Μεσσηνίας Χρυσόστομος: “Ο εμβολιασμός είναι μία ευεργεσία”

Βαρυσήμαντη συνέντευξη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου με θέμα την επικαιρότητα της πανδημίας και την χριστιανική στάση για τον εμβολιασμό ως προστασία απο τον κορονοιό, στην Κατερίνα Ρoββά και στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο 19-20-12-2020, σελ. 45.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

«Χρυσή λύση η συμφωνία Κράτους και Εκκλησίας»

«Ο εμβολιασμός είναι μία ευεργεσία, την οποίαν κανένας δεν πρέπει να αποφύγει», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας

   Χαρακτηρίζει τον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2 «έκφραση ανθρωπιάς προς τον συνάνθρωπο» και τις αντιδράσεις που εγείρονται με επιχειρήματα μεταφυσικής, «παιδαριώδεις».

   Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστο­μος, μια βαθιά ανθρώπινη φωνή της Ιεραρχίας, με σύγχρονη προσέγγιση των κοινωνικών ζητημάτων, μιλά στα «ΝΕΑ» για όσα κυριαρχούν στις ζωές μας τους τελευταίους μήνες. Και επισημαίνει πως «στη μετά Covid εποχή, που δεν θα είναι όμοια με την προηγούμενη, η κοινωνική αλληλεγγύη θα πρέπει να νοηματοδοτηθεί και πάλι».

   Μπορούν οι πιστοί να βιώσουν φέτος το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων κρατώντας αποστάσεις από τους συνανθρώπους τους, ακόμη και απέχοντας από τους ναούς, προσευχόμενοι στα σπίτια τους;

   Όλο αυτό το οποίο βιώνουμε δέκα μήνες τώρα δεν είναι κάτι το φυσιολογικό, είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Βρισκόμαστε μπροστά σε συνεχείς υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, εκπτώσεις και περιορισμούς. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, όμως όλα αυτά είναι προσωρινά και πιστεύουμε ότι θα τελειώσουν γρήγορα και με τις λιγότερες απώλειες. Όπως και το προηγούμενο Πάσχα έτσι και τα φετινά Χριστούγεννα και όλο το Δωδεκαήμερο θα εορτάσουμε με τα περιοριστικά μέτρα που μας υποδεικνύουν οι επιστήμονες γιατροί και λοιμωξιολόγοι. Τα μέτρα αφενός αποτελούν την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη μετάβαση σε μία φυσιολογική και κανονική ζωή και αφετέρου η τήρησή τους είναι η καταξίωση της ατομικής μας ευθύνης έναντι του κοινωνικού συμφέροντος. Τα περιοριστικά μέτρα είναι μία θυσία ατομική, η οποία όμως με βεβαιότητα μας οδηγεί στη διατήρηση και στη συνέχιση της ζωής όλων.

   Η παγκόσμια κοινότητα έχει ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της Covid-19. Το θέμα, όμως, εγείρει και αντι­δράσεις. Εσείς προτείνετε στους πιστούς να εμβολιαστούν;

   Σας δηλώνω απερίφραστα ναι, εφόσον το επιτρέπουν οι γιατροί για κάθε ένα συγκεκριμένο άτομο. Είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να μας αποτρέψει από τον συγκεκριμένο εμβολιασμό, η οποιαδήποτε άλλη επιφύλαξη δεν αντέχει σε καμία λογική επιχειρηματολογία. Οι αντιδράσεις που εγείρονται από μία μερίδα του πληθυσμού με επιχειρήματα συνωμοσιολογίας ή μεταφυσικής παρερμηνείας είναι παιδαριώδεις, απέχουν από την πραγματικότητα και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς διάφορους ως προς την υγεία των πολιτών.

   Ο συ­γκεκριμένος εμβολιασμός είναι μία ευεργεσία, την οποίαν κανένας δεν πρέπει να αποφύγει, εάν επιδιώκει τη δική του ανοσία, αλλά και για την ανοσία και την υγεία των συνανθρώπων του. Αυτή η στάση του καθενός μας, μέσα από την πράξη του εμβολιασμού είναι έκφραση σεβασμού και συνεπούς ανθρωπιάς προς τον συνάνθρωπό μας αλλά και προς τον εαυτό μας.

   Η Εκκλησία έχει πληρώσει το τίμημα του κορωνοϊού με αρχιερείς, ιερείς και μοναχούς να προσβάλλονται-ακόμη και να χάνουν τη ζωή τους-από τον ιό. Είμαστε τελικά όλοι το ίδιο εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι απέναντι του;

   Κανένας δεν έχει μία μεταφυσική ομπρέλα προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. Όλοι είμαστε εκτεθειμένοι και ευάλωτοι. Η μόνη ομπρέλα, προστασίας είναι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, η αποφυγή συνωστισμών, η τήρηση αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικά. Όταν θα εμβολιστούμε θα αποκτήσουμε και την προστατευτική ανοσία. Ο συγκεκριμένος ιός απέδειξε το ανίσχυρο κάθε άλλου μέτρου και επίσης ότι ο άνθρωπος έχει χάσει και την αίσθηση της παντοδυναμίας και την αυτοπεποίθηση του, αφού μπροστά στην απειλή της ζωής μας  από τον θάνατο βρισκόμαστε όλοι «επί τω αυτώ κρίματι».

   Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας η χριστιανική στάση ζωής που μπορεί να διαμορφωθεί έπειτα από αυτήν την περιπέτεια που ζει ο πλανήτης; Πιστεύετε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη θα πρέπει να βρει νέα θέση στις ζωές μας;

  Έπειτα από αυτή την περιπέτεια μιλάμε για μία εποχή προ και μετά Covid-19. Η μετά εποχή δεν θα είναι όμοια με την προηγούμενη. Τίποτε δεν θα θεωρείται δεδομένο, αυτονόητο, κεκτημένο, τα πάντα θα ζητούν την επιβεβαίωση και προ πάντων το περιεχόμενο των διανθρώπινων σχέσεων σε κάθε επίπεδο της ζωής. Αυτό που θα είναι το ζητούμενο, η κοινωνική αλληλεγγύη, νομίζω ότι θα πρέπει να νοηματοδοτηθεί και πάλι και στο σημείο αυτό θα είναι σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας, η οποία μέσα από τον λόγο Της και το κήρυγμά Της θα πρέπει να διδάξει και πάλι τον άνθρωπο τι σημαίνει και ηώ· επιτυγχάνεται πρώτιστα η σχέση μας αυτή προς τον συνάνθρωπο. Αλλά η συμβολή της Εκκλησίας δεν θα είναι μόνο διδακτική αλλά και εμπειρική, ως στάση και περιεχόμενο ζωής, την οποίαν θα σηματοδοτήσει μέσα από τη λατρεία Της και τη στάση Της έναντι του κοινωνικού συνόλου και των προβλημάτων, που για την Εκκλησία θα αποτελούν πραγματικές προκλήσεις. Δύσκολο έργο αλλά νομίζω αναγκαίο και απαραίτητο για να ζήσει ο κόσμος και ο άνθρωπος με προοπτική μέλλοντος.

Πώς κρίνετε τις αποφάσεις για τον φετινό εορτασμό των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων; θεωρείτε ότι επετεύχθη ένας αναγκαίος συμβιβασμός ή θα μπορούσαν να αναζητηθούν πιο ριζικές λύσεις;

   Νομίζω ότι η συμφωνία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, την οποίαν επικύρωσαν αντίστοιχα η ΚΥΑ και η Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την 15η Δεκεμβρίου 2020, αποτελεί τη χρυσή λύση ύστερα και από τα όσα ανεφάρμοστα υπεδείχθησαν. Η συμφωνία των δύο αποτελεί μία συναινετική πρόταση και μάλιστα προς την κατεύθυνση την οποίαν είχε υποδείξει ο Μακαριώτατος και η Ιερά Σύνοδος με τις δύο τελευταίες· επιστολές του προς τον Πρωθυπουργό.

   Με αυτήν την συμφωνία κέρδισε το πνεύμα της ενότητας και της συνεργασίας, πέραν από ακραίες φωνές και προτάσεις, με τις οποίες υπήρχε ο κίνδυνος η Εκκλησία και η Πολιτεία να οδηγηθούν σε μία ρήξη, η οποία αυτή την περίοδο των κρίσεων θεωρώ είναι πολυτέλεια και περιττή.

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 19-20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Διαβάστε ακόμα