Συγκινητικές στιγμές στην «Κόκκινη Εκκλησιά» στου Λουκά Αρκαδίας (ΦΩΤΟ)

Ξεχωριστές στιγμές έζησε το χωριό Λουκά, την άλλη μέρα της Παναγίας, 16 Αυγούστου 2018, όταν δύο Αρχιερείς, ο οικείος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, και ο συγχωριανός μας Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, έφθαναν στον ιστορικό τόπο, όπου ευρίσκεται ο παλαιός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, περιοχής «Σφάκα» Λουκά, ο οποίος Ναός τοποθετείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, στον 13ο αιώνα μ.Χ.
Πρόκειται για το αρχαιότερο Εκκλησιαστικό μνημείο όλης της Αρκαδίας.

Ο ερειπωμένος πλέον Ιερός Ναός, είναι γνωστός στους Λουκαΐτες και στην ευρύτερη περιοχή, ως «Κόκκινη Εκκλησιά».

Το ιστορικό αυτό εκκλησιαστικό μνημείο τελεί υπό την προστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.
Με άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, τον οποίο ευγνωμόνως ευχαριστούμε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, επεσκέφθη το μνημείο με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Άννα Καραπαναγιώτου, προκειμένου να ευρεθή τρόπος αξιοποιήσεως του μοναδικού αυτού μνημείου της περιοχής.

Ως απαρχή της προσπαθείας αυτής, με άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, ετελέσθη με την παρουσία των δύο προαναφερθέντων Αρχιερέων, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, εκπροσώπου του Δημάρχου Τριπόλεως και πλήθους πιστών από του Λουκά και την γύρω περιοχή, μετά από 5 περίπου αιώνες σε άκρως συγκινητικό κλίμα, ετελέσθη λαμπρός και πανηγυρικός Εσπερινός, προς τιμήν Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, μίλησε με λόγια που συγκίνησαν όλους τους πιστούς, αφού τόνισε την αξία και την σημασία της ανάδειξης των ιστορικών μνημείων και τόπων, μάλιστα των Εκκλησιαστικών, όπως ο Ναός της Παναγίας «Κόκκινη Εκκλησιά».
«Κάθε ένα από τούτα τα λιθάρια, είπε ο Σεβασμιώτατος, είναι ποτισμένο με την ευλάβεια και την πίστη των προγόνων μας. Γι’ αυτό κάθε λιθάρι σήμερα διηγείται, όχι μιά, αλλά πολλές ιστοριές, που συνδέονται με την Ορθόδοξη πίστη μας και την Πατρίδα μας την Ελλάδα».

Ο Σεβασμιώτατος, ευλόγησε την περαιτέρω προσπάθεια για την ανάδειξη του μνημείου και κατεσυγκίνησε, όταν ζήτησε από όλους να συμβάλλουν, ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα, για τις μελέτες προς αποκατάσταση του Ναού, καταθέτοντας ο ίδιος πρώτος, σεβαστό χρηματικό ποσό.

Απευθυνόμενος δε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, του συνέστησε να δημιουργηθή ειδική επιτροπή για το θέμα αυτό, σε συνεργασία πάντοτε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κ. Άννα Καραπαναγιώτου, για την αρίστη συνεργασία της με την τοπική Εκκλησία και την εν γένει μεγάλη προσπάθειά της, για την ανάδειξη των ιστορικών χώρων της περιοχής.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, μέσα από μια σύντομη και άκρως συγκινητική προσλαλιά του εδόξασε τον Θεό για την μεγάλη αυτή δωρεά και ευλογία, να πραγματοποιηθή δηλαδή, ιερά Ακολουθία μετά από τόσους αιώνες στον αγιασμένο αυτό τόπο και μακάρισε την Υπερευλογημένη Δέσποινα του κόσμου, Κυρία Θεοτόκο, για τις πολλές Της ευεργεσίες και για την μεγάλή χαρά και συγκίνηση που επεφύλαξε σε όλους κατά την μεγάλη αυτή στιγμή.

Από καρδίας δε, ευγνωμόνως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο, στον οποίο ο Θεός επεφύλαξε ιδιαίτερη ευλογία να προστή του πανηγυρικού Εσπερινού στην «Κόκκινη Εκκλησιά», μετά από τόσους αιώνες σιωπής.

Ιδιαιτέρως δε τον ευχαρίστησε για την ευλογία του, αλλά και για την προσφορά της πατρικής του αγάπης, να αναδειχθή το ιστορικό και εκκλησιαστικό μνημείο « Κόκκινη Εκκλησιά».

Τέλος ευχαρίστησε θερμά την προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Άννα Καραπαναγιώτου, για ό,τι έπραξε και στην συνέχεια θα πράξη για την «Κόκκινη Εκκλησιά», αλλά και για όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής.

Ο Σεβασμιώτατος Πατρών, προσέφερε εκ μέρους όλων των Λουκαϊτών ιερά Εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο και στην κ. Άννα Καραπαναγιώτου ιερά εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ή όλη τελετή εκδήλωσε με μια ακόμη έκφραση πατρικής αγάπης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, ο οποίος την εικόνα που του προσέφεραν οι Λουκαΐτες την αφιέρωσε στην «Κόκκινη Εκκλησιά», για να αποτελέση την εφέστια εικόνα του Ιερού Ναού και να προσκυνήται από τους ευσεβείς χριστιανούς.

 

 

Διαβάστε ακόμα