“Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε οι Ναοί δεν έχουν χρήματα για αντισηπτικά…”
4 Μαΐου 2020 Κοινοποιήστε

“Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε οι Ναοί δεν έχουν χρήματα για αντισηπτικά…”

Προς
τον μακαριώτατο αρχιεπίσκοπο
Αθηνών και πάσης Ελλάδος
κύριο μου κ. Ιερώνυμο.
Στην Αθήνα.


Μακαριώτατε πάτερ και Δέσποτα, υιικά υποβάλλω το βαθυκλίνες μου σέβας και ταπεινές προσρήσεις για την μακροβιότητα Σας.

Με χωρίς διαβιβαστική εντολή Σας, περιήλθε σε γνώση μας η νέα κ.υ.α. για την λειτουργία των ιερών ναών έως 16 Μαΐου 2020. Από αυτό απευθύνομαι προς την Μακαριότητα Σας και παρακαλώ όπως ευήκοα γίνετε αναγνώστης στην παρούσα.

Συνεχιζόμενου του κυβερνητικού διωγμού της πίστεως και των πιστών, καλούμεθα να εφαρμόσουμε τους όρους της προαναφερόμενης κ.υ.α., και περί αυτής:

1. Για την εκπλήρωση της πρώτης απαιτήσεως της, παρακαλούμε όπως οριστεί από την ιερά αρχιεπισκοπή, τεχνική επιτροπή, η οποία θα μελετήσει τους χώρους των ναών μας, για να μας καταστήσει νόμιμους σε ότι αφορά την προς το παρόν και στο μέλλον, παρουσία εντός αυτών προσώπων.

2. Η υποχρεωτική χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων, δύο τον αριθμό, με ή σε αντίστοιχους, κινητούς πιθανόν, σταθμούς τοποθέτησης τους, μάσκας από το προσωπικό των ιερών ναών, αλλά και χάρτινων ειδών καθαρισμού και των αναγκαίων απορριπτικών δοχείων, μας βρίσκει ανέτοιμους να ανταποκριθούμε σε αυτήν την κρατική απαίτηση. Οι ναοί μας, μετά τον πολυήμερο έως τώρα αποκλεισμό στους πιστούς μας, από το να προσέρχονται σε αυτούς, βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια και αδυναμία εκ τούτου εξ ιδίων προσόδων, να εκπληρώσουν στην κρατική απαίτηση, μάλιστα όταν είναι αδύνατη η ερανική συγκέντρωση χρημάτων, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση των πιστών στο ναό για τυχόν δισκοφορίες, αλλά ούτε και δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους μέχρι σήμερα, με φυσικό τρόπο. Παρακαλούμε ως φιλόστοργος πατήρ και επίσκοπος, να διερευνήσετε μετά των υπηρεσιών Σας, την δυνατότητα εξασφάλισης από την κεντρική διοίκηση των αναγκαίων υλικών, δια δαπανών είτε του κεντρικού ταμείου ιεράς αρχιεπισκοπής ή ιεράς συνόδου, είτε εξασφάλισης χορηγιών προς αυτό το σκοπό. Μια σκέψη θα μπορούσε να ήταν, τμήμα της κρατικής επιχορήγησης, του Ν.Π. Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων ΑΜΚΕ για την υλοποίηση του Έργου: Δημιουργία και λειτουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το ποσό των 3.931.920,00 που παραχώρησε το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου, με αριθμό 446/Φ.380 και ημερομηνία 9/03/2020, να χορηγηθεί σε πανελλήνιο επίπεδο για τα παραπάνω απαραίτητα, στους ναούς της ορθοδόξου λατρείας, από του οποίους πολλά έγιναν για τους πρόσφυγες έως τώρα.

3. Τέλος, ενόψει της από 17 Μαΐου και μετά, εξαγγελθείσας συμμετοχής του λαού στην λατρεία, παρακαλούμε όπως διερευνηθεί κατά την προσεχή σύγκληση της ιεράς συνόδου η δυνατότητα, να επιτραπεί κατ΄ οικονομία στους πρεσβύτερους η τέλεση δεύτερης και τρίτης λειτουργίας την αυτή ημέρα, στις μεγάλες αστικές εκκλησιαστικές κοινότητες ή και σε διαφορετικά χωριά, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή ευλαβών μελών της κοινότητας, στην κυριακάτικη Θεία Λειτουργία ή αυτή των μεγάλων εορτών, όπου αυτό χρειάζεται, υπό το κράτος της αποστασιοποίησης. Η σκέψη για την προτροπή τέλεσης εσπερινών Θείων Λειτουργιών κατά την τάξη των παραμονών Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά με τη χρήση της Θείας Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου, θα ήτανε μία ακόμα καλή ευκαιρία, για την εξασφάλιση δυνατότητας λατρείας προς τους πιστούς μας.

Ταύτα και δια ταύτα, ζητώ την συγνώμη για την παροχή πραγμάτων προς την Μακαριότητα Σας, εξαιτίας της με δικαιολογία τον κορωναϊό παραβιάσεων κάθε συνταγματικής θρησκευτικής ελευθερίας και της αρχή της αναλογικότητας, από τη συντεταγμένη ελληνική πολιτεία στο πρόσωπο της ελληνικής κυβερνήσεως και των μελών της.

Εις τον περιορισμό, 4 Μαΐου 2020, του αγαπητού μου πατρός, υιός ενδεής και άνευ του ιού.

 

* Σημείωση: Η παραπάνω επιστολή έχει σταλεί στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τα στοιχεία του αποστολέα βρίσκονται στην διάθεση του Πρακτορείου μας.  

Εκτύπωση