Πολυαρχιερατικός Εσπερινός του Πολιούχου Άργους Αγίου Πέτρου

Με κάθε λαμπρότητα η πόλη του Άργους τιμά τον προστάτη της Άγιο Πέτρο επίσκοπο Άργους τον θαυματουργό,  μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας του covid-19 στην Ελλάδα, Δευτέρα 2 Μαΐου 2022. Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα  2 Μαΐου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους εψάλη Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Ωρεών και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας Ελλάδος ,Φιλόθεος Θεοχάρης  καθώς και με την παρουσία των Μητροπολιτών, Άρτης Καλλινίκου, Κεφαλληνίας Δημήτριος και ο Αργολίδος Νεκτάριος.

. Ο εφημέριος του Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής και πρόεδρος του ΙΣΚΕ ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες της πολιτικές αρχές του τόπου καθώς κι όλους τους πιστούς που τίμησαν την εορτή του Αγίου Πέτρου.

Μετά το θείο κήρυγμα από τον Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο ακολούθησε  η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου , σε όλη την πόλη παιανιζούσης της δημοτικής Φιλαρμονικής προς ευλογία των πιστών.

Κατά τον αρχιερατικό εσπερινό έψαλλε έψαλε ο κ.Πέτρος Παπαεμμανουήλ, Άρχοντας Μαΐστορας της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν o Γιώργος  Διδασκάλου Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού ,οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός , Γιάννης Γκιόλας, και Ανδρέας Πουλάς , ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Αργούς με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δημήτρη Καμπόσο, ο αντιπερειφεριάρχης Αργολίδας  Δ. Σχοινοχωρίτης ,ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γ.Μαντζούνης , ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Π. Σκούφης , κα.

Ο Επίσκοπος Άργους Άγιος Πέτρος είναι πολιούχος της πόλης του Άργους και η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Στην οικογένεια ήταν πέντε αδέρφια, τα οποία είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό και μαζί με τους γονείς βοηθούσαν τους απόρους. Από αυτούς, ο Πέτρος επέλεξε να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα.

Ο τότε Πατριάρχης Νικόλαος Α΄ ο Μυστικός εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου. Ο Πέτρος όμως αρνήθηκε με αποτέλεσμα να χειροτονηθεί μητροπολίτης ο αδερφός του ο Παύλος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του μόνασε σε μοναστήρι της επικράτειας του αδερφού του. Μετά τον θάνατο του τελευταίου τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο. Από τη θέση αυτή έκανε μεγάλες αγαθοεργίες καθώς και πολλά θαύματα.

Το 920 μ.χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Πατριάρχης Νικόλαος επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου.

Πέθανε στο Άργος σε ηλικία 70 ετών και τάφηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το λείψανό του όμως κλάπηκε από τον Λατίνο επίσκοπο Σιγούντο Νάνι το 1421 και μεταφέρθηκε αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Επί αρχιερατείας του Μητροπολίτου Ιακώβου Β΄ επεστράφησαν τα λείψανα του Αγίου Πέτρο στο Άργος. Στην μνήμη του Αγίου Πέτρου κατασκευάστηκε καθεδρικός ναός στην πόλη του Άργους που θεμελιώθηκε το 1859 επί Επισκόπου Γεράσιμου Παγώνη και εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου 1865.

Η πόλη του Άργους τιμά τον προστάτης Άγιο Πέτρο επίσκοπο Άργους τον θαυματουργό με λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Διαβάστε ακόμα