Η εορτή της Αγίας Σκέπης στην Ι. Μητρόπολη Ηλείας

Κάθε εθνική εορτή είναι ημέρα μνήμης, είναι ημέρα ευθύνης και χρέους για όλους μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν για την Ελλάδα η αρχή ενός ηρωϊκού έπους, καθώς επίσης είναι μια ημερομηνία σταθμός στη νεότερη ελληνική ιστορία μας. Συνεπώς έχουμε ιερό χρέος και καθήκον Κλήρος και Λαός, να προσευχηθούμε στην Υπέρμαχο Στρατηγό και Μητέρα όλων μας την Υπεραγία Θεοτόκο, ώστε να σκεπάζει την Πατρίδα μας από κάθε είδους ορατή ή αόρατη απειλή και μάστιγα όπως αυτή σήμερα του κορωνοϊού, η οποία έχει αλλάξει ριζικά την ζωή των ανθρώπων στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

Έτσι με σεμνότητα λόγω του Covid-19 και τηρώντας απαρέγκλιτα τα θεσπισθέντα υγειονομικά μέτρα Εκκλησίας και Πολιτείας, όμως μέσα σε πνευματική ατμόσφαιρα και υψηλό εθνικό φρόνημα, εορτάστηκε στον Πύργο Ηλείας η 80η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940! Από εκείνη την ένδοξη και ευλογημένη ημέρα που έμελλε να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες στιγμές της διαχρονικής πορείας του Έθνους μας, ενθυμούμενοι έτσι τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας που έγραψαν με τον αγώνα τους και με το αίμα τους οι πατέρες μας στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Tότε που γενναία αντιμετώπισαν την επίθεση των Ιταλών εισβολέων οι οποίοι επιβουλεύονταν την ελευθερία της Πατρίδας μας υπερασπίζοντας ταυτόχρονα πανανθρώπινες αξίες. Αυτή άλλωστε είναι η κληρονομιά μας και ο αδαμάντινος θησαυρός μας. Πίστη στον Θεό! Αγάπη για την Πατρίδα! Αγώνας για την Ελευθερία!

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, τέλεσε την Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου, συνεπικουρούμενος από τους Ιερείς του Ναού αλλά και της πόλεως. Η εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, έρχεται να μας θυμίσει πως: αν θέλουμε να πάμε μπροστά, αν θέλουμε να δίνουν στην Πατρίδα μας την αξία που της ταιριάζει, αν θέλουμε τελικά να μεγαλουργήσουμε, δεν έχουμε παρά να φυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την πίστη μας στο Θεό, την ευλάβειά μας στην Παναγία και την αγάπη μας στην Πατρίδα. Αν πετάξουμε το θείο αυτό και υπερβατικό παράγοντα από τη ζωή τη δική μας και του Έθνους μας, δεν μένει και δεν στέκεται όρθιο απολύτως τίποτα. Συνεπώς, είναι χρέος μας, ιδίως στις έσχατες αυτές ημέρες να αγαπούμε πάνω από όλα και πέρα από όλα το πρόσωπο του Χριστού, να τιμούμε την Παναγία, αλλά και να αγαπούμε συγχρόνως την Πατρίδα μας!

Ακολούθησε η καθιερωμένη επίσημη Δοξολογία εντός του Ναού, με την διακριτική συμμετοχή των αρχών του τόπου λόγω του κορωνοϊού και ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Αλέξιο Κούνα Καθηγητή Θεολόγο. Μετά το πέρας αυτής ακολούθησε στο μνημείο των Ηρώων, επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας από εκπροσώπους των τοπικών αρχών και άλλους φορείς. Τέλος στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, ο εντιμότατος Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, παρέθεσαν δεξίωση.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ! ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940! ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!

Πρεσβυέρου Νικολάου Κατσηδήμα

 

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin