Η Εξόδιος Ακολουθία του Αρχιμ. Παντελεήμονος Πούλου

Με αισθήματα πενθηφόρα και την προσδοκία της κοινής Αναστάσεως τελέσθηκε το Σαββάτο 13 Αυγούστου στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Αργυρού (Βύρα)  Δυστίων επαρχίας Αλιβερίου  η εξόδιος ακολουθία του εξ Αργυρού  καταγόμενου ιεραποστόλου Πανοσ Αρχιμ Παντελεήμονος Πούλου  μετά απο την πολύμηνη δοκιμασία της υγείας του παραδίδοντας  την ψυχή του εις τον Αναστάντα Χριστό.

Πριν την εξόδιο ακολουθία προηγήθηκε  η Θεία Λειτουργία ενώποιν του σκηνώματος του μεταστάντος  στην οποία ιερούργησαν αγιορείτες πατέρες  και πολλοί  ιερείς της ιεραποστολής και εν συνεχεία της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ  ο εκ Στύρων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου  κ. Νίκανδρος και ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος  εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης  Πρωτοπρ Ελευθέριος Σταμπέλος χορεία πολλών  αγιορειτών πατέρων απο σκήτες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου  ιερείς απο  την Ιερά Μητρόπολη  Μεσαγαίας και Λαυρεωτικής  την  Αρχιεπισκοπή Αθηνών  την εξωτερική  ιεραποστολή και άλλες μητροπόλεις και  τους   Διακόνους.

Τους επικήδειους λόγους απεύθυναν με τις συλλυπητήριες  ευχές   ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Γουϊνέας κ. Γεώργιος και  εκπρόσωπος της αυτού Θειοτάτης Παναγιότης του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κκ Θεοδώρου  ο εκπρόσωπος εκ της  Ιεράς Μητροπόλεως Κογκό  εκφράζοντες  τόσο  τους  επαίνους αλλά  και  το θεάρεστο και καρποφόρο ιεραποστολικό έργο του μεταστάντος εν συνεχεία  κλείνοντας με τον θεόπνευστο λόγο του  ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην απόδοση της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως  και στο  πρόσωπο και ιεραποστολικό έργο του μεταστάντος όπως και ευχήθηκε  προς τους συγγενείς αυτού για την ανάπαυση της ψυχής του.

Κατά την εξόδιο ακολουθία παρέστησαν ο  Δήμαρχος Αλιβερίου – Κύμης κ. Αθανάσιος Μπουραντάς  ο  Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αργυρού  κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου καθώς επίσης άπασα πληθής η των πιστών του Αργυρού με την συμμετοχή  πολλών  πνευματικών τέκνων του μεταστάντος  απο την  ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας την Αθήνα και την  εξωτερική ιεραποστολή ώστε να τιμήσουν τον μεταστάντα.

Ακολούθησε κατ’ επιθυμία του μετστάντος η ταφή εντός του προαύλειο χώρου του ιερού παρεκλησίου επ’ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου τον οποίο ανήγειρε ο ίδιος προς δοξολογία και ευχαριστία στον Άγιο και προστάτη του.

Ο μακαριστός π. Παντελεήμων Πούλος  επίσης διεκρίθει τόσο για τον ιεραποστολικό ζήλο του εις την ιεραποστολή στην Αφρική αλλά και της ηγήσεως του των πολλών προσκυνηματικών εκδρομών εις τα Ιεροσόλυμα επίσης εξέδωσε πολλές ακολουθίες αγίων με σεβασμό  αγάπη και φιλακόλουθο ζήλο ιδιαιτέρως δε μέσα απο τα καλιεργημένα  κηρύγματα του αναφέρονταν σε πνευματικά  μηνύματα και η εστία του λόγου ήτο η επίκληση και η πλήρης  αναφορά του  προς τον Άγιο Νεκτάριο τον προστάτη  συνοδοιπόρο και ιατρό του στην δοκιμασία της ασθένειας του και της ιάσεως του  τον οποίο ετίμησε ευλαβώς  με την ανέγερση ιερού παρεκλησίου  εις στην πατρώα γή το Αργυρό προσφέροντας την εκεί θεία ευχαριστία προς δοξολογία λειτουργική αλλά και με  την διάκριση της απλότητος του χαρακτήρος του στους πάσχοντας αδελφούς  αλλά και στην ευπρέπεια του ιερού ναού της γενετείρας του όπου ιεράτευσε μετά συνταξιοδότηση του.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης, Αναστάσιος Ρέτσας, Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης

Διαβάστε ακόμα