Μέγα Απόδειπνο από τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο

Τη Δευτέρα, πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, 7 Μαρτίου 2022, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος τέλεσε τον Μέγα Δείπνο με την ανάγνωση του πρώτου μέρους του Μεγάλου Κανόνα του Αγίου Ανδρέα της Κρήτης στο Χρυσό του Αγίου Μιχαήλ. – Καθεδρικός ναός με τρούλο.

Ο Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Κλήμης, ο Αρχιεπίσκοπος Chernihiv και Nizhyn Ευστράτιος, ο Αρχιεπίσκοπος Vyshhorod Agapit και οι αδελφοί της μονής και οι προσκεκλημένοι κληρικοί προσευχήθηκαν με τον Προκαθήμενο της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Μετά τον εσπερινό ο Μακαριώτατος εκφώνησε παράκληση στην αρχή της Σαρακοστής.

Ο μεγάλος μετανοητικός κανόνας του Αγίου Ανδρέα του Κρήτης είναι ένας αξιόλογος και διορατικός εκκλησιαστικός ύμνος, στον οποίο, βάσει πολλών βιβλικών παραδειγμάτων, αποκαλύπτεται το θέμα της μετάνοιας του ανθρώπου για τις αμαρτίες.

Αυτός ο κανόνας ονομάζεται μεγάλος για τον σημαντικό του όγκο, γιατί αποτελείται από 250 τροπάρια, ενώ άλλα παρόμοια έργα με λίγο περισσότερα από 30.

Ο μετανοητικός κανόνας του Αγίου Ανδρέα του Κρήτης χωρίζεται σε μέρη και διαβάζεται στο Μέγα Απόδειπνο το πρώτο τετραήμερο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και την Πέμπτη της πέμπτης εβδομάδας διαβάζεται ολόκληρος στο Ορθόδοξο.

Διαβάστε ακόμα