Ενθρόνιση νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης: Η κακοκαιρία θα φέρει ανατροπές;

Της Ελένης Βασιλάκη

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» δεν έφερε μόνο χιόνι στην Κρήτη αλλά και πιθανή αλλαγή στα σχέδια για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου.

Έτσι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την προαπαιτούμενη διαβεβαίωση του κ. Ευγενίου ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ δεν έχει υπογραφεί ακόμα ούτε το ΠΔ αποδοχής και τοποθέτησης του νέου Αρχιεπισκόπου.

Έτσι εάν η διαβεβαίωση δεν γίνει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή τότε ενδεχομένως να έχουμε αλλαγή στην ημερομηνία ενθρόνισης κι αυτή να μεταφερθεί στις 12 του μηνός.

Αν ωστόσο σήμερα υπογραφεί το ΠΔ και αυθημερόν σταλεί για δημοσίευση και έχουμε διαβεβαίωση ως την ερχόμενη Παρασκευή το πρόγραμμα θα ακολουθηθεί κανονικά και θα έχουμε ενθρόνιση στις 5 Φεβρουαρίου.

Η υποδοχή

Κατά τα λοιπά ,εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές και σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στο Newshub.gr ο Επίσκοπος Κνωσού και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Πρόδρομος, η υποδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου δεν θα γίνει σύμφωνα με το πρωτόκολλο σε πομπή από τη Χανιώπορτα, λόγω των μέτρων της πανδημίας, αλλά στην πλατεία του Αγίου Μηνά, στις 12 το μεσημέρι.

Εκεί θα στηθεί εξέδρα όπου τον κ. Ευγένιο θα καλωσορίσει ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Λαμπρινός ενώ θα αντιφωνήσει ο νέος Αρχιεπίσκοπος ευχαριστώντας το Δήμαρχο και το Λαό που θα βρίσκεται εκείνη την ώρα στην πλατεία για την υποδοχή του.

Μόνο με προσκλήσεις

Στο μεταξύ επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων θα εισέρχονται στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για να μην υπάρξει  στο τέλος των πρώτων αυτών ομιλιών συνωστισμός.

Σημαντική και ουσιώδης λεπτομέρεια: Στην τελετή ενθρόνισης θα μπορούν να παρευρεθούν, εντός του ναού, μόνο οι έχοντες πρόσκληση καθώς υπάρχουν τα μέτρα της πανδημίας και οι άνθρωποι της Εκκλησίας μας δεν θέλουν ένα τόσο σπουδαίο γεγονός να γίνει αιτία διασποράς του κορωνοϊού.

Κλήρος και μοναστικές κοινότητες, λοιπόν, θα την παρακολουθήσουν από το γυναικωνίτη του Αγίου Μηνά ενώ επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων θα βρίσκονται κάτω στο ναό. Μόνο το πρωτόκολλο να σημειώσουμε πως προβλέπει τουλάχιστον 150 εκπροσώπους φορέων και επισήμους . Οι προσκλήσεις θα σταλούν αύριο από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Μετά το πέρας της τελετής της ενθρονίσεως θα γίνουν οι καθιερωμένες ομιλίες εντός του Αγίου Μηνά και θα κλείσει ο νέος Αρχιεπίσκοπος με τον ενθρονιστήριο λόγο του.

Ακολούθως ο κ. Ευγένιος θα παραθέσει γεύμα σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης στους επισήμους. Επιθυμία του θα ήταν, όπως μας είπε ο κ. Πρόδρομος, να προσκληθεί το σύνολο των ανθρώπων που θα τον καλωσορίσουν και θα θελήσουν να βρεθούν κοντά του αλλά δυστυχώς τα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν το επιτρέπουν .

Πότε μπορούν να του ευχηθούν οι πιστοί

Ωστόσο οι πιστοί που θα θελήσουν να δουν από κοντά τον κ. Ευγένιο και να του ευχηθούν θα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν τόσο το Σάββατο το απόγευμα της ημέρας της ενθρονίσεως όσο και την Κυριακή που έπεται.

Αν η ενθρόνιση γίνει Σάββατο 5 Φεβρουαρίου θα μπορούν να τον δουν από κοντά στο ναό του Αγίου Τίτου στις 6 το απόγευμα ενώ θα δεχθεί ευχές και την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου μετά τη Συνοδική Θεία Λειτουργία στην οποία θα ιερουργήσει στον Άγιο Μηνά.

Οι παρουσίες

Σε ότι αφορά τώρα τις παρουσίες στην ενθρόνιση. Βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να παραστεί όμως, επίσημα, ακόμα δεν έχει οριστεί κάτι τέτοιο.

Στην ενθρόνιση ωστόσο θα παρίσταται σίγουρα η Υπουργός Παιδείας.

Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα έχουμε εκπροσώπηση από το Μητροπολίτη Αυστρίας, καταγόμενο από τη Γέργερη, κ. Αρσένιο και από το Μέγα Πρωτοσύγκελο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Ηρακλειώτη κ. Θεόδωρο Μειμάρη.

Από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα παραστεί ο Μητροπολίτης Λεοντουπόλεως κ. Γαβριήλ ενώ από την Εκκλησία της Ελλάδος θα οριστεί ένας εκπρόσωπος και θα έλθουν επίσης άλλοι έξι αρχιερείς.

Από τη Μονή Σινά θα έχουμε εκπροσώπηση από τον Αρχιμανδρίτη κ. Πορφύριο ενώ εκπρόσωπο θα στείλει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Εκκλησία της Κύπρου.

newshub.gr

Διαβάστε ακόμα