Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στον Κότρωνα Ανατολικής Μάνης

Σήμερα, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, εορτή του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου στο χωριό Κότρωνας της Αν. Μάνης, πλαισιούμενος από τον αρχιμ. π. Ελευθέριο Μπαλάκο και τον διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Χριστόδουλο Κρουστάλλη.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, μεταξύ άλλων είπε: «Εορτάζουμε λαμπρώς και ιεροπρεπώς τον Άγιο Χαράλαμπο, μεγάλο άγιο, ένδοξο Ιερομάρτυρα της Εκκλησίας μας, θαυματουργό άγιο όχι μόνον κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, εκεί στη Μαγνησία της Μ. Ασίας, όπου έζησε και μαρτύρησε ο Άγιος, αλλά και σ’ αυτά τα νεότερα χρόνια είναι πολλά τα θαύματά του. Ο Άγιος, μας διδάσκει, με το σύνθετο του ονόματός του, να έχουμε χριστιανική χαρά μέσα μας, πνευματική ευφροσύνη και ηρεμία ψυχής. Και τούτο επιτυγχάνουμε όταν βιώνουμε την χριστιανική ζωή στο χώρο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία, μας προσφέρει ηρεμία, όχι ταραχή, μας προσφέρει ενότητα, όχι διαίρεση, μας δίνει χαρά, όχι θλίψη. Να προσπαθήσουμε όλοι μας να ζούμε περισσότερο χριστιανικά, ακολουθώντας τις εντολές του Θεού μέσα στην αγία μας Εκκλησία, όπως μας προτρέπει και ο μεγάλος αυτός Ιερομάρτυρας, άγιος Χαράλαμπος και τότε θάχουμε όλοι, νάστε βέβαιοι, χαρά και ειρήνη στη ζωή μας, στις οικογένειές μας και στην κοινωνία μας».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου και με τη συμμετοχή των ιερέων π. Χρήστου Γριμανέλη και π. Κωνσταντίνου Παντελεάκου, στα γραφικά σοκάκια του χωριού, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Αν. Μάνης. Στο Ηρώον και ενώπιον του αγάλματος του «Καπετάν Νικηφόρου του Μακεδονομάχου» τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών απάντων των πεσόντων εκ Μάνης Μακεδονομάχων, ενώ άνδρες φορώντας την παραδοσιακή μανιάτικη στολή έριχναν πιστολιές, αποδίδοντας φόρο τιμής. Κατά την επιστροφή στον Ιερό Ναό πραγματοποιήθηκε η απόλυση και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ κατά το τοπικό έθος όλοι οι πιστοί πέρασαν κάτω από την εικόνα του Αγίου για να εισέλθουν στον Ιερό Ναό και να λάβουν το αντίδωρο.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Τζινιέρης, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Αν. Μάνης, Αντιδήμαρχος κ. Τσιριγώτης, η Διοικητής του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ Γυθείου, Αντισυνταγματάρχης κα Φραγκιάδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ο Λιμενάρχης Γυθείου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Γιαννουράκος, η περιφερειακή σύμβουλος κα Τζανετέα, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σπάρτης κ. Βακαλόπουλος, ο Διευθυντής του Κ.Υ. Αρεόπολης κ. Μαριόλης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας, μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Φλομοχωρίου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους και φιλέορτοι ευσεβείς χριστιανοί.

Ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ

Διαβάστε ακόμα