Μάνης Χρυσόστομος: «Η Παναγία δεν μας εγκαταλείπει»

Και στους 28 ενοριακούς Ι.Ναούς της Μάνης, τους αφιερωμένους στην Κοίμηση της Θεοτόκου, εορτάστηκε πανδήμως η μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης.

Στο παραδοσιακό ορεινό χωριό Χώρα Εξωχωρίου της Δυτικής Μάνης για την μεγάλη εορτή της Παναγίας, μετέβη σήμερα στον ομώνυμο Ιερό Ναό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ καί τέλεσε την Θ. Λειτουργία, όπου πλήθος πιστών και από τις γύρωθεν περιοχές εκκλησιάστηκαν, τιμώντας την Υπεραγία Θεοτόκο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. ανέλυσε τη φράση από το Απολυτίκιο της εορτής «ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε».

Μας εξήγησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας οτι, παρ’ οτι η Παναγία εξεδήμησε και έφυγε από τον παρόντα κόσμο, εν τούτοις δεν εγκατέλειψε τον κόσμο, τους ανθρώπους, τους πιστούς.

Πάντοτε παραμένει κοντά μας, μεσιτεύει για μας, πρεσβεύει στον Υιόν Της, Κύριον ημων Ιησούν Χριστόν για την σωτηρία της ψυχής μας.

Το απόγευμα στον μεθέορτο Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, στον παλαιό Ι.Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της αρχαίας κωμοπόλεως του Οιτύλου (την αναφέρει ο Όμηρος και ο Παυσανίας), συμπαριστούμενος από τους: αρχιμ. π. Γεώργιο Λεβαντή, αρχιμ. π. Ευγένιο Λαμπρινάκο, πρεσβ. π. Ιωάννη Μαστρογιαννάκο, πρεσβ. π. Κωνσταντίνο Παντελεάκο και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλλη.

Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Σεβ. ανέλυσε το Μεγαλυνάριον «Ἄξιόν ἐστιν ὡς ἀληθῶς μακαρίζειν σε τὴν Θεοτόκον», υπογραμμίζοντας την αξία της υμνολογίας και εν γένει προσευχής πρός την Παναγία.

Είπε οτι πάντοτε να λέγουμε τις Παρακλήσεις, όχι μόνον τώρα τον Δεκαπενταύγουστο που τις είπαμε, αλλά πάντοτε, γιατί μεγίστη θα είναι η ψυχική μας ωφέλεια.

Προ της απολύσεως της Ακολουθίας έλαβε χώρα και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στα γραφικά σοκάκια του Οιτύλου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα