Γαβρόγλου: “Ο Αμβρόσιος είναι μία τραγική μειοψηφία στο χώρο της Εκκλησίας”

«Η πλήρης απόφαση του ΣτΕ δεν μας έχει κοινοποιηθεί και επίσης δεν έχει δημοσιοποιηθεί», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΑ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Σημειώνεται ότι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με την οποία άλλαξε ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών στις τέσσερις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού αλλά και του Γυμνάσιου.

Όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου: «Μας κάνει, τεράστια εντύπωση ότι υπάρχει μια διαρροή, εντελώς συγκεκριμένη, στην οποία ούτε σκεπτικό υπάρχει παρά μόνο κάποιες καταλήξεις τής απόφασης. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει αυτή η διαρροή η οποία σίγουρα δεν έχει γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης, διότι δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να ξέρουμε ποια ακριβώς είναι η απόφαση αυτή. Το δεύτερο είναι ότι στην ίδια τη διαρροή δεν αναφέρεται ότι υπάρχουν και δικαστές που μειοψήφησαν με ένα δικό τους σκεπτικό. Άρα, θα πρέπει καταρχήν το Συμβούλιο της Επικρατείας να προστατεύσει τον εαυτό του».

Τόνισε ότι «σεβόμαστε τους θεσμούς αλλά θεωρούμε ότι στη Δημοκρατία πρέπει να σέβεσαι τους θεσμούς και να ασκείς και κριτική στους θεσμούς. Αυτή είναι η Δημοκρατία.  Ξέρετε ότι εγώ από τη στιγμή που έγινα Υπουργός σε όλα όσα έχουν πει ελάχιστοι, ευτυχώς, Ιεράρχες δεν έβγαλα κανένα Δελτίο Τύπου και δεν έκανα καμία απολύτως δήλωση. Πράγματα προσβλητικά και για το πρόσωπο του Υπουργού αλλά και για μια δημοκρατική κοινωνία. Επειδή εμείς δεν απαντήσαμε σε αυτά, δεν σημαίνει ότι κάποιοι έχουν το πράσινο φως να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν. Γι’ αυτό σας είπα ότι υπάρχει ένα κύμα σκοταδισμού».

Για την υπόθεση με την αθώωση του μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου ανέφερε: «Θα δείτε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε τα πρακτικά της δίκης του κυρίου Αμβρόσιου. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, για να το κάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημαίνει ότι είχε ένα πάρα πολύ βάσιμο προβληματισμό ότι αυτού του τύπου οι αποφάσεις θέλουν έναν πρόσθετο έλεγχο.

Πολλές φορές η Εκκλησία δια της σιωπής αποδέχεται πράγματα και πολλές φορές δια της σιωπής διαμαρτύρεται για πράγματα. Είναι ένας τρόπος της Εκκλησίας αυτός. Και νομίζω ότι πάντα πρέπει κανείς να βλέπει τις σιωπές της Εκκλησίας μέσα σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο. Και το γενικότερο πλαίσιο είναι ότι ο όποιος κύριος Αμβρόσιος είναι μία τραγική μειοψηφία στο χώρο της Εκκλησίας».

 

newsbeast.gr

Διαβάστε ακόμα