Τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά γιόρτασε η Καστοριά (ΦΩΤΟ)

Τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά τίμησε και εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, η πόλη που σύμφωνα με τον μαθητή του Άγιο Φιλόθεο τον Κόκκινο, τιμήθηκε ως Άγιος πριν από την Αγιοκατάταξή του.

Το πρωί της Κυριακής Β’ των Νηστειών τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως, των Εφημερίων του Ναού, των Διακόνων και πολλών πιστών χριστιανών, αλλά και προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής και χρησιμοποίησε ένα κείμενο του Αγίου Θεοφυλάκτου Επισκόπου Βουλγαρίας.

Και τα συμπεράσματα από την ερμηνεία του Αγίου Θεοφυλάκτου είναι τα εξής :

Πρώτον. Τι είναι ο Χριστός; Είναι ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού. Είναι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Δεν είναι ένας φιλόσοφος, αλλά ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων.

Δεύτερον. Τι είναι η Εκκλησία; Είναι το θεανθρώπινο σώμα του Χριστού. Δεν είναι ένας σύλλογος αλλά ο οίκος του Παρακλήτου. Τόπος παρακλήσεως και ένα νοσοκομείο, το οποίο θεραπεύει τα αδικήματα των ανθρώπων, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Και σύμφωνα με τον δογματολόγο π. Ιωάννη Ρωμανίδη, το έργο της Εκκλησίας είναι θεραπευτικό και να τοποθετεί τα ιερά μυστήρια στις καρδιές των ανθρώπων, για να έχει ο άνθρωπος τη δυνατότητα της θέας του Θεού.

Τρίτον. Τι είμαστε εμείς; Μήπως είμαστε ένας αριθμός; Μία μονάδα; Είμαστε τα παιδιά του Θεού, είμαστε οι συγκληρονόμοι της Βασιλείας των Ουρανών. Είμαστε αδελφοί του Χριστού και έχουμε την τιμή να μπορούμε να φιλοξενούμε μέσα μας τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Και στην ύπαρξή μας δίνει αξία ο Χριστός. Δεν έχει ανάγκη ο Χριστός από εμάς, αλλά εμείς έχουμε ανάγκη από Αυτόν.

Τέλος, ο κ. Σεραφείμ ευχήθηκε στον καθένα να τον αξιώσει ο Θεός να κρατήσει μέσα του την ομολογία της πίστεως και να σβήσει κάθε αμαρτία και ακαθαρσία της ψυχής του.

 

Ι. Μ. Καστορίας

Διαβάστε ακόμα