Πάνδημη υποδοχή Ι. Λειψάνου του Αγ. Νικολάου στην Ι. Μονή Καλτεζών Αρκαδίας

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Με την συμμετοχή του Ιερού κλήρου, του ευσεβούς λαού και την πρέπουσα Μοναστηριακή τάξη πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, Κυριακή 8 Μαΐου 2022, η υποδοχή τμήματος Ιερού Λειψάνου του Θαυματουργού Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρωνος της Λυκίας στην φερώνυμη Ιερά Μονή Καλτεζών Αρκαδίας.

Η υποδοχή έλαβε χώρα στα προπύλαια της Ιεράς Μονής προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, παρουσία του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου και πλειάδας κληρικών.

Το Ιερό Θησαύρισμα κόμισε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, το οποίο αποτελεί ανεκτίμητη προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας.

Στη συνέχεια και μετά από λιτανευτική πομπή το Ιερό Λείψανο εναποτέθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής και ακολούθησε η τέλεση Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαντινείας, συγχοροστατούντων των Θεοφιλ. Επισκόπων Απαμείας και Τεγέας.

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας στον λόγο του αναφέρθηκε στο Ιερό πρόσωπο του εορτάζοντος Αγίου Νικολάου, καθώς και στο ιστορικό της Ιεράς Μονής Καλτεζών, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις πατρικές ευχαριστίες του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την εκπόνηση μελέτης αναστηλώσεως της Ιεράς Μονής, καθώς και στον Πανοσιολ. Αρχιμ. Γερμανό Μίχο, Πρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης και Διαχείρισης του Μοναστηριού για τον εξωραϊσμό του Καθολικού του. Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, καθώς και τον κομίσαντα το Ιερό Λείψανο Επίσκοπο Απαμείας για την ανεκτίμητη προσφορά του πνευματικού θησαυρού.

Με την σειρά του ο π. Γερμανός ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μαντινείας για την αγάπη και την αρωγή του στην Ιερά Μονή, τον Μητροπολίτη Αυστρίας και τον Επίσκοπο Απαμείας, καθώς και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη Κρήτης Αρχιμ. Βαρθολομαίο Βογιαντζόγλου και την συνοδεία του για την εκ θέσεως συμβολή του καθενός στην παραχώρηση και μεταφορά του Ιερού Λειψάνου στην Αρκαδία.

Τέλος, ο Επίσκοπος Απαμείας απευθυνόμενος στους παρισταμένους ανέφερε ότι το Ιερό Λείψανο θα παραμείνει στο Μοναστήρι των Καλτεζών, αποτελώντας ζώσα εικόνα του Αγίου Νικολάου και πνευματικό θησαυρό, στον οποίο θα καταφεύγουν οι πιστοί εναποθέτοντας τις δοκιμασίες, τις αγωνίες, αλλά και τις χαρές της ζωής.

Πλήθος πιστών από την Τρίπολη και τις γύρω περιοχές προσήλθε στην Ιερά Μονή για να συμμετάσχει στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου και να λάβει την χάρη του εορτάζοντος Αγίου.

Να σημειωθεί, ότι το Χαριτόβρυτο Λείψανο αποτελεί εσαεί προσφορά στην Ιερά Μονή προς καθαγιασμό αυτής και του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

Διαβάστε ακόμα