Η εορτή αναμνήσεως του θαύματος της Αγίας Ευφημίας στο Σύδνεϋ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας η ανάμνηση του θαύματος της Αγίας Ευφημίας της Μεγαλομάρτυρος. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο φερώνυμος Ιερός Ναός, στο προάστιο Μπανκστάουν του Σύδνεϋ, όπου την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 10 Ιουλίου, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Το πρωί του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, πατέρα Παναγιώτη Πρωτοψάλτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε με επαινετικά λόγια για τον πατέρα Παναγιώτη, εξαίροντας τη σεμνότητα του βίου του, την αφοσίωσή του στην Ενορία της Αγίας Ευφημίας και την αγάπη που έχει για τον Χριστό και για την Εκκλησία. Εμφανίστηκε δε πεπεισμένος ότι ο π. Παναγιώτης θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών του ιδίου και της Εκκλησίας, ενώ δεν παρέλειψε να τον παροτρύνει να αξιοποιήσει την πνευματική αυτή δωρεά για την πνευματική του ανανέωση.

Απευθυνόμενος στους πολλούς πιστούς που συνέρρευσαν και τις δύο ημέρες στην εκκλησία της Αγίας Ευφημίας, ο  Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα για τον βίο, την προσωπικότητα, τις αρετές της Αγίας, καθώς και για το θαύμα που συντελέστηκε κατά τη Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, στη Χαλκηδόνα. Όπως υπενθύμισε, οι Πατέρες που λάμβαναν μέρος στην Οικουμενική Σύνοδο έθεσαν τους δύο τόμους που περιείχαν τον όρο της Συνόδου, έναν των ορθοδόξων και έναν των μονοφυσιτών, μέσα στη λάρνακα της Αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιον από τους δύο θα δεχθεί η Αγία. Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν τόμος των αιρετικών στα πόδια της Αγίας, ο δε των ορθοδόξων στην αγκαλιά της. Συνέπεια αυτού, όπως διέκρινε και ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ήταν οι Πατέρες να καταλάβουν οτι το ορθόδοξο δόγμα εκφράζει την αλήθεια της πίστεως.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε επίσης στο εκκλησίασμα λόγους αγάπης και πνευματικής οικοδομής, παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Πρόκειται για την περικοπή, από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, όπου παρουσιάζεται η αμαρτωλή γυναίκα, η οποία μετανόησε και άλειψε τα πόδια του Χριστού με πολύτιμο μύρο. Ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στη φράση του Κυρίου “ἀφέωνται αἱ ἁμαρτίαι αὐτῆς αἱ πολλαί, ὅτι ἠγάπησε πολύ”, για να υπογραμμίσει οτι η αγάπη αποτελεί το “κλειδί”, αν θέλουμε να εισέλθουμε στη Βασιλεία των Ουρανών. Επιπλέον, παρότρυνε τους πιστούς να μην κρίνουν επιφανειακά, αλλά να ψάχνουν βαθιά την πραγματικότητα και να αναζητούν την αλήθεια των γεγονότων και των φαινομένων. “Να κρίνετε τα πράγματα με αγάπη και να ξέρετε ότι η αγάπη θα μας οδηγήσει στο φως”, τόνισε καταληκτικά ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας ότι “όλα τα άλλα, οι εμπάθειες, οι κακίες, οι προσωπικές ιδιοτέλειες, οι σκοπιμότητες, τα πάθη μας, οδηγουν όλα στο σκοτάδι”. 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα