Δωδώνης: «Πολιτικάντικες δικαιολογίες κλείνουν το ένα Τμήμα της Ζακύνθου»

Την έντονη δυσφορία και αντίδραση των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Δωδώνης Χρυσοστόμου και Ζακύνθου Διονυσίου έχει προκαλέσει η μορφή που λαμβάνει η δημιουργία του νέου Ιόνιου Πανεπιστημίου που θα προκύψει από τη συγχώνευσή του με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και θα αποφέρει στη Ζάκυνθο μια Σχολής Περιβάλλοντος τα τμήματα της οποίας θα μοιραστούμε με το Αργοστόλι, αλλά και την αντικατάσταση του τμήματος της Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ζακύνθου με την ίδρυση ενός διετούς δωρεάν προγράμματος σπουδών.
Σαν Εκκλησία δεν θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφοροι μπροστά σε ένα τέτοιο ζήτημα, αφού στην ουσία είναι εκείνοι οι οποίοι ενήργησαν και αγωνίστηκαν για τα Τ.Ε.Ι. Ζακύνθου και στο παρελθόν

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος στάθηκε στην κατάργηση της κατεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Ζακύνθου.

Επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους όσοι διαχρονικά είτε από θέση κυβέρνησης και εθνικής αντιπροσωπείας, είτε τοπικών αρχών και δεν έπραξαν εκείνο που έπρεπε για να μην επιτραπεί στην εν λόγω κατεύθυνση να “χαροπαλεύει” και να καταλήξει σήμερα στο λουκέτο.

Απαξίωση από όλες τις Κυβερνήσεις

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο και για “προσπάθεια υποβιβασμού και σταδιακού κλεισίματος του Τ.Ε.Ι. Ζακύνθου”, η οποία έρχεται σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τον χρόνιο αγώνα της Εκκλησίας να στηρίξει το τμήμα. Παράλληλα μίλησε και για τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση “Όλοι ξέρετε τις προσπάθειες που κατέβαλλε η Εκκλησία διαχρονικά για το θέμα της ιδρύσεως του Τ.Ε.Ι. στη Ζάκυνθο. Φιλοξενήσαμε για 10 χρόνια στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως το τμήμα και στη συνέχεια δόθηκε οικόπεδο για την ανέγερση του κτιρίου. Ωστόσο, περιέργως και αλληλοδιαδόχως από τις κυβερνήσεις γίνεται μια προσπάθεια υποβιβασμού. Σε καμία κυβέρνηση από αυτές που προσπάθησαν να κλείσει το Τ.Ε.Ι. δεν είδα στις προγραμματικές δηλώσεις κάτι παρεμφερές. Σε αυτή τη διαβούλευση βλέπουμε ότι υπάρχει η σαφής πρόθεση να κλείσει το τμήμα με διάφορες πολιτικάντικες δικαιολογίες, οι οποίες είναι απαράδεκτες διότι δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα”.

Ο προβληματισμός των φοιτητών

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κατεύθυνση που καταργείται υπάρχει πιθανότητα να αντιστοιχιστεί με την παρόμοια κατεύθυνση του πλέον Πανεπιστημίου Αττικής. Άγνωστο, παραμένει, όμως, το γεγονός του τι θα απογίνουν οι φοιτητές που φοιτούν στη Ζάκυνθο. Θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους; Θα έχει την ίδια βαρύτητα το πτυχίο τους με αυτό του Πανεπιστημίου Αττικής; Ο τελειόφοιτος Γεώργιος – Αναστάσιος Αδαμίδης εξέφρασε τους προβληματισμούς και την αγωνία των φοιτητών του Τ.Ε.Ι. “Οι υποδομές και ο εξοπλισμός του τμήματος είναι πλήρης, γεγονός που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά μας σαν τμήμα ακόμα και με πανεπιστημιακό χαρακτήρα. Το άδικο της υπόθεσης είναι ότι δεν βρισκόμαστε πουθενά στις νομοθετικές διατάξεις και δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει με το μέλλον μας. Ως φοιτητές καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο και κόστος”.

“Χαροπάλευε” από την αρχή

Το συγκεκριμένο τμήμα δεν πλήττεται για πρώτη φορά, αφού και στο παρελθόν είχε γίνει ένας αγώνας δρόμου για την κατάκτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών “Το τμήμα της πολιτιστικής κατεύθυνσης προσπάθησαν να “χαροπαλέψει” με την άρνηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Μετά από προσπάθειες και δυσκολίες καταφέραμε την κατάκτηση των τελευταίων με την ελπίδα ότι ο νέος ξέρει ότι τελειώνοντας αυτό το παραγωγικό τμήμα θα έχει μεγάλη πιθανότητα να βρει δουλειά, δεδομένου ότι όμοιο υπάρχει ένα ακόμα τμήμα στην Αθήνα”, μας ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος, ενώ η Πρόεδρος των φοιτητών της κατεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης, Ελευθερία Αθανασίου μίλησε για τους αγώνες που έχουν γίνει στο παρελθόν τόσο για τα δικαιώματα των φοιτητών, όσο και για την προσπάθεια συγχώνευσης του Τ.Ε.Ι. “Καλούμαστε για ακόμα μια φορά να παλέψουμε για τη διατήρηση του τμήματός μας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους Σεβασμιότατους που είναι στο πλευρό μας και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να παραμείνει το τμήμα μας ζωντανό”.
Μια σημαντική κατεύθυνση

Η κατεύθυνση της Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης κρίνεται πολύ σημαντική όχι μόνο για το νησί μας αλλά και για όλο το Ιονίο, το οποίο φέρει μια πλούσια πολιστική και θρησκευτική κληρονομία. Η διατήρηση της σχολής έχει συμβάλλει και συνεχίζει να το κάνει, στην συντήρηση και επισκευή τόσο εικόνων, όσο και άλλων αντικειμένων ιστορικής αξίας.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέχρι τότε, ας ελπίσουμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί, αν όχι σε αναθεώρηση, σε διευκρινίσεις προκειμένου οι φοιτητές να διασφαλίσουν τη θέση, την οποία κατέκτησαν με τόσους κόπους, στο Τ.Ε.Ι. ή το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και να μην βρεθούν στον «αέρα».

 

 

Ι. Μ. Ζακύνθου

Διαβάστε ακόμα