Για 13 ημέρες τιμήθηκε ο Ευαγγελισμός και η 25η Μαρτίου 1821

Την Κυριακή 7 Απριλίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κατά το παλαιό ημερολόγιο, με ειδική αναφορά από τον ιεροκήρυκα στην Α΄ Θεία Λειτουργία, και προσκύνημα ενοριτών στην Θεομητορική Μονή Επάνω Χρέπας Μαντινείας, στα Άχραντα Πάθη του Σωτήρος Χριστού στο Ναό του προφήτου Ηλιού Τριπόλεως και απόδοση τιμής προ του αγάλματος που φυλάσσει τα οστά του Αρχιστράτηγου της Επαναστάσεως του 1821, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, έληξαν οι εορτασμοί για την διπλή γιορτή της Εκκλησίας και της Πατρίδας, στην Εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Προηγουμένως την Κυριακή 31 Μαρτίου στην αίθουσα του κέντρου Νεότητος της Εκκλησιαστικής κοινότητος, τα παιδιά των Κατηχητικών Συντροφιών παρουσίασαν μια απίθανα προετοιμασμένη γιορτή για τον Ευαγγελισμό της Παναγίας και την Εθνική επέτειο. Με δρόμενα, ποιήματα και τραγούδια αλλά και θεατρικό έργο, τα παιδιά μας τίμησαν την διπλή γιορτή. Η ερμηνεία των παιδιών – ηθοποιών στο θεατρικό έργο «η Νεομάρτυς Ακυλίνα» απέσπασε επαινετικά σχόλια. Η εκδήλωση κατέληξε με παραδοσιακούς χορούς και έκλεισε με Μακεδονίτικα τραγούδια από τα παιδιά, που έκαναν καρδίες να κλαίνε για την χαμένη αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας. Καταγραφή της εορτής: https://intv.gr/arxeio/ekdiloseis/item/ieros-naos-agias-marinas-ilioupoleos-eorti-25is-martiou-2019-apo-ta-katixitika-sxoleia-tis-enorias-31-3-2019?fbclid=IwAR3kENwYHLp-XodiefwOs-KxtEnBAuu-YlJkkbkVwxxpejUz7jjXSSGvLkc

Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού, 25 Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, συμπαραστατούμενος από τους αρχιμανδρίτες Ευσέβιο Μεάντζια και Δαμασκηνό Φυλακτό, τους πρωτοπρεσβυτέρους Ιωάννη Μεταξά και Λάμπρο Ξεσφύγγη και τον πρεσβύτερο Βασίλειο Ταξιαρχιώτη, ιερούργησε στο Ναό μας, έκανε την Δοξολογία και παρέστη στο τρισάγιο στο μνημείο της πλατείας Ανεξαρτησίας και την κατάθεση στεφάνου. Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης, προκάτοχος του οποίου υπήρξε ο, Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος, πρόεδρος της Πελοποννησιακής Γερουσίας, αντιπρόεδρος της Β’ Εθνοσυνελεύσεως στο Άστρος και αντιπρόεδρος του Βουλευτικού, μέχρι τον θάνατό του, ομίλησε επικαίρως.

Την ίδια μέρα ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου ιερούργησε στο μικρό χωριό Ακρίτας στο Κιλκίς της Μακεδονίας, ακριβώς στη συνοριακή γραμμή με το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος της “συμφωνίας – προδοσίας – των Πρεσπών 2”, για να τελέσει, με τους λιγοστούς κατοίκους, οι οποίοι δεν έχουν μόνιμο ιερέα αφού δεν διορίζονται ιερείς μετά τα μνημόνια και τις απαιτήσεις των δανειστών, τον όρθρο και την Θεία Λειτουργία της εορτής του Ευαγγελισμού, την Δοξολογία για την Εθνική επέτειο του 1821, το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνου για τους πεσόντες στο ηρώο του χωριού. Αμέσως μετέβην ανατολικότερα στις Μουριές και παρακολούθησε τη μαθητική παρέλαση των παιδιών της περιοχής και εν συνεχεία έφτασε στο Κιλκίς, όπου και στην εκεί παρέλαση φορέων, μαθητών και στρατιωτών, στάθηκε ανάμεσα στους σύγχρονους Μακεδόνες. Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού μας αρχιμανδρίτης Σεραφείμ δήλωσε για αυτήν την πρωτοβουλία του: «Αρνούμενος να συμπαρίσταμαι στην υποκρισία της δημοτικής αρχής, έλαβα κανονική άδεια και με δικές μου δαπάνες για μετάβαση και διαμονή, βρέθηκα στο μικρό χωριό Ακρίτας Κιλκίς της βόρειας περιοχής του πρώτου συμβαλλόμενου μέρους … γιατί κύριοι 25 προδότες από το Ηλιού πόλις Ανθρώπινη πόλη, Πρώτα η Ηλιούπολη και Ηλιουπόλοι μαζί, Μακεδόνες είναι όσοι μιλάνε τη γλώσσα του Αριστοτέλη και όχι αυτή που όρισαν οι 153 εφιάλτες – βουλευτές, οι οποίοι έκαναν το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

Εκ του Ι. Ναού

Διαβάστε ακόμα