Κορωνείας: “Αμαρτία είναι η αστοχία στην χρήση της ελευθερίας μας” (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή Β Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας πλαισιωμένος απο τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη και τους συνεφημερίους του. Από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας πήρε αφορμή για το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος.

” Τέκνον αφέωνταί σοι αμαρτίαι σου ” θα πει ο Κύριος στον παραλυτικό ,που του έφεραν προς θεραπεία. Στην συνέχεια του θεραπεύει και την ασθένεια. Προηγείται η υγεία της ψυχής – η άφεση των αμαρτιών – και ακολουθεί η θεραπεία του σώματος.

” Αμαρτία ” ! Μια λέξη παράδοξη για τον σημερινό άνθρωπο. Τι σημαίνει αμαρτία ; Συνήθως νομίζουμε ότι αμαρτία είναι μία πράξη κακή, αντίθετη με το θέλημα του Θεού.
Όμως πρωτίστως η αμαρτία είναι μια κατάσταση αποξενώσεως από τον Θεό. Αμαρτάνω σημαίνει χάνω τον στόχο. Είναι, λοιπόν η αμαρτία η αστοχία στην χρήση της ελευθερίας,
που μας χάρισε ο Θεός. Ελευθερία για την θέωση και ελευθερία για την αγάπη. Την ελευθερία για την θέωση την καταχράσθηκε ο άνθρωπος,θέλοντας να οδηγηθεί στην θεοποίηση χωρίς Θεό ! Τάση,που και σήμερα βρίσκεται σε έξαρση. Την ελευθερία για την αγάπη την διέστρεψε σε εγωϊστική αυθαιρεσία.

Έτσι προέκυψε μια ρωγμή στην ύπαρξη του ανθρώπου. Μας την περιγράφει η Γένεση ( Π. Δ. ). Και σάν συνέχεια αυτής της ρωγμές,που αποξένωςε τον άνθρωπο από τον Θεό, αλλά και από τον αυθεντικό εαυτό του,προέκυψε η αρρώστια,ο πόνος, ο θάνατος,που έγιναν μόνιμοι σύντροφοι του ανθρώπου. Έκτοτε η ζωή του ανθρώπου διαδραματίζεται μεταξύ δύο πόλων: της ηδονής και της οδύνης.

Έτσι σήμερα η αμαρτία είναι πιά ριζωμένη στον άνθρωπο και στον κόσμο. Και εκδηλώνεται άλλοτε σαν πράξη του μεμονωμένου ατόμου και άλλοτε σαν ομαδική θα έλεγα πράξη. Οπως π.χ. Ο πόλεμος. Γιατί το κακό εκδηλώνεται μέσα από τις αποκρυσταλωμένες αμαρτωλές δομές του κόσμου.Γι’ αυτό είναι δύσκολη η οριοθέτηση ανάμεσα στην προσωπική και στην πανανθρώπινη ενοχή και ευθύνη. Γι’ αυτό και ο πόλεμος ενάντια στην αμαρτία πρέπει να γίνεται προς όλα τα επίπεδα συνεχώς και συγχρόνως.

Σ’ αυτόν τον πόλεμο μας καλεί η Εκκλησία,ιδιαίτερα την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής που διερχόμεθα, με την μετάνοια. Δηλ. την εσωτερική αλλαγή και αλλοίωση,που πραγματοποιείται με την ενσωμάτωσή μας στον Χριστό. Μόνο αν δεχθούμε αυτήν την κλήση,βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο,για να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο μας, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας

Διαβάστε ακόμα