Η εορτή του Αγίου Νικολάου στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας

Επί τη ιερά μνήμη του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, μετέβη κατά το διήμερο 5 – 6  Δεκεμβρίου ε.έ., εις την Φιλιππούπολιν της Βουλγαρίας, όπου και έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις επ΄ ευκαιρία των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλιππουπόλεως (Πλόβδιδ) κ.κ. Νικολάου.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Plovdiv, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος εκτενώς στη μορφή του αγίου Νικολάου και σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα επίκαιρα μηνύματα της βιοτής του στο σύγχρονο κόσμο και τα χαρακτηριστικά των αρετών του, τα οποία θα πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τον καθένα μας.

«Ο Άγιος Νικόλαος κρατούσε ζωντανή επικοινωνία με τον Κύριο, διακονώντας με αγάπη το Μυστήριο της Σωτηρίας και της Ενότητας της Ορθοδόξου Πίστεως», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει ότι «αυτό το βίωμα της Αγίας μας Εκκλησίας μας και αυτό το Πνεύμα της Ενότητας της Ορθοδόξου Πίστεως και του Λειτουργικού Τρόπου θα πρέπει να υπάρχει και να ζει σε όλα τα πέρατα του κόσμου».

Καταλήγοντας απευθυνόμενος στον εορταζόμενο Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως (Πλόβδιδ) κ.κ. Νικόλαο, εκ μέρους όλων των παρισταμένων Αρχιερέων, Κληρικών και Λαϊκών, του ευχήθηκε να έχει δύναμη ψυχής, ώστε να συνεχίζει να επιτελεί με αγάπη, το μεγάλο έργο στην επαρχία του και μέσα από αυτό τον αυθεντικό τρόπο να υπερασπίζεται την ενότητα και το λειτουργικό μεγαλείο της Πίστεως μας, όπως ακριβώς έκανε και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Νικόλαος.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, 6 Δεκεμβρίου ε.έ., ετελέσθη λαμπρό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, εις τον Ιερό Ναό του Νικολάου Plovdiv, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ.κ. Νικολάου.

Στις εόρτιες εκδηλώσεις έλαβαν μέρος οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σαφίτας κ.κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Αντιοχείας), Βελίκης κ.κ. Σιώνιος, ο και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπάτσκοβο και Τριάνης, Κωνσταντίας κ.κ. Ιάκωβος και Ζνεπόλεως κ.κ. Αρσένιος, ενώ τα αναλόγια του Ναού λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Αντύπας εκ του Ιβηριτικού Κελλίου Αγίας Άννης Καρυών Αγίου Όρους, ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» υπό την διεύθυνση του Χοράρχου και δασκάλου της ψαλτικής τέχνης κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη και Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλιππουπόλεως «Άγιος Απόστολος Ερμής».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

* Το Φωτογραφικό Υλικό προέρχονται από την επίσημη Ιστοσελίδα της Ι.Μ. Φιλιππουπόλεως και από την Ιστοσελίδα https://www.doxologiainfonews.com/ .

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin