Εορτή του Τίμιου Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Πραγματοποιήθηκε κι εφέτος με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα ο εορτασμός της Παγκοσμίου  Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μητρόπολή μας. Συγκεκριμένα την παραμονή της εορτής το εσπέρας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, απουσιάζοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου στο Αγιώνυμο Όρος Άθω, για την Πανήγυρη της Καταθέσεως της Αγίας Ζώνης στην Ι. Μονή Βατοπαιδίου, τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στο πανηγυρίζον Ι. Ησυχαστήριο του Τιμίου Σταυρού Μαψού, πλαισιούμενος από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως μας και από άλλες Ι. Μητροπόλεις, ο οποίος και ομίλησε στο πολυπληθές Εκκλησίασμα,αναφερόμενος στον Τίμιο Σταυρό κατά την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας με το «πρωτευαγγέλιον», κατά την διάρκεια των χρόνων της Π. Διαθήκης με τις λεγόμενες προτυπώσεις του Τ. Σταυρού, κατά το μέσον της ιστορίας με αυτή ταύτη την Σταύρωση του Σωτήρος Χριστού στον φρικτό Γολγοθά, με την συνέχιση της χρήσεως του συμβόλου του Τ. Σταύρου στην ζωή της Εκκλησίας, με την παρουσία Αυτού στο τέλος της ιστορίας «τότε φανήσεται τὸ σημεῖον τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῷ οὐρανῷ» (Ματθ. κδ΄, 30), αλλά και προαιωνίως στην Βουλή του θεού κατά τους λόγους του Απ. Πέτρου «ὅτι οὐ φθαρτοῖς, ἀργυρίῳ ἢ χρυσίῳ, ἐλυτρώθητε ἐκ τῆς ματαίας ὑμῶν ἀναστροφῆς πατροπαραδότου, ἀλλὰ τιμίῳ αἵματι ὡς ἀμνοῦ ἀμώμου καὶ ἀσπίλου Χριστοῦ, προεγνωσμένου μὲν πρὸ καταβολῆς κόσμου» (Πέτρου Α, α΄, 18), μεταφέρων τις ευχές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας τόσο στους ευλαβείς προσκυνητές όσο και στην Αδελφότητα του Ι. Ησυχαστηρίου.

Την επομένη το πρωί, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας άγιος Κεγχρεών

κ. Αγάπιος μετέβη στην Ι. Μονή Αγίου Βλασίου Άνω Τρικάλων όπου και ετέλεσε τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία, ομίλησε δε στους ευσεβείς προσκυνητές, αναφερόμενος στο Ιερώτατο σύμβολο της Πίστεώς μας, τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, ως όργανο σωτηρίας, ως σύμβολο αυταπαρνήσεως, θυσίας και πόνου. Ατενίζοντας οι Χριστιανοί τον Σταυρό του Σωτήρος καταθέτουν τον δικό τους πόνο λαμβάνοντας δύναμη, παρηγοριά και θάρρος στον δρόμο τους προς την Βασιλεία των Ουρανών. Ολοκλήρωσε δε τον λόγο του μεταφέροντας ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου στην Αδελφότητα της Ι. Μονής και στους παριστάμενους Πιστούς.

Την  ίδια ημέρα ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος τέλεσε Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στο πανηγυρίζον Ι. Ησυχαστήριο του Τιμίου Σταυρού Μαψού όπου και ομίλησε επίκαιρα.

Μετά το πέρας των Λατρευτικών συνάξεων παρετέθη στους προσκυνητές και από τις δύο Αδελφότητες εορτάσιμος νηστήσιμη τράπεζα.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα