Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Κάιρο

Παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου, σύσσωμος ο Ελληνισμός του Καΐρου, γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Υπερηφάνεια και συγκίνηση για τους παλαιότερους και παρρησία από τους νεότερους, τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής Καΐρου καθώς και τους Προσκόπους, «γέμισαν» το κέντρο του Καΐρου, με τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και Αιγύπτου, παραδοσιακά τραγούδια και τα χρώματα της γαλανόλευκης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της 28η Οκτωβρίου, έγιναν φέτος και πάλι στην έδρα τους, στον ανακαινισμένο Κοινοτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, σημείο αναφοράς στις χαρές και στις λύπες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, με τη Δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, τον Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ. Νικόλαο, τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο και ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στην ομιλία του είπε ότι στο εξής θα εορτάζει την 28η Οκτωβρίου στο Κάιρο μαζί με την Ελληνική Παροικία, ενώ την 25η Μαρτιου θα βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια. «Παιδιά μου σας δίνω χιλιάδες ευχές, υγεία να έχετε. Είστε τα παιδιά μου. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει γιατί δεν τη σκιάζει καμιά φοβέρα».

Στη Δοξολογία και στην μαθητική παρέλαση που ακολούθησε παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Καζαντές, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής, η Α’ Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Ελίνα Κυριακοπούλου,ο Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Καϊρου κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου και ο Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας κ. Χρήστος Αποστολόπουλος.

Επίσης, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από όλα τα παροικιακά σωματεία, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Δημήτρης Γιαννικόπουλος, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αμπετείου κ. Νικόλας Βαδής, η αναπληρώτρια Διευθύντρια της Αμπετείου κ. Σωτηρία Μπέτα, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.

Αμέσως μετά κατέθεσαν στεφάνια στα μνημεία των πεσόντων που βρίσκονται έξω από τον Κοινοτικό Ναό, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος (εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), o Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Καζαντές, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην μαθητική παρέλαση που συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του Καΐρου, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο και οι Πρόσκοποι, οι οποίοι παιάνιζαν εμβατήρια με την μπάντα τους.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι εθνικές εορτές για όλους τους λαούς της γης, είναι στιγμές περισυλλογής και στιγμές που θυμίζουν πάντα τις δύσκολες αλλά και ένδοξες στιγμές που πέρασαν οι λαοί στην ιστορία τους. «Για μας τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, που ζήσαμε τη χαρά να έχουμε δύο πατρίδες, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, ιδιαίτερα η 28η Οκτωβρίου του 1940 έχει μια πολύ μεγάλη σημασία», είπε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ διευκρινίζοντας ότι δόθηκε η ευκαιρία στους προγόνους μας να δώσουν και αίμα στη χώρα που ζούνε.

Ο κ. Καβαλής στην ομιλία του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πατριάρχη Θεόδωρο και για την παρουσία του, αλλά και κυρίως για τη δέσμευσή του να γιορτάζει με τον Ελληνισμό του Καΐρου κάθε 28η Οκτωβρίου.

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής, στο προαύλιο του Κοινοτικού Ναού. Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου ενθουσιασμένος χειροκροτούσε τους μαθητές που χόρεψαν πεντοζάλι, που έλκει την καταγωγή του από την γενέτειρά του, την Κρήτη.

 

ekkairo.org/

Διαβάστε ακόμα