Μια σκέψη για την ποινικοποίηση της βλασφημίας

Του Παναγιώτη Σιαχάμη, Mr. Θεολογίας

Αφορμή για μια σκέψη στάθηκε ο θόρυβος ο οποίος προκλήθηκε με την ανακοίνωση και εν τέλει την ακύρωση της αναθεώρησης του νόμου ο οποίος ποινικοποιεί την βλασφημία στα θεία.

Κάθε μονοδιάστατη άποψη δεν αποτελεί την αντικειμενική και σφαιρική διάσταση του ζητήματος, αλλά πολοποιεί την κατάσταση.

Συνεπώς βλέπουμε αντιδράσεις οι οποίες με εμμονή είτε και φανατισμό πολλές φορές υπερασπίζονται την επαναφορά ή μη του νόμου.

Αλίμονο όμως σαν άλλοθι να έρχεται πως ο Θεός ο οποίος καθένας λατρεύει (πολλώ δε μάλλον ο Θεός που ο Ιησούς Χριστός φανέρωσε) χρήζει νομικής υπεράσπισης. Κάθε τέτοια ιδέα κατά την άποψη μου εγκλωβίζει κάθε έννοια θεολογίας σε ανθρώπινες συμβατικές νομικές αγκυλώσεις.

Από την άλλη πλευρά οι επιχειρηματολογούντες για την μη επαναφορά του, μοιάζουν να προσπαθούν έμμεσα να πουν πως και ο μη σεβασμός προς τους πιστούς αποτελεί μία ατομική ελευθερία. 

Η ιδέα αυτή κάθε άλλο παρά δείγμα ελευθερίας αποτελεί αφού υπερβαίνει τα προσωπικά όρια ελευθερίας και μεταβάλλεται σε επίθεση αρχών, ιδανικών αλλά και θεσμοθετημένων παραδόσεων τους γένους μας, αλλά και γενικά κάθε πιστού ή και θρησκεύντος προσώπου.

Η ποινικοποίηση της βλασφημίας με άλλα λόγια των θείων και των ιερών προσώπων, δεν διαφυλάσσει τα ιερά πρόσωπα  (επιχείρημα το οποίο αποτελεί ανοησία διότι δεν χρήζουν προστασίας) αλλά αποτελεί άμεση διαφύλαξη στην καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας του ανθρώπου, γεγονός που αντίκειται στα θεσπισμένα ύστερα από αγώνες ανθρώπινα δικαιώματα.

Μακάρι η παιδεία μας να μας απεγκλωβίζει από τέτοια αδιέξοδα και να αντιλαμβανόμαστε πιο σφαιρικά τα πράγματα, ειδικά αυτού του είδους τα οποία καθεαυτά είναι ευαίσθητα και να αποφεύγονται ποινικά μέτρα έναντι της προάσπισης της δυστυχώς μη δεδομένης θρησκευτικής ελευθερίας.

Σκοπός εντός της σύγχρονης πραγματικότητας αποτελεί η πολυπόθητη ειρηνική συνύπαρξη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πιστεύω και των ιδεολογιών εντός της παγκοσμιοποίησης και της επερχόμενης ομογενοποίησης, αρκεί αυτά να διέπονται από σεβασμό προς το πρόσωπο του άλλου.

 

Διαβάστε ακόμα