Εορτή Ανακομιδής Ι. Λειψάνων του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία

Ο μήνας Μάιος για την Βοιωτική Εκκλησία είναι μήνας τιμής και εορτής των τοπικών της αγίων αρχής γενομένης από την πρώτη του μηνός, που εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Κλήμεντος του εν τω Σαγματείω όρει ασκήσαντος, συνεχίζει την 3η του ιδίου μηνός με την ανακομιδή του Λειψάνου του Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίῳ όρει ασκήσαντος, την 6η Μαΐου με την μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Δομβοϊτου και το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου με την μνήμη όλων των εν Βοιωτία διαλαμψάντων Αγίων.

Όμως, ο φετινός εορτασμός τόσο του Αγίου Κλήμεντος την 1η Μαΐου όσο και του Οσίου Λουκά την 3η Μαΐου τελέσθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των εκτάκτων μέτρων για την προστασία από την πανδημία που πλήττει όλο τον πλανήτη.

Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, εσπέρας 2ας Μαΐου και πρωίαν 3ης Μαΐου 2020: Στο κέντρο του Καθολικού κάτω από τον τεράστιο τρούλο με τον Παντοκράτορα το ιερό σκήνωμα του θαυμαστού εν τοις αγίοις Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίῳ όρει ασκήσαντος.

Ο τεράστιος Ναός γεμάτος από βυζαντινές μελωδίες, αλλά άδειος από ανθρώπινες παρουσίες. Στο Ιερό ο Επίσκοπος με τους ιερομονάχους της Μονής, στο αναλόγιο ο ψάλτης, κι ο κυρίως Ναός τόσο άδειος αλλά τόσο γεμάτος όσο ποτέ άλλοτε από τους απόντες παρόντες πιστούς, που με την σκέψη και προσευχή τους κατέκλυσαν το Καθολικό.

Τέτοια μέρα το 1011 μ.Χ. έγινε η ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Οσίου Λουκά και τα εγκαίνια του περικαλλούς Καθολικού της ομώνυμης Βυζαντινής Ιεράς Μονής Του, και ποτέ ο κόσμος δεν έλλειψε από το κατώφλι της τέτοια μέρα, τιμώντας τούτο το θαύμα του Ιερού Λειψάνου του Οσίου καθώς και τα εγκαίνια του περιώνυμου Ναού του, που οικοδόμησε η ευλάβεια των πιστών για να δεχτεί το χαριτόβρυτο Λείψανό του.

Στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία, Κυριακή των Μυροφόρων, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, μέσω του ραδιοφώνου, αναφέρθηκε στην πίστη και την τόλμη των Μυροφόρων γυναικών και των κηδευτών του Κυρίου, Ιωσήφ του από Αριμαθέας και Νικοδήμου του Νυκτερινού μαθητού του Χριστού, που αυτή την Κυριακή τιμά η Εκκλησία μας, η οποία μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί Κυριακή των τολμηρών Μυροφόρων και Κηδευτών του Χριστού.

Τόνισε ότι αυτή η τόλμη των Μυροφόρων συνεχίστηκε με τους Αποστόλους και τους Μάρτυρες της πίστης μας, που τους πρώτους αιώνες είναι 11.000.000, ανάμεσά τους και οι τιμώμενοι ομόζυγοι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα, αλλά και άλλοι τόσοι στο διάβα των αιώνων που πέρασαν. Και αναφέρθηκε στα πολλά αδιέξοδα που υψώνονται μπροστά μας σήμερα, όμως αν έχουμε τόλμη και αγωνιζόμαστε, ανοίγουμε μπροστά μας δρόμους όταν πραγματικά υπάρχει αγνότητα προθέσεων.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εορτή της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Λουκά και τα εγκαίνια του περικαλλούς Καθολικού του, τονίζοντας το διαχρονικό μήνυμα που εκπέμπει το Μοναστήρι, τα σπασμένα μάρμαρα και τα λιωμένα κεφαλόσκαλα του Καθολικού που μαρτυρούν το πέρασμα εκατομμυρίων προσκυνητών που πάτησαν το κατώφλι του για να προσκυνήσουν τον άνθρωπο που έγινε δοχείο της Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος. Το διαχρονικό μήνυμα που εκπέμπει το βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά είναι ότι εδώ ενισχύθηκαν οι άνθρωποι όλων των εποχών.

Και ευχήθηκε ο Όσιος να μας αγκαλιάζει όλους και να είναι ο ταχύς βοηθός και αντιλήπτωρ. Επίσης, ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά, ευλογημένα και αναστάσιμα. Ενώ, δεν παρέλειψε να ευχηθεί σε όλους, για τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, κουράγιο και καλή δύναμη.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος, με τους μοναχούς της Μονής μετέφεραν το Ιερό Λείψανο του Οσίου Λουκά από το κέντρο του Καθολικού, που είχε μεταφερθεί λόγω της εορτής, στη λάρνακα που μόνιμα βρίσκεται.

Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας «Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM».

 

 

Διαβάστε ακόμα