Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στην Αγία Τριάδα Κεραμεικού (ΦΩΤΟ)

Κατά την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Κεραμεικού και έψαλε την πρώτη και τετάρτη στάση των Χαιρετισμών, ενώ τις άλλες δύο έψαλε ο προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρ. Ευστάθιος Γιαννακίδης.

Ο ωραίος αυτός Ναός ήταν γεμάτος από πιστούς. Σημειωτέον ότι πολλοί εξ αυτών έρχονται από άλλες περιοχές.
Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε επιγραμματικά μία φράση ενός ιερού συγγραφέως,πού αναφερόμενος στην Παναγία λέγει ότι η Παναγία ήταν :

1. ” Τη ψυχή θεόφρων “. Η σκέψη της, ο εσωτερικός της κόσμος,η ψυχή της φρονούσε τα του Θεού. Και διερωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος κάτι ανάλογο,έστω και σε μικρό βαθμό συμβαίνει με εμάς; Η φρονούμε μόνο τα του κόσμου ;
2. ” Τη καρδία θεοστεφής “. Η καρδία θεωρείται πηγή των συναισθημάτων. Τα συναισθήματα της Παναγίας τα στεφάνωσε ο Θεός. Η αγάπη της ήταν δοσμένη στον Θεό. Γι ‘ αυτό και την διάλεξε να γίνει μητέρα του ενανθρωπίσαντος Υιού Του.
3. ” Τοις όμμασιν αγιολαμπής “. Τα μάτια της ακτινοβολούσαν αγιότητα. Τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής. Και ό,τι έχουμε μέσα στον εσωτερικό μας κόσμο, αυτό εκδηλώνεται. Δυστυχώς πολλές φορές τα βλέμματα των ανθρώπων είναι φθονερά,φιλήδονα, αδιάφορα,ψυχρά,χωρίς αγάπη.
Όμως πρέπει να προσέχουμε και τί εισέρχεται απο τα μάτια μας. Ό,τι βλέπουμε,έστω και αν το ξεχνάμε, αυτό μένει μέσα μας,στο υποσυνείδητό μας και κάποτε εκδηλώνεται. Γι’ αυτό είναι πολύ επικίνδυνος ο βομβαρδισμός από εικόνες,που υφιστάμεθα και μάλιστα για τα παιδιά και τους νέους. Χρειάζεται προσεκτική επιλογή.
4. ” Τοις ωσίν υμνοηχής “. Στα αυτιά της Παναγίας ηχούσαν ύμνοι προς τον Θεό. Τι μουσική ακούμε εμείς και μάλιστα τα παιδιά μας ;
5. ” Τη γλώττη μελίρρυτος “. Η γλώσσα μπορεί να παρηγορήσει,να στηρίξει,να ενθαρρύνει ή να πληγώσει τον άλλο άνθρωπο. Η Παναγία επειδή είχε αγιασμένο εσωτερικό κόσμο, όλες οι εκδηλώσεις της ήταν άγιες.

Και εμείς καλούμεθα να αγιαζόμεθα με την Χάρη του Θεού,ώστε από τον πλούτο της εσωτερικής μας ζωής να ακτινοβολούμε γύρω μας με όλες τις εκδηλώσεις και τις ενέργειές μας.

 

Διαβάστε ακόμα