Η Ανδραβίδα τίμησε την Αγία Σοφία και τις θυγατέρες της (ΦΩΤΟ)

Στην Ανδραβίδα, την άλλοτε πρωτεύουσα της εύρωστης Σταυροφορικής Ηγεμονίας του Φράγκικου Πριγκιπάτου της Αχαΐας που ιδρύθηκε το 1205 μ.Χ., με το ένδοξο μεσαιωνικό παρελθόν και τα ερείπια του Γοτθικού Ναού της Αγίας Σοφίας, κτίσμα που ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 13ου αιώνα, από το μοναχικό τάγμα των Δομινικανών, εορτάστηκε πανευλαβικά καθώς επίσης και με κάθε επισημότητα η ιερή και σεβάσμια μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών μαρτύρων θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων μαρτύρων της Ορθοδόξου Xριστιανικής Πίστεώς μας, αφού προσέφεραν την ζωή τους, ως «λογική λατρεία» στον Ιησού Χριστό, κατά τα χρόνια που Αυτοκράτορας στην Ρώμη ήταν ο Αδριανός (117-138) μ.Χ. Το παράδειγμα της Αγίας Σοφίας, αυτής της Χριστιανής μητέρας, που οδήγησε τα παιδιά της στο Θεό, είναι αυτό που πρέπει και κάθε Ορθόδοξη Χριστιανή μητέρα να κάνει. Κάθε μητέρα άλλωστε σήμερα έχει ιερό χρέος-καθήκον, να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά της και να τα οδηγεί στον αγιασμό και στην σωτηρία, δηλαδή στον ίδιο τον Θεό!

Οι Λατρευτικές εκδηλώσεις τελέσθηκαν ως είθισται εις τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Ενδόξων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Την παραμονή της εορτής κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, πλαισιούμενος από πολυμελή χορεία Ιερέων της Αρχιερατικής Επιτροπείας Λεχαινών. Μετά το τέλος του Εσπερινού, ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ανδραβίδος-Κυλλήνης, καθώς επίσης με την παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Την κυρία ημέρα της εορτής την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ορθοτομώντας και τον Θείον Λόγον, συνεπικουρούμενος από τους οικείους Ιερείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων, φιλέορτοι Χριστιανοί του Δήμου Ανδραβίδος-Κυλλήνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τίμησαν με την ευλαβική και πληθωρική παρουσία τους, την Αγία Σοφία!

Μία Μητέρα πρότυπο για τις σημερινές μητέρες, η οποία αγάπησε περισσότερο τον Χριστό απ’ τα παιδιά της, ανάθρεψε Χριστιανικά τρεις κόρες την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη, οι οποίες υπήρξαν υποδείγματα μητρικής υπακοής και πίστεως, καθώς επίσης πρότυπα ζωής και μαρτυρίου και με χαρά τις προσέφερε θυσία στο Κύριο της δόξης δίνοντας πρόθυμα την ζωή τους, για την αγάπη του Χριστού και αιώνια πλέον συναγάλλονται μαζί Του, στην ατέρμονη χαρά του Παραδείσου! Η ενάρετη ζωή της Αγίας Σοφίας και το μαρτυρικό τέλος των τριών θυγατέρων της, που αγάπησαν τον Θεό και γι’ αυτό προσφέρθηκαν εκούσια και μαρτυρικά σε Αυτόν, αποτελούν πλέον επί αιώνες τρανό παράδειγμα προς μίμηση όλων των Χριστιανών ενώ η τιμή τους, είναι πολύ διαδεδομένη τόσο στην Ορθόδοξη Ανατολή, όσο και στη Ρωμαιοκαθολική Δύση. Στην μεν Ανατολή η μνήμη τους εορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου, στη δε Δύση την 1η Αυγούστου και την 30η Σεπτεμβρίου.

 

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας

Διαβάστε ακόμα