O Πολιούχος του Πύργου Άγιος Χαράλαμπος στο «Σπίτι Του» (ΦΩΤΟ)

Σηματοδοτώντας το τέλος των Θρησκευτικών και λατρευτικών εκδηλώσεων, για μία ακόμη φορά και σύμφωνα με την πολύχρονη τοπική μας παράδοση, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως το εσπέρας μεταφέρθηκε με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη και την προσήκοντα σεβασμό η Θαυματουργή Εικόνα του Πολιούχου του Πύργου  Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους, από τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής,  στο Ιστορικό Παρεκκλήσιο αυτού και εναποτέθηκε στον θρόνο της!
Πριν την μεταφορά της Ιερής Εικόνας σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τελέσθηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. Γερμανού,  πλαισιουμένου υπό πλειάδος Ιερέων  εκ των Ενοριών του Πύργου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.  Φιλάρετος Σπανόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος ορθοτόμησε και θεράπευσε τον Θείον λόγον, θεόπνευστα, αγιοπατερικά και εποικοδομητικά, αναφερόμενος πρωτίστως στην μεγάλη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, η οποία  αποτελεί το μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής,  όπου  η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία προβάλλει το σύμβολο της θυσίας και της αγάπης του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, για την σωτηρία του κόσμου, έτσι ώστε οι Χριστιανοί μας, να ενδυναμώνονται στον πνευματικό αυτό αγώνα τους, δια μέσου της νηστείας, της προσευχής, της μετανοίας, της εγκρατείας, καθώς επίσης και με την συχνή συμμετοχή τους, στις καθημερινές κατανυκτικές Ιερές ακολουθίες, προκειμένου να φθάσουν μετά από 28 ημέρες και να εορτάσουν την λαμπροφόρο και ένδοξη Ανάστασή Του, ενώ στην συνέχεια ο εκλεκτός ομιλητής με γλαφυρό τρόπο ανέπτυξε το Θέμα:«Κόσμος και Ψυχή».
Κατά την λιτάνευση και μεταφορά της Ιερής εικόνας, τιμές απέδωσε Στρατιωτικό Άγημα της Σ.Ε.Τ.Η.Λ. Πύργου και η Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων» υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Στάθη Θεοδόση, ενώ ακολούθησε πλήθος φιλεόρτων Χριστιανών, οι οποίοι  με ιδιαίτερη ιεροπρέπεια, ευλάβεια και σεβασμό τιμούν τον  προστάτη τους Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη, συνοδεύοντας τον Άγιο στο «Σπίτι Του».
Εκ  μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής, ο Ιερατικός Προϊστάμενος π. Βασίλειος Λαγκαδινός στην σύντομη και μεστή νοημάτων προσλαλιά του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανό, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, τον Ιερό Κλήρο, τις τοπικές Πολιτικές, Στρατιωτικές αρχές και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς επίσης τον φιλάγιο και ευσεβή λαό του Πύργου, για την αθρόα συμμετοχή, συμπροσευχή αλλά και την οιανδήποτε  σύμβολή τους, κατά τις φετινές  λαμπρές Θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Ο Ε΄ κατά σειρά και τελευταίος για φέτος  Κατανυκτικός Εσπερινός θα τελεσθεί  συν Θεώ την προσεχή Κυριακή 18 Μαρτίου (Δ΄ Νηστειών), εις τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, χοροστατούντος του ακαταπόνητου Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, ενώ θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  π. Χριστοφόρος Κωλέτης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως.
π. Νικόλαος Κατσηδήμας.
Διαβάστε ακόμα