Κυριακή του Θωμά στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Ολυμπιακό Χωριό λειτούργησε σήμερα, Κυριακή του Θωμά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Τον Μητροπολίτη πλαισίωναν ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Αγαθάγγελος Κόκλας, καθώς και ο Προϊστάμενος του Ναού Πρεσβύτερος Σωκράτης Παπαγεωργίου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στο γεγονός της απιστίας του Θωμά, που εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας. Αμφισβητώντας ο Απόστολος Θωμάς την μαρτυρία των άλλων μαθητών σχετικά με την παρουσία ανάμεσά τους του Αναστημένου Διδασκάλου τους, εκφράζει την αρχέγονη επιθυμία του ανθρώπου να δει τον Θεό, να τον ψηλαφήσει, να τον ακούσει. Αιτείται ότι ο Μωυσής και ο Ηλίας που ζήτησαν από τον Θεό – που ολοκάρδια υπηρετούσε – να τους φανερώσει την δόξα του, το πρόσωπό του. Θέλει απτή απόδειξη της Ανάστασης και γι΄ αυτό στην προτροπή του Χριστού – που φανερώνεται και μπροστά του – να τον αγγίξει αποκρίνεται με την βεβαιότητα, ότι αυτός πια είναι ο Κύριος και ο Θεός του. Η απιστία του Θωμά είναι – κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας – καλή, επειδή βεβαιώνει την Ανάσταση του Χριστού και τον εγκαινισμό της Βασιλείας του, στην οποία καλεί όλους ιδιαίτερα, του μη ειδόντας και πιστεύσαντας.

Προ της Απολύσεως ο Μητροπολίτης προχείρισε σε Σταυροφόρο Οικονόμο τον Εφημέριο0 του Ι. Ναού π. Σωκράτη Παπαγεωργίου, καθώς επίσης του έδωσε και το οφφίκιο του Πνευματικού για την όλη διακονία του στην ενορία, την οποία υπηρετεί φιλότιμα και παραγωγικά πάνω από δεκαετία.

Διαβάστε ακόμα