Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Λόφου Φαρσάλων

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, τέλεσε την ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Δ.Δ. Λόφου Φαρσάλων.

Στην ομιλία του ανέλυσε τον δεύτερο στίχο του ΡΚΑ΄(121) Ψαλμού «ἑστῶτες ἦσαν οἱ πόδες ἡμῶν ἐν ταῖς αὐλαῖς σου, ῾Ιερουσαλήμ», τον οποίο αναγιγνώσκει ο Αναγνώστης κατά τη διάρκεια της ακολουθίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Το κέντρο της ζωής των Εβραίων ήταν η πόλη της Ιερουσαλήμ. Εκεί ευρίσκονταν ο ναός του Σολομώντος, η αγορά, τα δικαστήρια, όλα τα σεβάσματα. Ο Θεός λοιπόν για να τους προφυλάξει να έχουν επικοινωνία με τους ειδωλολατρικούς λαούς, επέτρεψε και κατεύθυνε ανθρώπους όπως και τον Σολομώντα να φτιάξει τον Ναό και να τον έχουν ως κέντρο τους οι Ιουδαίου. Όπως οι Ιουδαίοι είχαν ως κέντρο τους το ναό του Σολομώντος, έτσι κι εμείς οφείλουμε να έχουμε ως κέντρο της ζωής μας τους Ναούς μας. Και αυτά τα οποία υπήρχαν μέσα στο Ναό του Σολομώντος προτύπωναν τον Ιησού Χριστό, ενώ στους Ναούς τώρα έχουμε τον ίδιο τον Ιησού Χριστό ανάμεσά μας, ζωντανή την παρουσία Του. Κοινωνούμε του σώματος και του αίματός Του και γινόμαστε μέτοχοι της δόξης Του.

Προέτρεψε τέλος τον ευσεβή λαό του Θεού κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τη νηστεία, με την εξομολόγηση, με την απομάκρυνση από, όχι μόνο από των τροφών, αλλά και το ψεύδος, τον εγωισμό, τη φιλαυτία, το μίσος προς τους ανθρώπους, την κατάκριση, από όλα αυτά που αμαυρώνουν την ψυχή μας, την στιγματίζουν και δεν της επιτρέπουν να είναι καθαρή, ώστε να σκηνώνει μέσα της ο Τριαδικός Θεός.

Φωτογραφίες: Λάμπρος Καρκαλέτσης

Ι. Μ. Θεσαλιώτιδος

Διαβάστε ακόμα