Φθιώτιδος: “Ο Χριστός μας ζητά να φυλάττουμε τις εντολές Του” (ΦΩΤΟ)

Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαμίας ιερούργησε και ωμίλησε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως), 11 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος.

Τους θαυμασίους ύμνους της ημέρας και της Θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου απέδωσαν οι Ιεροψάλτες του Ναού, κ. Σεραφείμ Κυρίτσης Πρωτοψάλτης και Καθηγητής και κ. Κωνσταντίνος Μπαρτσώκας Λαμπαδάριος.

Εις το τέλος της Δοξολογίας του Όρθρου και κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη ετελέσθη η προσκύνησις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο, αναλύοντας τα υψηλά νοήματα της περικοπής του Ευαγγελιστού Μάρκου, αναφερόμενος στον Τίμιο Σταυρό.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί και η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει εις το μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας για να τον προσκυνήσουμε και να λάβουμε δύναμη, να διδαχθούμε ότι κι’ εμείς όπως ο Κύριος θα πρέπει να σταυρώσουμε τον παλαιό άνθρωπο για ν’ αναστηθούμε. Να τον προσκυνήσουμε και να πάρουμε παράδειγμα ότι η ζωή ημών των χριστιανών πρέπει να είανι όπως η ζωή του Χριστού.

Ο Τίμιος Σταυρός προβάλλεται σήμερα για να ενισχυθούμε και να λάβουμε δύναμη, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα της νηστείας, της εγκράτειας και της προσευχής.

Κάτω από τον Σταυρό του Χριστού στεκόμαστε και δροσιζόμαστε πνευματικά, διότι ο αγώνας έχει πολλά δεινά, έχει πολύ κόπο, έχει μεγάλη προσπάθεια και πολύ ιδρώτα.

Τις  προϋποθέσεις για ν’ ακολουθήσει κανείς τον Χριστό μας τις είπε το ιερό ευαγγέλιο: Πρώτον, ν’ απαρνηθούμε τον εαυτό μας και να Τον ακολουθήσουμε τηρώντας τις εντολές Του, δεύτερον, να θυσιάσουμε κάθε, προσωπική  κοσμική και παλαιά επιθυμία και τρίτον να μη δειλιάζουμε να δίδουμε την μαρτυρία της πίστεως μας στον Χριστό.

Ν’ απαρνηθείς τον εαυτό σου σημαίνει να καταργήσεις το εγώ σου και στην θέση του να βάλεις το εμείς. Να σηκώσεις τον Σταυρό σου, τα βάσανά σου και να μην φοβάσαι διότι σε κατευθύνει ο Θεός, ο οποίος μας δίδει σταυρούς που αντέχουμε.

Απώλεια της ζωής σημαίνει ταπείνωση, θυσία. Όποιος δεν θυσιάσει την ζωή του δεν θα την κερδίσει και όποιος δεν δείξει αγάπη στον Θεό και στον συνάνθρωπο δεν σώζεται.

Βλέπω αυτές τις ημέρες και τρέμει η ψυχή μου, μήπως ξεσπάσει πόλεμος με την γείτονα χώρα Τουρκία, η οποία μάλιστα απειλεί τα νησιά μας και κινδυνεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, για το οποίο είπε ο Πατριάρχης μας: « Εμείς εδώ έχουμε ρίζες Ιστορικές και δεν εγκαταλείπουμε. Εδώ θα μείνουμε». Αυτό δεν είναι μαρτυρία της πίστεως;

Να μείνουμε ενωμένοι και πάνω απ’ όλα πιστοί χριστιανοί. Ορισμένοι  θέλουν να μας αλλάξουν επηρεασμένοι από άλλες ιδεολογίες που δεν έχουν καμία σχέση και συγγένεια με την Ελληνική και Ορθόδοξη ταυτότητά μας. Εμείς πρέπει να έχουμε σθένος και ευθαρσώς να δώσουμε την μαρτυρία της πίστεως και της πατρίδος ότι ώρα χρειαστεί.

Η φετινή Σταυροπροσκύνηση δεν είναι σαν την περσινή και των άλλων χρόνων. Είναι ημέρα του Σταυρού που στο βάθος φαίνεται κι’ ο δικός μας Σταυρός. Ο Σταυρός της πατρίδος μας.

Να περιφρουρηθούμε με την δύναμη της πίστεως, με την διάθεση θυσίας και με την παρρησία της μαρτυρίας.

Εδώ στην περιοχή μας είμαστε προνομιούχοι, διότι έχουμε Ηρωικούς τόπους και Ηρωικά πρόσωπα, τα οποία είναι ευλογία και εμψυχώνουν τον λαό.

Αγαπητοί μου αδελφοί, η Εκκλησία μας με σοφία πάντοτε προσπαθεί να  μας καθοδηγήσει στο σωστό δρόμο. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένα στάδιο αγώνος και όποιος αγωνιστεί νομίμως θα λάβει το βραβείο της νίκης. Είναι συμπόρευση μετά του Χριστού στα πάθη και την Ανάστασή Του.

Ας υπακούουμε σ’ αυτό που λέγει η Εκκλησία μας και αυτή η Σαρακοστή μπορεί να έχει θλίψη, (μακάρι να μην έχει), αλλά θα φέρει χαρά, Ανάσταση και δύναμη για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κάθε εχθρό».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος και πάλι ευχήθηκε εις το πολυπληθές Εκκλησίασμα της Ενορίας και εις τον παριστάμενο Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη, η δύναμη του Σταυρού να είναι πάντοτε σκέπη κραταιά στον καθημερινό αγώνα της ζωής μας και στο Έθνος μας, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες και ευρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους. Καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και καλό Πάσχα.

Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

 

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Διαβάστε ακόμα