Η Καρδίτσα πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Σεραφείμ Επίσκοπο Φαναρίου

Kορυφώθηκαν οι λατρευτικές Συνάξεις για τον πολιούχο και προστάτη μας άγιο και ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφείμ, αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, την Κυριακή των Μυροφόρων 3 Μαΐου 2020.

Οι λατρευτικές Συνάξεις ξεκίνησαν από το εσπέρας του Σάββατου 2 Μαΐου με την υποδοχή της Τιμίας Κάρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Τιμόθεο στα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, την οποία κόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Κολοβός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας «Κορώνης», όπου φυλάσσεται ο Άγιος.

Μετά την απόθεση της τιμίας κάρας στο προσκυνητάριο του Αγίου, ξεκίνησε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Την κυριώνυμο ημέρα, στον Ιερό μας Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου.

Προ της απολύσεως, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Τιμίας Κάρας εντός του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και αναγνώστηκε ευχή προς τον Άγιο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

«Θαυμαστὸς ὁ Θεὸς ἐν τοῖς ἁγίοις αὐτοῦ».

Περί το έτος 1927 στην Καρδίτσα υπήρξε μεγάλη ξηρασία. Για πάρα πολλούς μήνες, ακόμη και το χειμώνα, δεν έβρεχε. Τα σπαρτά τους άρχισαν να ξεραίνονται. Τα ζώα άρχισαν να πεθαίνουν. Οι κάτοικοι βρέθηκαν σε απόγνωση.

Πήγαν στον Μητροπολίτη, κυρό Ιεζεκιήλ, και του ζήτησαν να κάνη κάτι. Τότε ο Μητροπολίτης τους είπε ότι θα πάρουν την κάρα του Αγίου Σεραφείμ και θα κάνουν λιτανεία. Ο Μητροπολίτης παρήγγειλε στον Ηγούμενο της Μονής Κορώνης, Αρχιμ. Ιάκωβο Κουτρούμπα, την Κυριακή των Μυροφόρων, Τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα, να μεταφέρει την Κάρα του Αγίου Σεραφείμ στον Μητροπολιτικό Ναό της Καρδίτσας, όπου θα γινόταν Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια λιτανεία και δέηση για την ανομβρία.

Πράγματι, ο Ηγούμενος έφερε την Αγία Κάρα, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια λιτανεία. Στην πλατεία της πόλεως άρχισε να γίνεται δέηση. Και ω του θαύματος! Εκεί που ο ουρανός ήταν καταγάλανος και ο ήλιος έκαιγε, άρχισαν να μαζεύονται σύννεφα, έκλεισε ο ουρανός και άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς. Ευχαρίστησαν τον Θεό και τον Άγιο Σεραφείμ για την εκπλήρωση του αιτήματός τους και επέστρεψαν πίσω στον Ναό. Τόση ήταν η βροχή, που ο Μητροπολίτης βράχηκε, κρύωσε και επί ένα μήνα ήταν άρρωστος.

Εις ανάμνηση λοιπόν αυτού του θαύματος και χάρις στην πρωτοβουλία του αειμνήστου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Ιεζεκιήλ, από το 1928 καθιερώθηκε με προεδρικό διάταγμα η εορτή του Αγίου Σεραφείμ την Κυριακή των Μυροφόρων.

Καθ’ εκάστη Κυριακή των Μυροφόρων, η εν Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία του Χριστού καθιέρωσαι εορτή δοξολογίας και ευχαριστίας στον άγιο Τριαδικό Θεό και τον θεράποντά Του άγιο και ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφείμ, αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου.

Η τιμία κάρα του Αγίου κατέρχεται από την Ιερά Μονή Παναγίας «Κορώνης», όπου φυλάσσεται, τελούνται οι λατρευτικές Συνάξεις προς δόξαν Θεού, που μας χάρησε τέτοιον Άγιο και πραγματοποιείται λιτάνευση Αυτής στην πόλη της Καρδίτσας επί τη αναμνήσει του θαύματος της καταπαύσεως της ανομβρίας.

Όσοι με πίστη προσέρχονται και επικαλούνται την βοήθεια του Αγίου, από παντός είδους νοσήματα, ψυχικά και σωματικά, απαλλάσσονται. Προπαντός ο Άγιος θεραπεύει και πατάσσει την ολέθρια πανώλη, όπως σημειώνεται σε μια εικόνα Tου:

«Ὁ Σεραφεὶμ πατάσσει ἐμέ, πανώλην

τὴν βροτολοιγόν,φεῦ μοὶ φεῦ, πῶς ὁρῶμαι,

ὑπτία, γυμνή, δυσειδής, κτεινομένη».

Ταῖς αὐτοῦ ἁγίαις πρεσβείαις, ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῶν Ἀγράφων τὸν γόνον, Φαναριοῦ τὸν πρόεδρον, καὶ Μονῆς Κορώνῃς τὸ κλέος Σεραφεὶμ εὐφημήσωμεν ἀθλήσας γὰρ λαμπρῶς ὑπὲρ Χριστοῦ, θαυμάτων ἐπομβρίζει δωρεᾶς καὶ λυτρούται νοσημάτων φθοροποιῶν, τοὺς πίστει ἀνακράζοντας· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πάσιν ἰάματα.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα