, το θέμα του βιβλίου του είναι οι ανθρώπινες ζωές».

Σοφία Βούλτεψη: «Το κάθε ένα από τα διηγήματα του Αντώνη θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του ένα μυθιστόρημα. […] Η γραφή του συγγραφέα είναι πυκνή, για πυκνές ζωές που προσπαθούν να σταθούν όρθιες σε άγονη γη, πράγμα δύσκολο να περιγραφεί σε λίγες σελίδες. Ο Αντώνης όμως τα κατάφερε να ξεδιπλώσει αυτές τις ζωές και να τα περιλάβει όλα, πλοκή, εγρήγορση και ηθικό δίδαγμα».

Ανδρέας Λοβέρδος: «Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να έχει τον τίτλο ζωές. […] Μπορώ να πω πως ο συγγραφές του καρφώνει τις λέξεις κι αυτό είναι μια συγγραφική ικανότητα, σε βοηθάει να διαβάσεις, να αισθανθείς και να ταξιδέψεις με τους ήρωες του».

 

Πριν το τέλος το λόγο πήραν οι δύο συγγραφείς υπογραμμίζοντας:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας: «Με την κοινή παρουσίαση των δύο αυτών βιβλίων είδα πως δύο άνθρωποι, ένας με θεωρητικές γνώσεις κι ένας με θετικές, μπορούν να συναντηθούν, όταν στη ζωή τους διακονούν τον άνθρωπο και πονούν για τον άνθρωπο και έχουν τον τρόπο να το κάνουν. […] Στο βιβλίο μου λέω ότι ο Ιερέας θα πρέπει να είναι διάφανος και ν’ αφήνει από πίσω του να φανερώνεται ο δάσκαλος, ο Χριστός, πίσω από μένα θα ήθελα να φανεί εκείνος, ο δάσκαλος μου, που του χρωστάω πολλά και το ίδιο αυτό το βιβλίο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος».

κ. Αντώνης Ανυφαντάκης: Όλες οι ιστορίες μου ξεκινάνε από ένα γεγονός, είτε φανταστικό, είτε επηρεασμένο από μια ανθρώπινη ιστορία ή ένα αντικείμενο. […] Μόλις υλοποιώ τους ήρωες των ιστοριών μου και αρχίζω να γράφω το κείμενο, παρασύρομαι πλέον εγώ από το κείμενο, δεν το οδηγώ εγώ, αυτό με καθοδηγεί κι όταν ολοκληρωθεί η ιστορία και δω τον αρχικό σκελετό που είχα σχεδιάσει,σας βεβαιώ, ότι δεν είχε καμιά απολύτως σχέση μ’ αυτά που είχα στο μυαλό μου, αλλά επίσης σας βεβαιώ ότι αυτή, η τελική ιστορία, είναι πολύ καλύτερη απ’ αυτή που είχα σχεδιάσει».

Στο τέλος της παρουσίασης ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου δεξιώθηκε όλους τους προσκεκλημένους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του μεταξύ άλλων: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, ο π. Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νικόλαος Ζενέτος, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Ιωάννης Κασσαβός, ο π. Δήμαρχος Φυλής κ. Δημήτριος Μπουραϊμης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Ιλίου Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Ιλίου Πρωτ. Εμμανουήλ Σέρβος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας Δήμου Ιλίου κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών κ. Σπυρίδων Βρεττός, η π. Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Βασιλική Κόλλια, η Πρόεδρος της ΕΓΕ Π. Φαλήρου κ. Μαρία Αντονιόζα, η σύζυγος του Προέδρου της «Ένωσης Κεντρώων» κ. Νατάσα Μεντεσίδου – Λεβέντη, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» κ. Νικόλαος Μυλωνάς, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO κ. Δημήτριος Καρακατσάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρομά Ιλίου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» κ. Απόστολος Αθανασόπουλος, Ιερείς, αυτοδιοικητικά στελέχη, πολιτευτές, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, των φορέων και πλήθος κόσμου. Τέλος ευχαριστούμε θερμά για την δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης τις εφημερίδες «Αχαρνόραμα», «Βήμα online» και το ειδησεογραφικό portal «Pitsounicity.gr».

Ι. Μ.Ιλίου

Διαβάστε ακόμα