Άρχισαν οι εορτασμοί των Φθιωτών Αγίων (ΦΩΤΟ)

Με την λαμπρή τέλεση της ακολουθίας της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, άρχισαν οι πανηγυρισμοί επί τη μνήμη των Φθιωτών αγίων στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Με την παρουσία εκατοντάδων πιστών από την Λαμία, το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαρτίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εψάλη η Δ’ στάση των Χαιρετισμών στην Παναγία, με την αγιαστική παρουσία των χαριτοβρύτων ιερών λειψάνων των αγίων της Φθιώτιδος.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και πριν την απόλυση , ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε στους πιστούς για το πρόσωπο της Παναγίας και για την αγιαστική παρουσία των αγίων μας.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Αυτές οι ακολουθίες των Παρασκευών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αγαπητοί μου αδελφοί, το τονίζουμε κάθε φορά,  ότι είναι μια δροσιά στην ψυχή μας, είναι μια ανάσα ζωής, είναι μια ώρα ευτυχισμένη που μας φέρνει μπροστά στην αγάπη και στην μητρική στοργή της Παναγίας Μητρός μας.

Η Παναγία είναι η αδιάλειπτη  προστασία μας  και δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνουμε βορά των εχθρών μας.

Ο στίχος «Χαίρε αγία, αγίων μείζων» που ψάλλαμε σήμερα είναι πολύ επίκαιρος, διότι έχουμε ενώπιον μας τους αγίους μας, τους αγίους της Φθιώτιδος. Η Παναγία είναι η πάντων των αγίων Αγιωτέρα.

Οι άγιοι παίρνουν από την Παναγία το παράδειγμα της αγιότητος. Ήταν άνθρωποι σαν όλους εμάς, αλλά είχαν θεϊκή σκέψη και καρδιά.

Ζούμε σε μία κοινωνία που είναι βουτηγμένη μέσα στην διαφθορά και στην αμαρτία  και το ερώτημα που θέτουμε στους εαυτούς μας είναι: Μπορούμε άραγε εμείς να γίνουμε άγιοι;

Είναι πολύ δύσκολο αδελφοί μου, στην περίοδο που διανύουμε, στον αιώνα αυτό τον μάταιο που το κοσμικό πνεύμα έχει απλωθεί παντού, ν’ αρχίσει κανείς πνευματικό αγώνα. Δεν είναι ακατόρθωτο. Όποιος όμως αρχίσει τον πνευματικό του  αγώνα, έχει βοηθό του τον Θεό και τους αγίους.

Οι άγιοι ήταν άνθρωποι σαν κι’ εμάς που όμως κατόρθωσαν με τον αγώνα τους και την δύναμη της χάριτος του Θεού ν’ αγιασθούν και να είναι παραδείγματα για εμάς  που προσκυνούμε  σήμερα τα ευωδιάζοντα άγια λείψανά τους, τα οποία εκπέμπουν την ευωδία του αγίου Πνεύματος.

Η πάντων αγίων Αγιωτέρα είναι η Παναγία μας. Ας την παρακαλούμε εμείς οι ανάξιοι να μας βοηθά, να μας σκεπάζει και να μας προστατεύει στις ώρες της ανάγκης, αλλά και στις ώρες της χαράς να μην μας φθονήσει ο διάβολος αλλά να χαιρόμαστε τις ευλογημένες ώρες της ζωής μας, τις ώρες της θείας λατρείας.

Παρακαλώ αδελφοί μου στην προσευχή σας να θυμηθείτε και τα δύο παιδιά μας, τους στρατιωτικούς που είναι όμηροι στα χέρια των εχθρών και τις μητέρες τους που τα περιμένουν να γυρίσουν στο σπίτι. Φοβάμαι ότι αυτό το θέμα θ’ απλώσει πλοκάμια επικίνδυνα στην πατρίδα μας. Να φωτίσει ο Θεός αυτούς που έχουν την εξουσία εκεί,  ν’ αποδώσουν δικαιοσύνη και να μην εμπλακούμε σε θλιβερά γεγονότα, ούτε εκεί, ούτε στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

Αμέσως μετά την απόλυση της ακολουθίας, τελέσθηκε η  δεύτερη ακολουθία των Χαιρετισμών για τους εργαζομένους και στις 10 το βράδυ ξεκίνησε ολονύχτια αγρυπνία μέχρι πρωίας παρουσία αρκετών πιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της νύχτας με αμείωτο ρυθμό πολλοί πιστοί , κυρίως νέοι, περνούσαν από τον Ναό για να προσευχηθούν και να ασπαθούν την εικόνα της Παναγίας και τα ιερά λείψανα των αγίων.

 

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Διαβάστε ακόμα