Ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Άγιο Ελευθέριο Πύργου (ΦΩΤΟ)

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο έχει καταρτίσει η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας στον Πύργο, καθώς επίσης και σε άλλες Πόλεις και Κωμοπόλεις της Θεοσώστου Επαρχίας μας. Χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου και την συμμετοχή Ιερέων εκ της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής, τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής 4 Μαρτίου ε.έ., ο τρίτος κατά σειρά Κατανυκτικός Εσπερινός εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Πύργου. 

Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς  Μητροπόλεώς μας και Συνοδικός Γραμματέας, ο οποίος μέσα από την πλούσια Θεολογική του κατάρτιση και την γλαφυρότητα του λόγου του, ανέλυσε θαυμάσια τον υπέροχο και πολύ γνωστό σε όλους μας 50 ψαλμό του Δαυΐδ, ο οποίος είναι ψαλμός μετανοίας  και ο πλέον συνήθης ψαλμός που χρησιμοποιείται στην Εκκλησία μας, ιδιαιτέρως κατά τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που διανύουμε…
 
Ο π. Δαμασκηνός αναλύοντας τον ψαλμό μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «τον έγραψε ο Δαυΐδ περίπου το 1000 π.Χ. διότι την εποχή εκείνη κυριεύθηκε από σφοδρό πάθος για τη πανέμορφη Βηθσαβεέ τη γυναίκα του Στρατηγού Ουρίου. Το ολέθριο αυτό ερωτικό του πάθος τον τύφλωσε. Ο Χετταίος Ουρίας ήταν γενναίος στρατηγός πιστός στο Βασιλιά Δαυΐδ. Παρόλα αυτά θόλωσε το μυαλό του Δαυΐδ. Έστειλε τον γενναίο και πιστό Ουρία στο πιο επικίνδυνο σημείο του μετώπου για να σκοτωθεί οπωσδήποτε. Πράγματι στη μάχη κατά των Αμμωνιτών ο γενναίος Ουρίας πολέμησε ηρωϊκά και σκοτώθηκε. Τότε ο Δαυΐδ έλαβε τη χήρα Βηθσαβεέ για γυναίκα του. Ο παντογνώστης Θεός είδε την ειδεχθή πράξη του Δαυΐδ. Έστειλε στο Βασιλιά το Προφήτη Νάθαν για να τον επιπλήξει σφοδρά για το πολύ μεγάλο αμάρτημά του. Στο Βιβλίο ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Β΄κεφάλαιο ΙΒ΄ της Παλαιάς Διαθήκης αναφέρεται η επίσκεψη του Νάθαν στο Βασιλιά Δαυΐδ με τα παρακάτω λόγια: …Και απέστειλε Κύριος τον Νάθαν τον Προφήτην προς Δαυΐδ. Και εισήλθε προς αυτόν και είπεν….Τί εφαύλισας τον λόγον Κυρίου; Τον Ουρίαν το Χετταίον επάταξας εν ρομφαία και την γυναίκαν αυτού έλαβες σεαυτώ εις γυναίκα..! Η τιμωρία του Δαυΐδ ήταν μεγάλη. Αρχικά πέθανε το παιδί του Δαυΐδ που γέννησε η Βηθσαβεέ. Τα παιδιά του Δαυΐδ από τις άλλες γυναίκες και παλλακίδες του, θέλησαν να τον εκθρονίσουν. Ο μεγάλος γιος του Δαυΐδ ο ωραίος Αβεσσαλώμ επαναστάτησε. Ο Βασιλιάς Δαυΐδ τότε μετανόησε βαθύτατα. Συντετριμμένος από το αμάρτημα του ζήτησε από το Θεό να τον συγχωρήσει. Τα λόγια της μετάνοιας του, έβγαιναν σαν μια θερμή προσευχή προς το Θεό. Ζήτησε τη συγχώρεση από τη βαριά αμαρτία του. Ταπεινωμένος και βαθύτατα συντετριμμένος ο μεγάλος Βασιλιάς του Ισραήλ έγραψε τον 50ο Ψαλμό που διαβάζεται και ψάλλεται μελοποιημένος μέχρι σήμερα στους Ιερούς Ναούς μας».

Αξίζει να σημειωθεί η αθρόα προσέλευση Χριστιανών εκ της Ενορίας αλλά και κατοίκων του Πύργου, οι οποίοι με ιδιαίτερη κατάνυξη και περισυλλογή παρακολούθησαν την Ιερή αυτή ακολουθία και την ενδιαφέρουσα ομιλία. Μετά το πέρας του Κατανυκτικού  Εσπερινού, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Γρηγόριος Πάπαρης και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, παρέθεσαν μικρή δεξίωση στο Ενοριακό κέντρο του Ναού. 

Ο Τέταρτος κατά σειρά Κατανυκτικός Εσπερινός, θα τελεσθεί συν Θεώ την προσεχή Κυριακή 11 Μαρτίου (Σταυροπροσκυνήσεως) και ώρα 5:00 μ.μ. εις τον Ιερό Ναό Αγίου Κυριακής Πύργου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, π. Φιλάρετο Σπανόπουλο. Μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού, θα ακολουθήσει σύμφωνα με την τοπική παράδοση η μεταφορά της Ιεράς Εικόνας του Πολιούχου μας Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους και η εναπόθεσή της, στο Ιστορικό του Παρεκκλήσιο σημαίνοντας έτσι το τέλος των φετινών Θρησκευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του!
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας
Διαβάστε ακόμα