Ονούφριος: “Ενδέχεται να διακόψουμε κοινωνία με την Ελλαδική Εκκλησία”

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό τον Ονούφριο μετά την δημοσίευση της επιστολής επισήμου αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος. 

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση από μετάφραση: 

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ιεραρχίας της Ιεραρχίας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος πρότεινε να αναγνωρίσει τη λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», η οποία αντικανονικά αποτελούσε η Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ιεραρχία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέθεσε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το δικαίωμα να αρχίσει την ανάμνηση του επικεφαλής της νεοσυσταθείσας σχισματικής δομής σε δίπτυχα για λατρεία. Στις 29 Οκτωβρίου 2019 έγινε γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε επιστολή 4751 στις 21 Οκτωβρίου 2019 στον Αρχηγό της PCU, όπου η Εκκλησία της Ελλάδας δήλωσε την πραγματική αναγνώριση αυτής της νεοσυσταθείσας οιονεί εκκλησιαστικής δομής.

Από την άποψη αυτή, το  Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του UOC εξουσιοδοτείται να δηλώνει τα ακόλουθα, τα Εκπαιδευτικά Τμήματα:

Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους ιερούς κανόνες και τις παραδόσεις της Εκκλησίας και αποτελεί σοβαρό λάθος που βλάπτει τόσο την Ορθοδοξία στην Ουκρανία όσο και την παντορθόδοξη ενότητα. Η εν λόγω απόφαση είναι ένα μαχαίρι στο πίσω μέρος της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία πάσχει από μια εκκλησία που διασπάστηκε με τα χρόνια και εξακολουθεί να υποφέρει από σχίσμα σήμερα, υποστηρίζοντας την κανονική τάξη στην Εκκλησία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει επανειλημμένα γνωστοποιήσει τη θέση της στον Πρωθυπουργό και Επίσκοπο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και έχει ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση στο εκκλησιαστικό περιβάλλον της Ουκρανίας. Δυστυχώς, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εδραιώθηκε με τις λανθασμένες ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα συμφέροντα της ελληνικής αλληλεγγύης, τα οποία στην πραγματικότητα έγιναν εκδήλωση εθνοφυλετισμού σήμερα, αντισταθμίζουν τα συμφέροντα ολόκληρης της Ορθοδοξίας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι γεωπολιτικοί και πολιτικοί παράγοντες έχουν υπερισχύσει έναντι της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, η οποία έχει υποστεί εξωτερική πίεση.

Ταυτόχρονα εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη σε εκείνους τους επισκόπους, τους ιερείς, τους μοναχούς και τους λαούς της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που έθεσαν τις φωνές τους και παρότρυναν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιεραρχία της Ελληνικής Εκκλησίας να το αποφεύγουν και να το κάνουν με θρησκεία και θυσίες.

Στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ειδικά στην εποχή των Οικουμενικών Συνόδων, αλλά όχι μόνο, υπήρξαν πολλές φορές που οι υποστηρικτές των αιρέσεων και των διαιρέσεων απέκτησαν προσωρινές νίκες πάνω στην Εκκλησία. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, έρχεται η ώρα και η αλήθεια του Χριστού. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί αυτή τη φορά, ακόμα κι αν πρέπει να περιμένουμε πολύ καιρό.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι με τις ενέργειές του στην αναγνώριση της διάσπασης, συμμετέχοντας σε λειτουργική κοινωνία με ανθρώπους που δεν έχουν νόμιμη χειροτονία, η Ελληνική Εκκλησία θέτει ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα της περαιτέρω ευχαριστιακής μας κοινωνίας μαζί της.

Η τελική απόφαση για τη δυνατότητα περαιτέρω συμμετοχής στην ευχαριστιακή κοινωνία με τους κληρικούς της Ελληνικής Εκκλησίας θα γίνει από την Ιερά Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πηγή Ανακοίνωσης στα Ουκρανικά

Διαβάστε ακόμα