Ανακοινωθέν της ΔΙΣ για το θέμα του κτήματος Προμπονά

Συνήλθε σε Συνεδρία σήμερα, Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 161ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε με εκτενή και εμπεριστατωμένη Εισήγησή του την Διαρκή Ιερά Σύνοδο περί του θέματος του κτήματος Προμπονά και του εντός αυτού Ιερού Ναού. Κατά την Εισήγησή του, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος καταλλαγής κατά τον αποστολικό λόγο του Ουρανοβάμονος Παύλου: «όλες δε αυτές οι δωρεές πηγάζουν από τον Θεό, ο οποίος μας συμφιλίωσε με τον εαυτό του διά του Ιησού Χριστού και έδωσε σε εμάς τους Αποστόλους το τιμητικό έργο να υπηρετούμε αυτή τη συνδιαλλαγή» (Β’ Κορ. 5,18) και ότι με αυτό το πνεύμα της καταλλαγής και της συμφιλίωσης, της προσευχής και της προσοχής, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ανακύψαν θέμα.

Επηκολούθησε συζήτηση, κατά την οποία τοποθετήθηκαν όλοι οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι, στο αυτό πνεύμα της Εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου. Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής:

  1. Κατά το παρόν διάστημα αναμένονται δύο αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών για το κύρος της δωρεάς του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής και Αγίων Αναργύρων και του περιβάλλοντος χώρου από την Επιτροπή του Κληροδοτήματος Προμπονά. Παράλληλα βρίσκεται σε ισχύ έως σήμερα Απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε νόμιμη την Απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών περί σφραγίσεως του Ιερού Ναού, λόγω λειτουργίας του, άνευ της κανονικής αδείας του.
  2. Για τη διερεύνηση των αντικανονικώς τελεσθέντων την 2αν Μαρτίου 2018, εντός της περιοχής δικαιοδοσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θα επιληφθεί αρμοδίως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ως ο οικείος Ποιμενάρχης.

Η Ιερά Σύνοδος εύχεται το όλο θέμα να επιλυθεί ειρηνικώς και μέσα στο πλαίσιο της κανονικότητος και της νομιμότητος.

 

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Διαβάστε ακόμα