Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στην Εύβοια

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020, την μνήμη του προστάτου και εφόρου της Οσίου Δαυΐδ.

Το απόγευμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στην Ι. Παράκληση προς τιμήν του Οσίου Δαυΐδ, ενώ κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη στασιμότητα της πνευματικής ζωής, η οποία μπορεί να γίνει επικίνδυνη, εφόσον οδηγήσει στην οπισθοδρόμηση. Τόνισε δε ότι αιτία της στασιμότητας είναι η ραθυμία, ο νυσταγμός, η αναβλητικότητα, αλλά ο τιμώμενος Όσιος Δαυΐδ όντας «των αρετών το υπόδειγμα» και εργάτης το αρετών δοκιμασμένος αποτελεί αντίδοτο στην ασθένεια της στασιμότητας και παράδειγμα φιλότιμης κατά Χριστόν προόδου.

Κατά την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με συλλειτουργούς Κληρικούς της τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και παρεπιδήμων.

Ο Σεβασμιώτατος επίσης, κήρυξε τον θείο λόγο προς τους προσκυνητές αναπτύσσοντας ερμηνευτικά την αναγνωσθείσα περικοπή εκ του κατά Λουκάν Ευαγγελίου (16, 19-31) και τόνισε ότι η αναγκαία προσοχή, που πρέπει να δείχνουμε σε κάθε συνάνθρωπο και η πρόθεση διακονίας και προσφοράς μας προς τους αδελφούς είναι γνωρίσματα της υγιούς σχέσης μας με τον Θεό. Μάλιστα ο Όσιος Δαυΐδ, διά της υπέρ όλων ασκήσεως και προσευχής και ο Άγιοι Ανάργυροι, διά της αφιλοκερδούς προσφοράς της επιστήμης τους, της ιατρικής, έγιναν φίλοι των ανθρώπων μα πρωτίστως του Θεού.

 Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την χαρά για την παρουσία των πιστών προσκυνητών, οι οποίοι τήρησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αποφυγήν της διασποράς του κορωνοϊού (covid-19), ενώ συνεχάρη τον άγιο Καθηγούμενο Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη και τους αδελφούς της Μονής, την χορωδία των αγίων ιεροψαλτών, καθώς και όλους τους διακονήσαντες την Ιερά Μονή για την αγαθή έκβαση της πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους εόρτια, ιδιαιτέρως δε στον εορτάζοντα αδελφό της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Δαυΐδ Ψαράκη.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Φωτογραφίες: Χρήστος Βασιλείου-Λάρισα

Διαβάστε ακόμα