Παρουσίαση βιβλίου του Μιχάλη Καλογιαννάκη στην Ι. Μ. Κυδωνίας (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού και Κληρικών της Μητροπόλεως μας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του θεολόγου και αριστούχου διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καλογιαννάκη Μιχάλη, με τιτλο «Δεκαπεντασύλλαβες Αλήθειες».

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης ο οποίος μέσα από τον λόγο του αναφέρθηκε σε υπέροχα σημεία του βιβλίου καθώς και σημαντικές στιγμές της ζωής του συγγραφέως με τον οποίο ήταν και συμμαθητές στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης.

Μεταξύ άλλων ο Πρωτοσύγκελλος στο λόγο του  ανέφερε ότι, ο συμμαθητής μου στο Λύκειο, ο Μιχάλης μας, πανάξιος γόνος πολυτέκνου ιερατικής οικογένειας, έδωσε από μικρός το στίγμα της λαμπρής μελλοντικής του διαδρομής στο επιστημονικό και πνευματικό στερέωμα του τόπου μας.

Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης με τη σήμερα παρουσιαζόμενη ποιητική του συλλογή, μας κάνει μια αληθινή κατάθεση ψυχής και μας καλεί να βιώσουμε την αλήθειά του, μια αλήθεια που πηγάζει από την πολυτάλαντη προσωπικότητά του, τις αρχές και τις αξίες του….

Μας προσκαλεί σε ένα «Μυστικό   Δείπνο» προβληματισμού και περισυλλογής, σε ένα συναγερμό ώστε να φέρουμε την αλήθεια και την ηθική στο κέντρο της ατομικής και συλλογικής μας ζωής, υπενθυμίζοντάς μας ότι «δεν είναι, φίλε, η ηθική στα λόγια και στις σκέψεις, οι πράξεις και τα έργα σου, το τι θα επιτρέψεις»!

Μας καλεί, τέλος, και αυτός πιστεύω είναι ο βαθύτερος στόχος του, να του μοιάσουμε, να τον ακολουθήσουμε, να τον μιμηθούμε, να γίνουμε της Αλήθειας απόστολοι και  της αγάπης  ιεραπόστολοι!

Βέβαια, «η Αλήθεια δρόμος δύσκολος, ανήφορος μεγάλος», μα «έχει η αλήθεια δύναμη το χρόνο να νικάει, κάθε κακό στο λήθαργο του μαρασμού πετάει».

Αγαπητέ φίλε και συνοδοιπόρε Μιχάλη, ο Βάρναλης γράφει στους «Πόνους της Παναγιάς»: 

«Θεριά οι ανθρώποι δεν μπορούν

το φως να το σηκώσουν! 

δεν είναι η αλήθεια πιο χρυσή

απ’ την αλήθεια της σιωπής…»

Και είναι διαπιστωμένο από το λαό μας ότι  «όποιος λέει την αλήθεια, θα πιεί και πρώτος το φαρμάκι».

‘Όμως, ο ίδιος ο λαός μας έχει κάνει και μια άλλη διαπίστωση:

«Όποιος λέει την Αλήθεια, έχει το Θεό βοήθεια»!

Αυτός ο Θεός της Αλήθειας, ας είναι βοηθός και σκεπαστής σου πάντοτε!

Αριστούχος, όχι μόνο στα γράμματα αλλά και στο ήθος, βάδισε τη διαδρομή, από το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κρήτης, μέχρι τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την αναγόρευσή του σε Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου, με εργατικότητα, επιμονή και υπομονή, με αγωνιστικότητα και θάρρος, αταλάντευτα και αθεράπευτα  πιστός τις οικογενειακές του παρακαταθήκες και στο χρέος του απέναντι στην Εκκλησία, την Πατρίδα και το συνάνθρωπό του, άξιος και ασυμβίβαστος λειτουργός της αλήθειας…

ΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ

Για την ζωή του κ. Καλογιαννάκη μίλησε ο επίσης συμμαθητής και υπεύθυνος της Εκκλησιαστικής Εστίας της Εκκλησιαστικής μας Σχολής στον Άγιο Ματθαίο, κ. Αντώνιος Κονταράκης, ενώ για το βιβλίο μίλησε και η καθηγήτρια τους στο σχολείο φιλόλογος κ. Μαρία Καληωράκη.

Συγκινητικός στο λόγο του ήταν και πατέρας του κ. Καλογιαννάκη, ο οποίος αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη και αγάπη προς τον υιό του λέγοντας ο Θεός να χαρίζει δύναμη σε εκείνο και σε όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια μίλησε για το βιβλίο του ο ίδιος ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ο οποίος συνεχάρη τους ομιλητές και τον συγγραφέα για το εξαιρετικό πόνημα του, καθώς και για την όρεξη που έχει να συνεχίζει να προσφέρει τις γνώσεις του και τις εμπειρίες ζωής του μέσα από τα βιβλία του.

 

Ι. Μ. Κυδωνίας

 

Διαβάστε ακόμα