Χριστούγεννα στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Μετά από αυθόρμητη πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ανήμερα τα Χριστούγεννα, Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018 στις 5.45 το πρωί, μεγάλη αντιπροσωπεία νέων και νεανίδων της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, έψαλλαν τις Καταβασίες «Χριστός γεννάται» στο κέντρο της ιστορικής Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής και μετέδωσαν σε όλη την Τοπική Εκκλησία το χαρμόσυνο δοξολογικό μήνυμα της Σαρκώσεως του Θεού και της θεώσεως του ανθρώπου.

Τα παιδιά μετά τις Καταβασίες, παρέμειναν με τις οικογένειές τους και στην υπόλοιπη Ακολουθία του Όρθρου και στην εν συνεχεία τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, με την συμμετοχή και πολυπληθούς εκκλησιάσματος, το οποίο σύσσωμο κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.

Κατά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εόρτια προς πάντες, ιδίως προς τον εορτάζοντα παριστάμενο Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Χρήστο Παγώνη, ενώ συνεχάρη τα παιδιά της Χορωδίας και τους υπευθύνους κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, κ. Παύλο Κουρμπέτη – Μαέστρο και τα αδέλφια του Βασιλική, Κωνσταντίνο και Αλεξάνδρα, την κ. Άννα Ροδά και την κ. Χρυσούλα Καλαφάτη για την πρόθυμη υπακοή τους στην παράκληση του Επισκόπου τους.

Προ του «Δι’ ευχών» τα παιδιά τραγούδησαν και τα Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, ενώ κατά την διανομή του Αντιδώρου προσεφέρθησαν σε όλους τους εκκλησιαζομένους και Ιερές Εικόνες της Γεννήσεως του Χριστού, τις οποίες πρόθυμα κατασκεύασαν τα παιδιά των Κατηχητικών της Ενορίας, με την ευθύνη των Κατηχητών τους.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου.

        Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τους διακόνους του και τους υπευθύνους Ιερείς, μετέβη αρχικά στο Νοσκοκομείο Χαλκίδος, όπου ευχήθηκε εόρτια στους νοσηλευομένους ασθενείς αλλά και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και στη συνέχεια στο Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδος, όπου έγινε δεκτός από τον Διευθυντή κ. Σπυρίδωνα Αθανασίου και στον Ι. Ναό του Αγίου Ελευθερίου τέλεσε Ιερά Δέηση υπέρ υγείας των κρατουμένων και των εργαζομένων στις Φυλακές, μίλησε για το νόημα της Μεγάλης Εορτής και ευχήθηκε εγκαρδιότατα προς όλους.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018, στον πάλλευκο και ολόλαμπρο Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος ετελέσθη ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός των Χριστουγέννων, στον οποίον χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με τη συμμετοχή των Κληρικών της Πόλεως και πολλών ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι γέμισαν τον Ι. Ναό και προσευχήθηκαν στον Νεογέννητο Σωτήρα Χριστό, μέσα από τους θαυμάσιους Ύμνους της Ιεράς Ακολουθίας.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε σε όλους τους Ιερείς και τους Ιεροψαλτες, ένα μικρό δώρο ευλογίας, ενώ οι Ιεροψάλτες τραγούδησαν προς όλους τα Βυζαντινά Κάλαντα και ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους τους παρισταμένους.

Τέλος, όπως γίνεται κατανοητό σε όλους, η «Μητρόπολις πασών των Εορτών», η Εορτή των Χριστουγέννων, εορτάσθηκε με την ίδια λαμπρότητα, όχι μόνο στην έδρα, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων με τις 145 Ενορίες και τα 15 Μοναστήρια.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου

Ι. Μ. Χαλκίδος

Διαβάστε ακόμα