Ξεκίνησε τις εργασίες του το “Ίδρυμα Πατριάρχης Βαρθολομαίος”

Με επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου στέφθηκε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου η πρώτη ημερίδα που αφιερώθηκε στα 30 χρόνια ευκλεούς Πατριαρχικής Διακονίας της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολ. Μέγας Αρχιμανδρίτης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αγαθάγγελος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος προ της απολύσεως διαβίβασε προς το ευσεβές εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, συμπροσευχουμένων, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού, του Πανοσιολ. Μέγα Πρωτοσυγκέλλου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Θεοδώρου ο οποίος ανέγνωσε και την Πατριαρχική εγκύκλιο για την εορτή όλων των Αγίων Ιατρών, του Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβροσίου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Καρυδίου Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιερεμίου Χλιαρά, Κληρικών, της αδελφότητος της Ιεράς Μονής και άλλων μοναστικών αδελφοτήτων, εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, Προέδρων τοπικών φορέων και συλλόγων καθώς και του παραδοσιακού Κρητικού χορευτικού Συλλόγου “οι Βιγλάτορες”.

Στη συνέχεια στο κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μονής πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του νεοσυστάτου Ιδρύματος “Πατριάρχης Βαρθολομαίος” τα μέλη του οποίου παρουσίασε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και το οποίο απαρτίζεται από τον Σεβαμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ όπου είναι και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, τον Θεοφ. Επίσκοπο Δορυλαίου και Ηγούμενο της Μονής κ. Δαμασκηνό, τον  Πανοσιολ. Μέγα Πρωτοσύγκελλο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Θεόδωρο, τον Πανοσιολ. Μέγα Αρχιμανδρίτη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αγαθάγγελο, Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων, τον  Εντιμολ. κ. Σταύρο Αρναουτάκη, Περιφερειάρχη  Κρήτης, τον Εντιμ. κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, Δήμαρχο Χανίων και τον Ελλογ. κ. Αθανάσιο Κεχαγιόγλου, δικηγόρο Αθηνών.

Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως περιελάμβανε τον  Χαιρετισμό της  Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και  Χαιρετισμό της Εξοχ. κ. Λίνας Μενδώνη, Υπουργού  Πολιτισμού, εκπροσώπου της Ελληνικής  Κυβερνήσεως.

Κατόπιν ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: “Η τριακονταετής σταυροαναστάσιμος διακονία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου”.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Ελλογ. κ. Αμαλίας  Κωτσάκη, Αναπληρ. Καθηγήτριας  της  Σχολής  Αρχιτεκτόνων  του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία είχε ως  θέμα: “Την ανάδειξη  και  μετατροπή της παλαιάς Ιερατικής Σχολής της Αγίας  Τριάδος των Τζαγκαρόλων σε Πατριαρχικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών  “Πατριάρχης Βαρθολομαίος”. Αρχιτεκτονική προσέγγισις και άξονες σχεδιασμού”.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πλην των προαναφερόμενων ο Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Πορφύριος Μπικουβαράκης εκπρόσωπος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως μας Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Περάκης, αντιπροσωπείες από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής και από την Ιερά Μονή Κορακιών Ακρωτηρίου, ο Βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Αντιδήμαρχοι, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Αντώνιος Ροκάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης, Καθηγητές, Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, Δημοσιογράφοι, ευεργέτες της Μονής και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την όμορφη αυτή ημερίδα.

Διαβάστε ακόμα