Ο Μητροπολίτης Ιερισσού στην Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών Αρκαδίας

Στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών Αρκαδίας βρέθηκε σήμερα, Κυριακή 21 Ιουνίου 2020, ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος. 

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας, αλλά και του διετούς Μνημοσύνου, από την κοίμηση της κατά σάρκα αδελφής του Ρεβέκκας, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Μελχισεδέκ Γαλάνη, τους Πανοσιολ. Αρχιμ. Παίσιο Σουλτανικά, Σαμουήλ Κασσίμου και τον Ιεροδιάκονο Κύριλλο Μαρκαντωνάκη. 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την σημερινή Ευαγγελική περικοπή (Ματθ. δ΄18:23) την αναφερομένη στην από μέρους του Κυρίου εκλογή των Μαθητών Του, ωμίλησε εκτενώς για την θεοδίδακτη αρετή της υπακοής, καθότι οι Μαθητές του Κυρίου μας δεν λογάριασαν ούτε κόσμο, ούτε ζωή, ούτε σπίτι, αλλά θάβοντας το θέλημά τους, Του τα χάρισαν όλα κι έγιναν τέκνα υπακοής, υπακοής που ανέτειλε μέσα τους τις ένθεες ακτίνες του Πνεύματος και ξανάνοιξε πάλι του Παραδείσου την θύρα. 

Υπακοή, είπε ο Δεσπότης, είναι το “να μην εμπιστεύεται κανείς τον εαυτό του σε κανένα καλό, μέχρι το τέλος της ζωής του” (Όσιος Κάλλιστος Ξανθόπουλος) και να αφήνεται στο θέλημα του Θεού. 

Καταλήγοντας ο Δεσπότης τόνισε πλειστάκις ότι στον ασκητικό χώρο η υπακοή θεωρείται ως άρνηση της ανυπακοής, με την οποία εκφράστηκε η ανταρσία του ανθρώπου και της φύσεως και εισήλθε ως παράσιτο ο θάνατος στον κόσμο. Προξένησε δε ιδιαίτερη εντύπωση η φρασεολογία του ότι το αίτιο της συντριβής, της πτώσεως και της θνητότητάς μας κατά τους Αγίους Πατέρες, δηλαδή το γλύστρημα του Αδάμ στον Άδη, κατά τον Άγιο Διάδοχο Φωτικής, είναι η ανυπακοή στο θέλημα του Θεού και η παράβαση και η αθέτηση της θείας εντολής του. Παρακάλεσε δε το πυκνό εκκλησίασμα να θυμάται τα λόγια του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος ότι υπακοή είναι “η παντελής απάρνηση της ψυχής μας, που φανερώνεται εναργέστατα μέσα από το σώμα μας… είναι ο τάφος της θελήσεώς μας και η έγερση της ταπεινώσεως. Είναι η νέκρωση των μελών μέσα σε ζωντανή διάνοια, είναι ανεξέλεγκτη κίνηση, εκούσιος θάνατος, ζωή απαλλαγμένη από περιέργεια, κίνδυνος χωρίς μέριμνες, αυθόρμητη ομολογία Θεού αφοβία θανάτου”. Με άλλα λόγια υπακοή σημαίνει σφαγιασμός της θελήσεώς μας, ως υπεύθυνη και ελεύθερη πράξη που χαριτώνει τον άνθρωπο! 

Προ της Απολύσεως τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της κατά σάρκα αδελφής του Μητροπολίτη Ιερισσού, Ρεββέκας, όπου ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος μίλησε για την σχέση της αδελφής του με το Μοναστήρι της μετανοίας του και ευχήθηκε στον Άγιο Καθηγούμενο και στην αδελφότητα της Μονής, κάθε πνευματική ανάταση. 

 

Διαβάστε ακόμα